Tehnologie

NASA vrea să ajungă din nou aproape de Neptun

Sistemul nostru solar nu pare mare, dar în condițile tehnologice actuale distanțele dintre planete sînt destul de mari: e nevoie de 3 zile pentru o misiune pe Lună, 9 luni pentru a ajunge pe Marte și 13 ani pentru a ajunge în preajma lui Neptun.

Plămîn funcțional imprimat 3D

Replicarea organelor vii este o treabă complicată pentru că ele au o structură (foarte complexă). Plămînii, de exemplu, trebuie să preia oxigenul din sînge și să elimine în aer dioxidul de carbon iar ficatul îndeplinește peste 500 de funcții diferite (e considerat o adevărată uzină).

Miel crescut în pungă

Recent românii au cosumat o grămadă considerabilă de carne de miel pe motiv de tradiții pascale. Pe de altă parte, cercetătorii au crescut un miel într-o pungă pe motiv că acest uter artificial va ajuta (după încă o serie sau două de îmbunătățiri) fetușii născuți prematur.

Telescopul Hubble la al 29-lea an pe orbită

În 29 aprilie 2019 telescopul spațial Hubble a aniversat 29 ani pe orbită, o vîrstă foarte frumoasă și o misiune încununată de multe succese.

Destinația: energie fără poluare

Modul în care tehnologia se schimbă în jurul nostru variază de la o zonă la alta a lumii dar se poate spune cu siguranță că lucrurile se mișcă într-o direcție bună.

Jocul Assassin's Creed: Unity și refacerea catedralei Notre Dame

La un moment dat, în seara incendiului de la catedrala Notre Dame, spuneam că la cîte zeci de mii sau sute de mii de fotografii s-au făcut în ultimii ani e deja cartografiată (nu e tocmai cuvîntul potrivit dar e cel folosit atunci) și e doar o problemă de timp pînă cînd aceasta va fi refăcută.

Chitară imprimată 3D

A fost produsă de cei de la Sandvik Coromant, e din metal și e cam greu de spart. Așa că dacă vrei s-o iei pe urmele rockerilor preferați e cam inutil să încerci să spargi chitara asta, sau cel puțin așa susțin producătorii.

Handle, robot pentru logistică

Handle este un robot realizat de Boston Dynamics pentru a le ușura munca celor de la departamentul logistică.

Mașinăriile flexibile ale viitorului

Rigiditatea mecanismelor pe care le construim este o cerință esențială în multe situații, dar nu de puține ori mașinăriile flexibile sau chiar elastice pot avea performanțe mai bune decît cele din prima categorie pe motiv de mai puține elemente în mișcare (printre altele).

Inteligențele Artificiale și crearea de jocuri de calculator

Perioada în care celelalte personaje ale jocurilor de calculator nu vor învăța din activitățile tale pentru a fi adversari mai buni se apropie încetișor de sfîrșit.

Calculatoare personale în locul grădinarilor

În prima secundă m-am gîndit că-i o idee oribilă pe motiv că (încă) e greu pentru un calculator să facă pe grădinarul. Și, mai ales, aș prefera să nu fiu lăsat complet pe dinafară atunci cînd e vorba de cultivarea propriilor alimente.

Electricitatea wireless, o idee faină

Rectena (o variantă a antenei radio folosite pentru wi-fi) sună de-a dreptul adorabil (suficient cît să o bagi în rectul celor care au construit-o atunci cînd nu merge) dar ideea din spatele ei (nu, nu la spatele ăla mă refeream) sună bine: încărcarea dispozitivelor mobile gen smartphone și tabletă folosind undele radio.

Imprimare 3D cu ajutorul luminii

Litografia axială computerizată este prima imprimantă 3D de tipul ei și poate produce obiecte în numai cîteva minute, sculptînd cu ajutorul luminii în interiorul unui recipient plin cu o rășină sintetică specilizată.

De la husă pentru telefon la afișaj 3D

Ideea nu pare să fie rea: un ecran de protecție pentru afișajul telefonului devine (cu ajutorul unei aplicații) un afișaj tridimensional. Pentru mai puțin de 40 de dolari.

Un robot patinator

N-am prea avut prilejul să mă deplasez pe gheață (am făcut-o doar de vreo două ori în ultimele 4 decenii), dar nu pare să fie prea greu. Bine, bine, nu mă refer la gimnastica pe gheață, mă refer doar la simpla deplasare de la punctul X în punctul Y, oricare ar fi ele.

Primii roboți conștienți de sine

Nu te gîndi la o conștiință de sine similară cu ea umană sau, măcar, cu a animalelor cu care interacționăm în mod curent.

Fosile preistorice mergînd libere

Nu e magie, e doar puțină cercetare pentru a descoperi toate detaliile fosilei și un pic mai multă robotică pentru a-i adăuga părțile lipsă și a o face să se miște.

Cel mai lung pod din lume între Hong Kong - Zhuhai - Macaru

Cică un tip se plimba pe o plajă în California și la un moment dat găsește în nisip o lampă. O ridică, o curăță nițel de nisip, iar din lampă iese un duh.
- Care ți-e porunca, stăpîne?
Tipul stă, se gîndește un pic, și apoi îi spune:
- Nu-mi place să zbor, mi-e rău de fiecare dată cînd mă urc pe o navă maritimă, dar am visat întotdeauna să ajung în Hawaii. Vreau să-mi faci un pod între California și insulele Hawaii ca să ajung acolo cu mașina.
Duhul începe să se tîrguie:
- Mai gîndește-te un pic, e foarte multă muncă. Trebuie turnați piloni pînă la fundul oceaului, trebuie turnat foarte mult beton, etc.
- Bine, acceptă tipul.
Stă, se gîndește din nou, și apoi îi spune duhului:
- Vreau să înțeleg ce vor femeile, vreau să știu exact de ce plîng și care-s motivele acțiunilor lor.
Duhul stă un pic să analizeze cererea, oftează și-l întreabă pe tip:
- Cîte benzi pe sens vrei podul, cu două sau cu patru?

Robotul micuța Sophia

Robotul Sophia a devenit faimos în ultimii 2 ani, devenind chiar cetățean al Arabiei Saudite.

Module subterane pneumatice. Pe Lună.

Conceptul unei baze lunare prezentat de Agenția Spațială Europeană are module pneumatice pe mai multe nivele, așezate pe fundul unui crate cu rezerve de apă și îngropate în regolit.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.