Tehnologie

Afișaj pe o bucată de lemn conectată la internet

N-am avut pînă acum un Amazon Echo Show și nici un Google Home Hub pentru controlul vocal al celor cîțiva metri cubi în care stau pe motivul că sînt ceva mai tadițional, prefer să-mi folosesc în continuare mîinile ca să fac ceva și nu știu dacă-i din cauza programării sau a practicii kendo.

Mars rover refăcut pentru misiunea de anul viitor

Ținînd cont de distanța dintre Pămînt și Marte (aproximativ 4 minute lumină) este foarte dificil ca mașinăriile trimise pe planeta roșie să poată fi operate de cineva, oricine, de pe planeta albastră. Chiar și aterizarea unui dispozitiv pe Marte durează mai puțin decît îi trebuie semnalului să călătorească pînă acolo și înapoi.

Atacurile cibernetice ce vor urma

Comparația dintre atacurile cibernetice și avioane ar putea să fie una destul de potrivită: la începutul secolului trecut avioanele de-abia se desprinseseră de la sol, puține și pentru o perioadă scurtă de timp, pentru ca la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial, vreo 4 decenii mai tîrziu, zburau pe distanțe lungi și transportau încărcături nucleare capabile să distrugă întregi orașe (Hiroshima și Nagasaki).

Materiale omnifobice

Hidrofobia este teama irațională de apă (genul ăla de frică care te face să fugi urlînd de fiecare dată cînd cineva încearcă să te arunce într-un bazin plin cu apă). Materialele omnifobice sînt acele materiale de pe care se scurge (teoretic) orice lichid cu care ele intră în contact.

Despre clonarea mamutului lînos

În unele locuri de pe glob clonarea animalelor de casă preferate este o afacere (da, viitorul e deja aici) chiar dacă clonarea umană este (încă) interzisă. Te costă doar 100 de mii de dolari, dar se poate face.

Cel mai rapid vehicul cosmic realizat de NASA

Are niște caracteristici ceva mai speciale decît sondele trimise pînă acum prin sistemul solar (și în afara lui, acum că cele două Voyager l-au părăsit) de către cei de la NASA.

Fotografia la mare viteză și mecanica mișcării

Probabil că filmulețul ăsta putea fi pus la fel de bine în categoria Istorie sau Fotografie, e mai degrabă o istorie a tehnologiei fotografiei la viteze mari.

E vorba despre acele aparate face produc cîteva mii / zeci de mii / sute de mii de cadre pe secundă (în funcție de cînd a fost produs și cine l-a făcut), modul în care funcționează, cum au apărut și cum ne-a schimbat perspectiva asupra fenomenelor / evenimentelor foarte rapide.

Piele și cărămizi din ciuperci

Pentru unii ciupercile sînt doar un fel de mîncare (unele le mănînci doar o singură dată), dar alții spun că au început să le transforme într-un înlocuitor bun al pielii și cărămizilor. Îs un pic cam sceptic cînd vine vorba de asta, chestia va trebui studiată pînă mă conving, dar îmi place ideea.

Copiii, vaccinurile și realitatea virtuală

Unor copii le este frică de ace, iar asta e de înțeles. Nu-s de condamnat, mai ales că există o rezolvare pentru problema asta: deturnarea atenției cu ajutorul realității.

Despre discul de vinil

Odinioară, cînd eram copil, discurile de vinil și casetele audio erau tehnologia prezentului iar schimbatul acului și a rezistenței pick-ului o obișnuință. Pur și simplu nu aveam la dispoziție altceva în perioada comunistă pentru a asculta înregistrările audio și muzica preferată.

O nouă cască inteligentă pentru motocicliști

O nouă cască pentru motocicliști (seria X de la Jarvish) promite o mulțime de chestii faine (inclusiv realitate îmbunătățită - augmentată în varianta X-AR) și caută sponsori (cu succes, aș spune) pe kickstarter.

Primul avion propulsat de vîntul ionic

Teoria spune că atunci cînd un curent electric trece prin doi electrozi ( dintre care unul este foarte subțire în raport cu celălalt) se produce un curent de aer între aceștidoi electrozi. Dacă diferența de potențial aplicată este suficient de mare curentul de aer devine suficient de puternic pentru a produce o forță de tracțiune semnificativă, suficientă pentru a propulsa corpul pe care sînt atașați eletrozii pe o anumită distanță.

Imprimanta 3D reciclabilă

Imprimantele 3D sînt deja la ordinea zilei, le întîlnești aproape peste tot. Dar au cîteva dezavantaje, timpul încă prea lung pentru a scoate produsul final și lipsa reciclării sînt două dintre ele.

Bicicleta pentru transport Armadillo

A fost realizată anul trecut prin cooperarea dintre RISE și VeloBikes, prototipul folosește o butelie de 20 de litri de hidrogen ce furnizează 7 kWoră de electricitate și o celulă de energie Hymera de 150 Watt pentru a-și mișca roțile.

Empatia umană și roboții

Este oarecum normal ca unii oameni să simtă emoții la adresa roboților din preajmă, chiar și a celor ce nu au expresie umană (capabilă să ne copieze sau chiar să ne reproducă emoțiile): oamenii au tendința de a antropormofiza elementele din jurul lor.

Drum electrificat suedez

Nu (încă) cît de bine se mișcă treburile pe drumul electric din Suedia (secțiunea de 2 km care e în teste), dar ideea ar putea fi implementată și la noi. Da, știu, oricum nu prea avem drumuri (nu suficiente), dar dacă se vor face în următorii ani mai bine să se facă deja pregătite pentru următoarea generație de autovehicule.

Ridică-te în picioare și mergi!

Titlul nu are nici o legătură cu Isus sau vreo religie (creștină sau nu), nu e vreun miracol biblic. Este însă legat de simpla și banala (mai mult sau mai puțin) tehnologie care a ajutat mai mulți oameni paralizați să meargă din nou.

White hacking ca afacere

Bine, bine, unii preferă termenul de consultanți în securitate, dar la cît de mult se bazează securitatea pe electronică penetrarea acesteia trebuie luată în calcul. Dar uneltele sînt destul de diverse, oamenii pot deveni foarte inventivi atunci cînd e cazul.

Robotul cascador de la Disney

Cei de la Disney au realizat un robot-cascador cu o formă vag umanoidă ce face salturi acrobatice mai bine decît mulți oameni.

Telefoanele spion din jurul nostru

Poveștile astea apar periodic, despre o aplicație sau alta care înregistrează discuțiile din jurul telefonului sau locația acestuia fără ca cineva să le acorde permisiunea.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.