Stiinta

Explicații despre viteza luminii

Conform modelului actual al fizicii (iar Cristian Presură explică bine asta) nici un obiect care are masă (aia măsurată în grame, kilograme și tone) nu poate depăși viteza luminii. Singurele particule care ating acea viteză sînt fotonii (tocmai de aceea e vorba de viteza luminii) pentru că ei sînt doar enerige, nu au masă.

Influențele umane asupra secetelor în ultimul secol

Gazele cu efect de seră și diversele particule generate de activitatea tehnologică umană au avut efecte asupra circulației apei (și, implicit, asupra perioadelor de secetă) la nivel global încă de la începutul secolului XX, cel puțin așa susține un studiu al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale de la NASA din orașul New York.

Reciclarea deșeurilor într-un mod diferit

Activitatea umană lasă în urmă o mulțime de deșeuri iar cea mai mare parte se descompun foarte greu - e nevoie de decenii sau secole pentru ca plasticul sau alte elemente care există în mod normal în natură să reintre în circuitul obișnuit.

Efectele spațiului asupra organismului uman

Scott și Mark Kelly sînt doi astronauți americani angajați la NASA, gemeni identici, care au fost supuși unui experiment de lungă durată: Scott a fost trimis în pe orbita Terrei aproape un an, 342 de zile, în timp ce Mark a rămas la sol și a fost folosit ca element de control.

Secretele de sub gheața din Antarctica

Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer, sau GOCE pe scurt, este un satelit lansat de către Agenția Spațială Europeană în 17 martie 2009. Misiunea lui a fost să realizeze o hartă a diferențelor gravitaționale de la suprafața Pămîntului (pentru că gravitația depinde de masă și nu este uniformă, prezintă mici diferențe în funcție de ce se află la suprafața și în subsolul planetei) și s-a terminat în 11 noiembrie 2013 cînd a ars la reintrarea în atmosferă.

Terapia genetică în vindecarea dependenței

Cafeaua, tutunul și alcoolul sînt drogurile acceptate de (cam) toată lumea, iar canabisul a ajuns să fie tot mai folosit atît în scopuri medicale cît și recreațional.

Agricultura versus vorbirea umană

Una dintre teoriile pe care le consider chiar interesante spune că stăpînirea focului a schimbat fundamental cursul evoluției oamenilor pentru că alimentele gătite sînt consumate mult mai rapid și au mult mai multe calorii decît cele crude (morcovul crud versul cel fiert este un exemplul relevant în acest sens).

Cum să extragi ADN-ul acasă

Unii, precum Walter Bodmer, spun că e destul de simplu să extragi ADN dintr-o soluție care conține așa ceva (fie că-i vorba produs de oameni - sînge, salivă, urină - sau plante) și că poți să o faci chiar și acasă.

Bacterii versus viruși versus antibiotice

Una dintre crizele majore care se apropie văzînd cu ochii este rezistența bacteriilor la antibiotice (o dovadă cît se poate de clară a evoluției), mai ales că s-ar putea să fie însoțită de o altă criză similară provocată de dobitocii care refuză să se vaccineze și să-și vaccineze copiii.

Evoluția matematicii de la agricultură la mecanica cuantică

Dacă nu-ți place matematica poți spune la fel de ușor că nu o înțelegi. Nici eu nu pot spune că o înțeleg (nu așa cum ar trebui - pentru că dacă aș fi înțeles-o m-aș fi făcut matematician, nu programator), dar măcar pot spune că-mi plac cel puțin cîteva chestii pe care le poți face folosind matematica.

Lărgirea alfabetului genetic: ADN sintetic

ADN-ul ființelor vii de pe Terra e format doar din 4 baze notate cu A, T, G și C în funcție de numele lor (adenina - A, timina - T, guanina - G și citozina - C). Completarea celor 4 baze cu altele două duce la crearea unor secvențe de ADN sintetic, care nu exista pînă acum în natură.

Melanina versus cancerul de piele

Atunci cînd stai prea mult timp la soare pielea ți se înegrește. Bronzul a devenit o modă în ultimele decenii, dar partea cea mai bună a lui este protecția crescută pe care o oferă piele mai închisă la culoare față de radiațiile ultraviolete.

Descoperirea anului 2018

Unii își numără toamna bobocii dar descoperirile științifice ale anului 2018 se numără de-abia la final, în ultimele zile ale anului.

Un experiment despre vîscozitate

Unele substanțe pot părea să fie solide, dar sînt de fapt lichide cu o vîscozitate foarte ridicată. Asta înseamnă că dacă le introduci într-un vas oarecare cu fundul găurit ele vor curge, însă cu cît vîscozitatea e mai mare cu atît vor curge mai încet.

3 dovezi care distrug teoria Pămîntului plat

Recent m-am alăturat unuia dintre grupurile de Facebook de profil (revoluția Pămîntului plat, îi ziceau ei) pe motiv că vroiam să văd ce și cum gîndesc gigeii de acolo.

Care e valoarea ecuației matematice?

Adică cît este 6÷2(1+2) ?

Ordinea operațiilor este importantă dacă vrei să obții un rezultat corect:

Cartografierea oceanului planetar

Oamenii au cartografiat munții, cîmpiile, pădurile, deșerturile și cam tot ce se putea cartografia pe teren. Au cartografiat (cu o anumită acuratețe) Luna, Marte și Venus.

Despre ceasurile cuantice și măsurarea timpului

Ultimii cîțiva ani au reprezentat o schimbare considerabilă cînd vine vorba de măsurarea elementelor pe care le folosim în viața de zi cu zi: odinioară metrul era definit ca distanța dintre două linii trasate pe un prototip de platină-iridiu, acum e stabilit prin raportare la viteza luminii.

Kilogramul nu mai este măsurat prin raportarea la un obiect fizic (un cilindrul din platină-iridiu aflat în seiful biroului internațional de măsurări din Franța) ci la constanta Planck.

Timpul nu mai este măsurat împărțind o zi la 24 de ore, fiecare oră în 60 de minute, fiecare minut în 60 de secunde, el e măsurat pe baza oscilației unor atomi - o chestie care rămîne mereu constantă în condițiile actuale de gravitație (modificînd mult gravitația modifici și cursul timpului dinspre trecut spre viitor). Iar ceasurile realizate în ultimul timp pot calcula această oscilației atomilor cu o precizie nemaiîntîlnită pînă acum - timpul o fi o noțiune umană, dar fizicienii continuă mereu să o perfecționeze.

Cartografierea tridimensională a carbonului

Carbonul este considerat baza vieții de pe Pămînt pe motiv că se găsește în toate ființele vii, atît plante cît și animale. Plantarea de copaci ajută la fixarea carbonului în trunchiurile lor și în sol (copacii devin cu timpul cărbune), tăierea și arderea copacilor duce la împrăștierea carbonului în atmosferă (fumul e plin de oxizi de carbon).

Cristale metalice hibride

Un experiment a avut loc la 4,2 km. deasupra orașului Melbourne: niște cercetători au sărit cu parașuta împreună cu un însoțitor și niște mostre cărora le-au fost adăugate particule metalice și organice pentru a forma cristale în condiții de gravitație redusă.

Subcategorii

Stiinta - Astronomie

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.