Colonizare: Marte versus Venus

Sînt cîteva asemănări între Venus și Marte, dar deosebirile sînt ceva mai numeroase. Ambele planete se află, împreună cu Pămîntul, evident, în zona de aur a sistemului solar - adică zona în care planetele primesc suficientă energie pentru ca apa să poată exista la suprafață în stare lichidă.

Dar gravitația lui Venus e ceva mai mare (g-ul e 0,9 din accelerația terestră) decît a lui Marte (g-ul este cam a patra parte din cel terestru), deci are o atmosferă ceva mai densă. Problema e că este mult prea densă - temperatura și presiunea sînt mult prea mari pentru ca oamenii să trăiască la suprafață. Marte nu are problema asta, în schimb are o grămadă de radiții potețial mortale (coloniștii marțieni vor avea de ales între a-și construi niște locuințe speciale și a se refugia în subteran). Chiar și conținutul atmosferei celor două planete diferă, Marte fiind mult mai rece pe motiv că pe Venus efectul de seră este o regulă.

Pentru moment atenția majorității oamenilor se îndreaptă (în primul rînd) spre Marte. Probabil vom ajunge și pe Venus, cu o oarecare întîrziere, pe motiv că oamenilor respectivi (și urmașilor lor) le plac provocările.