Tehnologie

Mașinăriile flexibile ale viitorului

Rigiditatea mecanismelor pe care le construim este o cerință esențială în multe situații, dar nu de puține ori mașinăriile flexibile sau chiar elastice pot avea performanțe mai bune decît cele din prima categorie pe motiv de mai puține elemente în mișcare (printre altele).

Inteligențele Artificiale și crearea de jocuri de calculator

Perioada în care celelalte personaje ale jocurilor de calculator nu vor învăța din activitățile tale pentru a fi adversari mai buni se apropie încetișor de sfîrșit.

Calculatoare personale în locul grădinarilor

În prima secundă m-am gîndit că-i o idee oribilă pe motiv că (încă) e greu pentru un calculator să facă pe grădinarul. Și, mai ales, aș prefera să nu fiu lăsat complet pe dinafară atunci cînd e vorba de cultivarea propriilor alimente.

Electricitatea wireless, o idee faină

Rectena (o variantă a antenei radio folosite pentru wi-fi) sună de-a dreptul adorabil (suficient cît să o bagi în rectul celor care au construit-o atunci cînd nu merge) dar ideea din spatele ei (nu, nu la spatele ăla mă refeream) sună bine: încărcarea dispozitivelor mobile gen smartphone și tabletă folosind undele radio.

Imprimare 3D cu ajutorul luminii

Litografia axială computerizată este prima imprimantă 3D de tipul ei și poate produce obiecte în numai cîteva minute, sculptînd cu ajutorul luminii în interiorul unui recipient plin cu o rășină sintetică specilizată.

De la husă pentru telefon la afișaj 3D

Ideea nu pare să fie rea: un ecran de protecție pentru afișajul telefonului devine (cu ajutorul unei aplicații) un afișaj tridimensional. Pentru mai puțin de 40 de dolari.

Un robot patinator

N-am prea avut prilejul să mă deplasez pe gheață (am făcut-o doar de vreo două ori în ultimele 4 decenii), dar nu pare să fie prea greu. Bine, bine, nu mă refer la gimnastica pe gheață, mă refer doar la simpla deplasare de la punctul X în punctul Y, oricare ar fi ele.

Primii roboți conștienți de sine

Nu te gîndi la o conștiință de sine similară cu ea umană sau, măcar, cu a animalelor cu care interacționăm în mod curent.

Fosile preistorice mergînd libere

Nu e magie, e doar puțină cercetare pentru a descoperi toate detaliile fosilei și un pic mai multă robotică pentru a-i adăuga părțile lipsă și a o face să se miște.

Cel mai lung pod din lume între Hong Kong - Zhuhai - Macaru

Cică un tip se plimba pe o plajă în California și la un moment dat găsește în nisip o lampă. O ridică, o curăță nițel de nisip, iar din lampă iese un duh.
- Care ți-e porunca, stăpîne?
Tipul stă, se gîndește un pic, și apoi îi spune:
- Nu-mi place să zbor, mi-e rău de fiecare dată cînd mă urc pe o navă maritimă, dar am visat întotdeauna să ajung în Hawaii. Vreau să-mi faci un pod între California și insulele Hawaii ca să ajung acolo cu mașina.
Duhul începe să se tîrguie:
- Mai gîndește-te un pic, e foarte multă muncă. Trebuie turnați piloni pînă la fundul oceaului, trebuie turnat foarte mult beton, etc.
- Bine, acceptă tipul.
Stă, se gîndește din nou, și apoi îi spune duhului:
- Vreau să înțeleg ce vor femeile, vreau să știu exact de ce plîng și care-s motivele acțiunilor lor.
Duhul stă un pic să analizeze cererea, oftează și-l întreabă pe tip:
- Cîte benzi pe sens vrei podul, cu două sau cu patru?

Robotul micuța Sophia

Robotul Sophia a devenit faimos în ultimii 2 ani, devenind chiar cetățean al Arabiei Saudite.

Module subterane pneumatice. Pe Lună.

Conceptul unei baze lunare prezentat de Agenția Spațială Europeană are module pneumatice pe mai multe nivele, așezate pe fundul unui crate cu rezerve de apă și îngropate în regolit.

Realitate augmentată mișto la autovehiculele autonome

Să ai cîteva informații auxiliare afișate pe parbriz în timp ce conduci poate fi foarte util atunci cînd conduci, mai ales atunci cînd nu ai o vizibilitate foarte bună dar ai la dispoziție cîteva unelte cu senzori care te pot ajuta.

Dezamorsarea bombelor cu ajutorul roboților

Sînt mai mult de 100 de milioane de bombe neexplodate în lumea asta, resturi încă periculoase ale războaielor din ultimul secol și un pic. Mînuirea lor pentru a fi dezamorsate sau explodate controlat este una sensibilă pentru că unele bombe și-au păstrat focosul și încărcătura intacte în tot acest timp și pot exploda oricînd.

NASA vrea să devieze un asteroid de pe orbită

Știi jocul în care trebuie să arunci cu niște săgeți mici, de numai cîțiva centimetri, într-o țintă aflată la cel puțin un metru sau doi distanță? Americanii îi spun darts, iar cei de la NASA l-au dus la un nivel nou: vor să devieze un asteroid de pe orbită printr-o prăbușire controlată pe suprafața satelitului lui.

Afișaj pe o bucată de lemn conectată la internet

N-am avut pînă acum un Amazon Echo Show și nici un Google Home Hub pentru controlul vocal al celor cîțiva metri cubi în care stau pe motivul că sînt ceva mai tadițional, prefer să-mi folosesc în continuare mîinile ca să fac ceva și nu știu dacă-i din cauza programării sau a practicii kendo.

Mars rover refăcut pentru misiunea de anul viitor

Ținînd cont de distanța dintre Pămînt și Marte (aproximativ 4 minute lumină) este foarte dificil ca mașinăriile trimise pe planeta roșie să poată fi operate de cineva, oricine, de pe planeta albastră. Chiar și aterizarea unui dispozitiv pe Marte durează mai puțin decît îi trebuie semnalului să călătorească pînă acolo și înapoi.

Atacurile cibernetice ce vor urma

Comparația dintre atacurile cibernetice și avioane ar putea să fie una destul de potrivită: la începutul secolului trecut avioanele de-abia se desprinseseră de la sol, puține și pentru o perioadă scurtă de timp, pentru ca la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial, vreo 4 decenii mai tîrziu, zburau pe distanțe lungi și transportau încărcături nucleare capabile să distrugă întregi orașe (Hiroshima și Nagasaki).

Materiale omnifobice

Hidrofobia este teama irațională de apă (genul ăla de frică care te face să fugi urlînd de fiecare dată cînd cineva încearcă să te arunce într-un bazin plin cu apă). Materialele omnifobice sînt acele materiale de pe care se scurge (teoretic) orice lichid cu care ele intră în contact.

Despre clonarea mamutului lînos

În unele locuri de pe glob clonarea animalelor de casă preferate este o afacere (da, viitorul e deja aici) chiar dacă clonarea umană este (încă) interzisă. Te costă doar 100 de mii de dolari, dar se poate face.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.