Stiinta

Mișcarea apei de-a lungul a 15 ani

Între 2002 și 2016 Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) a urmărit mișcarea apei dulci (adică apa prezentă în ploaie, rîuri și majoritatea lacurilor) de-a lungul și de-a latul planetei.

Noi descoperiri despre cîmpul magnetic al Pămîntului

Privită din spațiul cosmic planeta noastră apare ca un punct albastru (mai mare sau mai mic, în funcție de distanță) înconjurat de imensitatea neagră prin care se mișcă împreună cu Soarele în jurul centrului galaxiei.

Cum să cultivi plante în interior

Motivul pentru care vedem plantele într-o mie de nuanțe de verde este, deși folosesc cam întreg spectrul luminii pentru fotosinteză, ele nu au nevoie de lungimea de undă asimilată culorii verzi.

Cum pot virușii să vindece cancerul

Dincolo de boala a cărei manifestări vin și (eventual, pentru că depinde de la caz la caz) trec, virusurile pot fi folosite pentru a vindeca cel puțin unele forme de cancer.

Imun la manipularea genetică

Tehnologia CRISPR și capacitatea de a modifica patrimoniul genetic (inclusiv pentru a vindeca o serie de boli) a făcut ceva valuri în ultimii ani. CRISPR-Cas9 este o unealtă de modificare genetică mai rapidă, mai ieftină și mai precisă decît tehnologiile similare anterioare, cu o gamă mai largă de aplicații potențiale.

Despre miturile spațiului cosmic

Dacă ai urmărit (măcar cîteva) filme a căror acțiune se petrece în spațiul cosmic (fie în jurul planetei Pămînt, prin sistemul solar sau aiurea prin galaxie) trebuie să fi văzut măcar cîteva ieșiri în spațiul cosmic, cu sau fără costum de protecție (în funcție de situație). Suficient cît să-ți faci o părere despre ce se poate întîmpla acolo, nu?

Chirurgie în spațiul cosmic

Probleme medicale pot apare oriunde: pe suprafața Terrei, pe orbită sau chiar în spațiul extraterestru. Luna e la 3 zile distanță de un spital cu o sală de operație bine dotată, Marte e la 8 luni depărtare, iar cei de pe Pămînt vor să trimită misiuni umane pe ambele corpuri cereștl

Modelul 3D al unui fulg de nea topindu-se

Vizualizare a e bazată pe primul model numeric tridimensional al fulgilor de nea ce se topesc în atmosferă ce a fost dezvoltat de cercetătorul Jussi Leinonen de la laboratorul Jet Propulsory de la NASA din Pasadena, California.

Recrearea unei furtuni solare în laborator

Furtunile solare pot fi descrise destul de simplu suflînd niște ște baloane de săpun. Chiar dacă temperatura de la suprafața Soarelui e mult mai mare, iar forțele magnetice înlocuiesc aerul din bula de săpun, plasma se comportă suficient de similar încît comparația să rămînă în picioare.

NASA studiază un eveniment arctic neobișnuit

La polul nord este încă noapte (ca în fiecare lună de iarnă, în fiecare an), iar Soarele nu se va ridica pe cer măcar cîteva săptămîni de acum înainte. Și, cu toate aceste, temperatura de acolo este neobișnuit de caldă, cu cîteva grade deasupra înghețului în nordul Groenlandei.

Valoarea misiunilor NASA

În perioada asta NASA are aproximativ 100 de misiuni la suprafața și pe orbita planetei Pămînt, dar s-ar putea să nu le cunoști adevărata valoare. S-ar putea să știi cîteva chestii, printre care: au influențat considerabil dezvoltarea calculatoarelor și a telefoanelor mobile, dar și a comunicației prin intermediul sateliților, dar lista continuă.

Nivelul mărilor și oceanelor crește accelerat

Clima se schimbă (influențată în mare parte și de oameni), iar efectele acestui proces se văd peste tot în jurul nostru: gheața din zonele arctice și din ghețarii de la mare înălțime se topește, surplusul de apă duce la instabilitate atmosferică crescută, nivelul mărilor și oceanelor de pe glob crește.

Valuri versus schimbarea climei

Mările și oceanele planetei acumulează cea mai mare parte a excesului de căldură, iar moodul în care se manifestă ele (prin intermediul valurilor) poate oferi informații despre schimbarea climei.

Cum funcționează mașina economică

O prezentare de jumătate de oră creată de Ray Dalio - conține răspunsuri și întrebări, e simplă și ușor de urmărit dar nu simplistă.

Ziua se lungește

Pe vremuri ziua dura doar vreo 6 ore, dar în ultimul timp zilele s-au lungit sub influența mareelor și au ajuns la durata cunoscută deja.

Știința predată cu ajutorul realității virtuale

Una dintre cele mai importante probleme în predatul științei noilor generații este incapacitatea unora de a înțelege / vizualiza informațiile oferite. De exemplu, inerția (tendința unui corp de a-și păstra direcția și sensul mișcării) este contraintuitivă și este nevoie de mai multe exemple vizuale pentru ca cineva neinițiat să o înțeleagă. Dacă sînt arătate și toate forțele implicate în mișcare (inclusiv frecarea și gravitația), cu atît mai bine.

Avioane din perioada războiului rece folosite pentru măsurarea gheții

Temperaturile din Goelanda cresc de vreo 2-3 ori mai repede decît media globală, iar rezultatul este vizibil: insula pierde o cantitate imensă de gheață pe an - apa rezultată din acestea ar umple mai mult de 100 de milioane de bazine olimpice și ajută la creșterea nivelului mărilor și oceanelor de pe glob.

Neuroștiință versus astronomie

Lumea spune că sîntem doar ”praf de stele”, că substanțele și moleculele din care sînt creați s-au format în interiorul stelelor la sfîrșitul vieților lor doar pentru a fi împrăștiați în momentul cîte unei explozii magnifice. Însă atîta vreme cît nu cunoști detaliile din spatele acestei idei, expresia rămîne doar ceva frumos, bun de decorat peretele sufrageriei.

Încălzirea globală aduce iarnă grea

Acum vreo 30 și ceva de ani, cînd eram copil, știai că era 15 septembrie pentru că ploua cam în fiecare an (doar de cîteva ori, puține, natura nu ne uda în prima zi de școală) iar iernile erau pline de zăpadă. Și acum mai aud povești despre copii care se plimbau pe Crișul Repede înghețat în acea perioadă, sau chiar jucau fotbal, în ciuda riscurilor de a ajunge în apa rece.

Acum zilele ploioase din 15 septembrie au devenit o excepție, iar iarna adevărată ne cam ocolește. Da, e în continuare frig, dar parcă nu e chiar atît de frig ca pe vremuri (Crișul îngheață o dată la cîțiva ani, nu anual, iar ocazional iarna e cu momente primăvăratice, chiar și prin ianuarie). Și cu siguranță nu e atîta zăpadă ca pe vremuri.

Primele primate clonate

Acum cîțiva ani buni (să tot fie vreo 22) oaia Dolly a devenit faimoasă pentru că era prima clonă obținută din celulele unui mamifer adult. Zhong Zhong și Hua Hua sînt primele clone ale unui macac cu coada lungă, au deja 8 săptămîni și au fost obținute de cercetătorii chinezi prin acelați proces ca Dolly.

Subcategorii

Stiinta - Astronomie

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.