Stiinta

Evoluția matematicii de la agricultură la mecanica cuantică

Dacă nu-ți place matematica poți spune la fel de ușor că nu o înțelegi. Nici eu nu pot spune că o înțeleg (nu așa cum ar trebui - pentru că dacă aș fi înțeles-o m-aș fi făcut matematician, nu programator), dar măcar pot spune că-mi plac cel puțin cîteva chestii pe care le poți face folosind matematica.

Lărgirea alfabetului genetic: ADN sintetic

ADN-ul ființelor vii de pe Terra e format doar din 4 baze notate cu A, T, G și C în funcție de numele lor (adenina - A, timina - T, guanina - G și citozina - C). Completarea celor 4 baze cu altele două duce la crearea unor secvențe de ADN sintetic, care nu exista pînă acum în natură.

Melanina versus cancerul de piele

Atunci cînd stai prea mult timp la soare pielea ți se înegrește. Bronzul a devenit o modă în ultimele decenii, dar partea cea mai bună a lui este protecția crescută pe care o oferă piele mai închisă la culoare față de radiațiile ultraviolete.

Descoperirea anului 2018

Unii își numără toamna bobocii dar descoperirile științifice ale anului 2018 se numără de-abia la final, în ultimele zile ale anului.

Un experiment despre vîscozitate

Unele substanțe pot părea să fie solide, dar sînt de fapt lichide cu o vîscozitate foarte ridicată. Asta înseamnă că dacă le introduci într-un vas oarecare cu fundul găurit ele vor curge, însă cu cît vîscozitatea e mai mare cu atît vor curge mai încet.

3 dovezi care distrug teoria Pămîntului plat

Recent m-am alăturat unuia dintre grupurile de Facebook de profil (revoluția Pămîntului plat, îi ziceau ei) pe motiv că vroiam să văd ce și cum gîndesc gigeii de acolo.

Care e valoarea ecuației matematice?

Adică cît este 6÷2(1+2) ?

Ordinea operațiilor este importantă dacă vrei să obții un rezultat corect:

Cartografierea oceanului planetar

Oamenii au cartografiat munții, cîmpiile, pădurile, deșerturile și cam tot ce se putea cartografia pe teren. Au cartografiat (cu o anumită acuratețe) Luna, Marte și Venus.

Despre ceasurile cuantice și măsurarea timpului

Ultimii cîțiva ani au reprezentat o schimbare considerabilă cînd vine vorba de măsurarea elementelor pe care le folosim în viața de zi cu zi: odinioară metrul era definit ca distanța dintre două linii trasate pe un prototip de platină-iridiu, acum e stabilit prin raportare la viteza luminii.

Kilogramul nu mai este măsurat prin raportarea la un obiect fizic (un cilindrul din platină-iridiu aflat în seiful biroului internațional de măsurări din Franța) ci la constanta Planck.

Timpul nu mai este măsurat împărțind o zi la 24 de ore, fiecare oră în 60 de minute, fiecare minut în 60 de secunde, el e măsurat pe baza oscilației unor atomi - o chestie care rămîne mereu constantă în condițiile actuale de gravitație (modificînd mult gravitația modifici și cursul timpului dinspre trecut spre viitor). Iar ceasurile realizate în ultimul timp pot calcula această oscilației atomilor cu o precizie nemaiîntîlnită pînă acum - timpul o fi o noțiune umană, dar fizicienii continuă mereu să o perfecționeze.

Cartografierea tridimensională a carbonului

Carbonul este considerat baza vieții de pe Pămînt pe motiv că se găsește în toate ființele vii, atît plante cît și animale. Plantarea de copaci ajută la fixarea carbonului în trunchiurile lor și în sol (copacii devin cu timpul cărbune), tăierea și arderea copacilor duce la împrăștierea carbonului în atmosferă (fumul e plin de oxizi de carbon).

Cristale metalice hibride

Un experiment a avut loc la 4,2 km. deasupra orașului Melbourne: niște cercetători au sărit cu parașuta împreună cu un însoțitor și niște mostre cărora le-au fost adăugate particule metalice și organice pentru a forma cristale în condiții de gravitație redusă.

Despre liftul spațial

Ideea nu e deloc nouă, are cel puțin 20 de ani și apare și-n trilogia Marte scrisă de Kim Stanley Robinson, și s-ar putea fi pusă în practică în următoarle 2-3 decenii.

Medicamente pentru supraviețuirea în cosmos

Lipsa gravitației produce o mulțime de efecte asupra organismului uman, nu toate bune pe motiv că ființele umane (întreaga specie, de fapt) se dezvoltă la suprafața planetei, în prezența unei gravitații relativ constante (ea scade pe măsură ce urci și e sensibil mai mică pe vîrful munților și atunci cînd iei avionul la 10 mii de metri altitudine).

O lume cu 4 grade Celsius mai caldă

Alea 4 grade Celsius se referă la media căldurii la suprafața întregii planete. Nu pare prea mult, dar dacă iei în considerare că în timpul erelor glaciare a fost cu doar 4 grade Celsius mai rece (iar calotele de gheață au acoperit o mare parte a Europei și Americii de Nord) diferența de temperatură devine dintr-o dată semnificativă.

În căutarea tipului de sînge universal

Tipurile de sînge există datorită unor atigene specifice care se găsesc pe suprafața moleculelor din ele, tocmai de aceea trebuie transfuzat fie același tip (A sau B, rh + sau -), fie tipul 0 (zero) căruia îi lipsesc antigenele respective - e donator universal.

Tumorile luminoase, un posibil următor pas în detectarea cancerului

Un nou tip de pilulă ar putea ajute doctorii să detecteze mai ușor cancerului prin iluminarea tumorilor.

Fizica și psihologia culorii

Percepția culorii se bazează pe fizica culorii (cu lungimea de undă și absorbția ei), dar Andrew Hanson folosește demonstrații și iluzii optice pentru a-ți arăta că există mai multe lucruri interesante despre culori decît pare la prima vedere.

Amintiri implantate direct în creier

Memoria nu este o chestie foarte clară și nici nu poți fi foarte sigur(ă) de ea: e nevoie de o emoție puternică pentru a ți-o aminti cu claritate și trebuie s-o repovestești constant pentru a ți-o fixa pentru o perioadă îndelungată. Tocmai pentru că nu este foarte sigură de multe ori poveștile martorilor oculari la un eveniment se bat cap în cap (sînt departe de a fi complete) și trebuie susținute și de alte probe, precum înregistrăle video, dar asta-i altă poveste.

Celule stem împotriva cheliei

Se spune că vreo 50% și 25% dintre femei ajung să-și piardă la un moment dat (măcar o parte din) păr(ul) din diverse motive, precum vîrsta, condițiile de sănătate, diverse tratamente, etc. În multe cazuri părul își revine (odată rezolvate problemele de sănătate, iar tratamentul este finalizat), dar frecvent oamenii își pierd definitiv podoaba capilară. Ceea ce este pentru unii motive de adevărate complexe și mici probleme psihologice.

Două decenii de date despre Terra cu NASA Worldview

Două decenii de schimbări climatice la nivel planetar sînt disponibile pentru vizualizare pe site-ul celor de la NASA Worlview.

Subcategorii

Stiinta - Astronomie

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.