Tehnologie

Empatia umană și roboții

Este oarecum normal ca unii oameni să simtă emoții la adresa roboților din preajmă, chiar și a celor ce nu au expresie umană (capabilă să ne copieze sau chiar să ne reproducă emoțiile): oamenii au tendința de a antropormofiza elementele din jurul lor.

Drum electrificat suedez

Nu (încă) cît de bine se mișcă treburile pe drumul electric din Suedia (secțiunea de 2 km care e în teste), dar ideea ar putea fi implementată și la noi. Da, știu, oricum nu prea avem drumuri (nu suficiente), dar dacă se vor face în următorii ani mai bine să se facă deja pregătite pentru următoarea generație de autovehicule.

Ridică-te în picioare și mergi!

Titlul nu are nici o legătură cu Isus sau vreo religie (creștină sau nu), nu e vreun miracol biblic. Este însă legat de simpla și banala (mai mult sau mai puțin) tehnologie care a ajutat mai mulți oameni paralizați să meargă din nou.

White hacking ca afacere

Bine, bine, unii preferă termenul de consultanți în securitate, dar la cît de mult se bazează securitatea pe electronică penetrarea acesteia trebuie luată în calcul. Dar uneltele sînt destul de diverse, oamenii pot deveni foarte inventivi atunci cînd e cazul.

Robotul cascador de la Disney

Cei de la Disney au realizat un robot-cascador cu o formă vag umanoidă ce face salturi acrobatice mai bine decît mulți oameni.

Telefoanele spion din jurul nostru

Poveștile astea apar periodic, despre o aplicație sau alta care înregistrează discuțiile din jurul telefonului sau locația acestuia fără ca cineva să le acorde permisiunea.

Baterie litiu-ion imprimată 3D

Ideea este interesantă, chiar dacă (cel puțin pentru moment) bateria e departe de a fi lansată pe piață din cauza performanței prea mici.

Spot, roboțelul dansator

Trebuie să recunosc, n-am de ales: roboțelul ăsta, realizat pentru a fi utilizată într-o gamă largă de aplicații (și în medii foarte diferite) dansează mai bine decît mine.

Șoricei cu două mame, fără tată

Păcat că știrea asta a ajuns un pic prea tîrziu pentru referendum, dar încă nu-i prea tîrziu să aflăm reacțiile creștinopaților care s-au mobilizat la greu împotriva homosexualilor pe motiv că o asemenea uniune nu poate avea copii.

Aliaje cu memorie pentru roți

Tu ce-ai folosi ca roți dacă ele trebuie să poarte în spate o masă de aproximativ o tonă, dar afară e prea frig pentru a folosi roțile obișnuite (cauciucul e vulnerabil la temperaturi scăzute, devine casant, și la radiațiile ultraviolete)?

Imagini de pe un asteroid

Sau cum să-ți termin săptămîna bine: acum 9 zile, în 21 septembrie 2018, Hayabusa2, sonda de explorare a asteroizilor trimisă în spațiu de japonezii de la JAXA a pus pe suprafața asteroidului Ryugu două rover MINERVA-II1, Rover-1A și Rover-B.

Dar probabil știai deja asta, chiar dacă știrea a fost observată doar în treacăt - nu este ceva obișnuit. Ei bine, zilele astea dispozitivele au trimis imagini de pe asteroidul respectiv. Și un film scurt.

Lift pentru urinat în spații publice

Oradea a trecut prin cîteva transformări în ultimii ani, suficient cît să-i impresioneze pe cei care n-au mai fost demult pe aici. Una dintre ele este închiderea celor cîteva toalete publice ce mai rămăseseră deschise prin zonele centrale.

Panouri solare cu E. Coli

Folosirea bacteriilor pentru a produce energie electrică pare nebunească și nu în întregime lipsită de riscuri, dar explicația nu sună chiar atît de rău (după ce-o asculți măcar de două ori).

Mașini fără șofer pentru livrarea cumpărăturilor

În septembrie 2018 prin unele colțuri ale lumii sînt folosite vehicule autonome pentru livrarea acasă a cumpărăturilor: un startup din Silicon Valley îi are drept clienți pe rezidenții din San Jose, California. Iar AutoX e doar una dintre companiile care vrea să facă asta.

Super-condensatorii versus baterii

Bateriile au devenit deja ceva obișnuit, iar dacă-ți ”uiți” telefonul în priză pentru cîteva ore parcă ai avea nevoie de ceva care să se încarce mai repede și să țină mai mult, nu?

Atunci cînd roboții învață singuri

Termenul sub care este cunoscut procesul e machine learning (sau învățare automatizată dacă preferi așa), se referă la modalitatea în care mașinăriile învață să facă termeni / sarcini noi fără să fie programate să facă așa ceva.

Hack camerele video ale polițiștilor

Camerele purtate pe corp au devenit destul de obișnuite la polițiștii americani, cu ajutorul lor se înregistrează activitatea acestora și evenimentele de interes (arestări, împușcături, etc).

Hărți virtuale ale corpului uman

Sau, cu alte cuvinte, ce se poate obține combinînd realitatea virtuală 3D cu imagistica actuală de acum: operațiile vor putea fi făcute mult mai ușor atunci cînd doctorii pot să vizualizeze întreaga procedură înainte de a face prima incizie.

Sonda solară NASA va supraviețui condițiilor extreme

În timp ce alte zone de pe glob suferă de cald (a fost caniculă la cercul polar dar și în Japonia), pînă acum am avut o vară foarte tomnatică, plină de ploi și furtuni (datorită încălzirii globale, dar asta-i altă poveste).

Imagistică cu raze X, tridimensională și colorată

Dacă pînă acum detectarea formelor fracturilor necesita antrenarea unei persoane pentru a înțelege cît mai bine imaginile imprimate pe celuloid, în viitorul situația se va schimba considerabil: o companie din Noua Zeelandă a generat primele imagini tridimensionale color folosind razele X prin folosirea unui dispozitiv medical avansat.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.