Stiinta

Despre liftul spațial

Ideea nu e deloc nouă, are cel puțin 20 de ani și apare și-n trilogia Marte scrisă de Kim Stanley Robinson, și s-ar putea fi pusă în practică în următoarle 2-3 decenii.

Medicamente pentru supraviețuirea în cosmos

Lipsa gravitației produce o mulțime de efecte asupra organismului uman, nu toate bune pe motiv că ființele umane (întreaga specie, de fapt) se dezvoltă la suprafața planetei, în prezența unei gravitații relativ constante (ea scade pe măsură ce urci și e sensibil mai mică pe vîrful munților și atunci cînd iei avionul la 10 mii de metri altitudine).

O lume cu 4 grade Celsius mai caldă

Alea 4 grade Celsius se referă la media căldurii la suprafața întregii planete. Nu pare prea mult, dar dacă iei în considerare că în timpul erelor glaciare a fost cu doar 4 grade Celsius mai rece (iar calotele de gheață au acoperit o mare parte a Europei și Americii de Nord) diferența de temperatură devine dintr-o dată semnificativă.

În căutarea tipului de sînge universal

Tipurile de sînge există datorită unor atigene specifice care se găsesc pe suprafața moleculelor din ele, tocmai de aceea trebuie transfuzat fie același tip (A sau B, rh + sau -), fie tipul 0 (zero) căruia îi lipsesc antigenele respective - e donator universal.

Tumorile luminoase, un posibil următor pas în detectarea cancerului

Un nou tip de pilulă ar putea ajute doctorii să detecteze mai ușor cancerului prin iluminarea tumorilor.

Fizica și psihologia culorii

Percepția culorii se bazează pe fizica culorii (cu lungimea de undă și absorbția ei), dar Andrew Hanson folosește demonstrații și iluzii optice pentru a-ți arăta că există mai multe lucruri interesante despre culori decît pare la prima vedere.

Amintiri implantate direct în creier

Memoria nu este o chestie foarte clară și nici nu poți fi foarte sigur(ă) de ea: e nevoie de o emoție puternică pentru a ți-o aminti cu claritate și trebuie s-o repovestești constant pentru a ți-o fixa pentru o perioadă îndelungată. Tocmai pentru că nu este foarte sigură de multe ori poveștile martorilor oculari la un eveniment se bat cap în cap (sînt departe de a fi complete) și trebuie susținute și de alte probe, precum înregistrăle video, dar asta-i altă poveste.

Celule stem împotriva cheliei

Se spune că vreo 50% și 25% dintre femei ajung să-și piardă la un moment dat (măcar o parte din) păr(ul) din diverse motive, precum vîrsta, condițiile de sănătate, diverse tratamente, etc. În multe cazuri părul își revine (odată rezolvate problemele de sănătate, iar tratamentul este finalizat), dar frecvent oamenii își pierd definitiv podoaba capilară. Ceea ce este pentru unii motive de adevărate complexe și mici probleme psihologice.

Două decenii de date despre Terra cu NASA Worldview

Două decenii de schimbări climatice la nivel planetar sînt disponibile pentru vizualizare pe site-ul celor de la NASA Worlview.

Terraformarea planetelor Venus și Marte

A doua și a patra planetă de la Soare se află în zona în care apa poate fi în stare lichidă la suprafață, la fel ca Pămîntul pe motiv că primesc suficientă energie de la stea.

Mișcarea apei de-a lungul a 15 ani

Între 2002 și 2016 Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) a urmărit mișcarea apei dulci (adică apa prezentă în ploaie, rîuri și majoritatea lacurilor) de-a lungul și de-a latul planetei.

Noi descoperiri despre cîmpul magnetic al Pămîntului

Privită din spațiul cosmic planeta noastră apare ca un punct albastru (mai mare sau mai mic, în funcție de distanță) înconjurat de imensitatea neagră prin care se mișcă împreună cu Soarele în jurul centrului galaxiei.

Cum să cultivi plante în interior

Motivul pentru care vedem plantele într-o mie de nuanțe de verde este, deși folosesc cam întreg spectrul luminii pentru fotosinteză, ele nu au nevoie de lungimea de undă asimilată culorii verzi.

Cum pot virușii să vindece cancerul

Dincolo de boala a cărei manifestări vin și (eventual, pentru că depinde de la caz la caz) trec, virusurile pot fi folosite pentru a vindeca cel puțin unele forme de cancer.

Imun la manipularea genetică

Tehnologia CRISPR și capacitatea de a modifica patrimoniul genetic (inclusiv pentru a vindeca o serie de boli) a făcut ceva valuri în ultimii ani. CRISPR-Cas9 este o unealtă de modificare genetică mai rapidă, mai ieftină și mai precisă decît tehnologiile similare anterioare, cu o gamă mai largă de aplicații potențiale.

Despre miturile spațiului cosmic

Dacă ai urmărit (măcar cîteva) filme a căror acțiune se petrece în spațiul cosmic (fie în jurul planetei Pămînt, prin sistemul solar sau aiurea prin galaxie) trebuie să fi văzut măcar cîteva ieșiri în spațiul cosmic, cu sau fără costum de protecție (în funcție de situație). Suficient cît să-ți faci o părere despre ce se poate întîmpla acolo, nu?

Chirurgie în spațiul cosmic

Probleme medicale pot apare oriunde: pe suprafața Terrei, pe orbită sau chiar în spațiul extraterestru. Luna e la 3 zile distanță de un spital cu o sală de operație bine dotată, Marte e la 8 luni depărtare, iar cei de pe Pămînt vor să trimită misiuni umane pe ambele corpuri cereștl

Modelul 3D al unui fulg de nea topindu-se

Vizualizare a e bazată pe primul model numeric tridimensional al fulgilor de nea ce se topesc în atmosferă ce a fost dezvoltat de cercetătorul Jussi Leinonen de la laboratorul Jet Propulsory de la NASA din Pasadena, California.

Recrearea unei furtuni solare în laborator

Furtunile solare pot fi descrise destul de simplu suflînd niște ște baloane de săpun. Chiar dacă temperatura de la suprafața Soarelui e mult mai mare, iar forțele magnetice înlocuiesc aerul din bula de săpun, plasma se comportă suficient de similar încît comparația să rămînă în picioare.

NASA studiază un eveniment arctic neobișnuit

La polul nord este încă noapte (ca în fiecare lună de iarnă, în fiecare an), iar Soarele nu se va ridica pe cer măcar cîteva săptămîni de acum înainte. Și, cu toate aceste, temperatura de acolo este neobișnuit de caldă, cu cîteva grade deasupra înghețului în nordul Groenlandei.

Subcategorii

Stiinta - Astronomie

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.