Doctor Who Romania

Doctor Who, sezonul 11, episodul de anul nou - Resolution

Episodul obișnuit de Crăciun a fost mutat cîteva zile mai tîrziu, de revelion, iar Doctorița și însoțitorii ei s-au apucat să sărbătorească în serie, unul după altul, trecerea în mai mulți ani fără să mai aștepte ca timpul să se scurgă în ritmul obișnuit. Ar fi fost dificil: revelioanele respective erau în secole diferite.

Episodul ăsta are cîteva chestii bune dar și (cel puțin) unul rău. Pe ansamblu se încadrează destul de bine în stilul mediocru al sezonului 11. Chestii bune:

  • apare un Dalek. Un tip nou de Dalek, ca să fiu mai precis, un cercetaș trimis să strîngă informații despre planeta Pămînt cu multe secole în urmă. Unul care se poate folosi de oameni ca vehicule, pentru a se mișca dintr-un loc într-altul, și pentru a-și reface carcasa distrusă cu mult timp în urmă.
  • există acțiune. Episodul este destul de activ, fără prea multe pauze.
  • există inclusiv umor. Unul involuntar și nu tocmai de calitate, dar există.

Totuși, iar asta e partea proastă, unele chestii par forțate (nerealiste): producătorii s-au străduit să ofere cît mai multă acțiune lăsînd deoparte cîteva chestii logice care strică totul. Un Dalek, de exemplu, este un cyborg, parțial mașină parțial organism viu, o structură organică închisă într-o carcasă metalică destul de asemănătoare cu un tanc. E greu de crezut că organismul ăsta mai este încă viu după ce-a fost tăiat în bucăți și a fost îngropat cîteva sute sau mii de ani. Este chiar și mai greu de crezut că-și poate reconstrui carcasa, cu toate armele din dotare (una funcțională după tot atîtea sute / mii de ani de expunere la mediu) folosind doar ce găsește într-un atelier oarecare și munca unei femei. Nu-s misogin, dar, pur și simplu, îi lipseau uneltele necesare pentru a obține produsul final prezentat. Este la fel de greu de crezut că tatăl lui Ryan (care apare pînă la urmă) putea să fie salvat cu atîta ușurință din ghearele Dalek-ului.

Regizat de Jamie Childs și Wayne Yip după o poveste scrisă de Chris Chibnall. Distribuția: Daniel Adegboyega (Aaron), Michael Ballard (sergentul), Nicholas Briggs (Dalek - voce), Graham Burton (proprietarul cafenelei), Connor Calland (paznicul), Darryl Clark (ofițerul de poliție Will), Tosin Cole (Ryan Sinclair), Sophie Duval (mama), Laura Evelyn (dispecera Polly), Mandip Gill (Yasmin Khan), Hugh Holman (Zak), James Lewis (fermierul Dinkle), Callum McDonald (adolescentul 1), Nikesh Patel (Mitch), Charlotte Ritchie (Lin), Harry Vallance (adolescentul 2 2), Bradley Walsh (Graham O'Brien), Jodie Whittaker (Doctorița).

Sezonul următor va fi difuzat doar în 2020.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 10 - The Battle of Ranskoor Av Kolos

Uite, episodul ăsta a fost mult mai interesant decît ultimele 7. De ce a trebuie ”pauza” asta de calitate pentru a obține un sezon în mare parte neinteresant? Practic, ultimul episod din sezonul 11 este o continuare a primului, interesante au fost primele două episoade și ultimul. Dacă ai trece pe repede înainte prin restul episoadelor doar pentru a te uita la astea n-ai pierde mare lucru. Au fost cîteva idei bune în acest sezon dar n-au strălucit deloc după ce au fost puse în practică.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 9 - It takes you away

E acel moment din an în care poveștile bunicilor (bunica numărul 5 în cazul Doctoriței) devin realitate, iar contactul dintre Universul în care ne aflăm și un Univers conștient de sine ar fi putut deveni subiectul unui episod foarte interesant.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 8 - The witchfinders

Ajunși în Lancashire la începutul secolului XVII echipa călătoare cu TARDIS-ul participă la procesul unei femei acuzate de vrăjitorie: cum creștinilor le era interzis să verse sîngele altora, pe vremea aia acuzatorii preferau să-i supună pe acuzați unor încercări fără scăpare care urmau să le demonstreze nevinovăția.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 07 - Kerblam!

Atunci cînd Doctorița primește un mesaj de ajutor ea acceptă să facă ceva în privința lui și-și ia însoțitorii (adică pe Graham, Yaz și Ryan) să investigheze un depozit ce orbitează în jurul Kandoka, căminul celui mai mare vînzător din galaxie. O instituție complet automatizată, condusă de un sistem prin intermediul roboților, dar care este obligată să păstreze 10% dintre angați umani - legea spune asta, iar responsabilii umani o pun în practică chiar dacă activitatea umană ar putea fi (în cea mai mare parte) automatizată la rîndul ei.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 6 - Demons of the Punjab

Al șaselea episod al sezonului 11 a fost mai bun decît cel anterior, a reușit să atragă atenția pînă la capăt, dar parcă îi lipsea ceva anume. A rămas, oarecum, pe partea istorică a serialului Doctor Who, aducînd în atenție anul 1947 și ruperea în două a statului indian pe motive religioase (devenind India de azi și Pakistanul).

Doctor Who, sezonul 11, episodul 5 - The Tsuranga Conundrum

Episodul ăsta a fost mai degrabă amuzant decît serios: Doctorița și însoțitorii ei au fost în pericol, dar nu s-a simțit defel tensiunea ce ar trebui să escaladeze cu fiecare minut. Creatura mîncătoare a componentelor anorganice ale navei era o combinație de broasca nebună (Crazy Frog) și Gremlin, o chestie mai degrabă hilară decît fioroasă.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 4 - Arachnids in the UK

Echipa Doctoriței s-a întors acasă, în Sheffield, chiar în orașul din care aceasta i-a preluat cu numai o jumătate de oră în urmă (conform timpului universal, al restului lumii) și fiecare s-a întors la casele lor doar pentru a se lovi de problemele obișnuite (amintiri, familie, slujbe, etc).

Doctor Who, sezonul 11, episodul 3 - Rosa

Uneori, să devii martor al evenimentelor istorice și să le lași să se petreacă așa cum omenirea le-a înregistrat deja poate fi destul de greu. Dar nu atît de greu ca și corectarea deviațiilor (atunci cînd evenimentele sînt influențate de alt călător temporal care dorește schimbarea istoriei cunoscute) într-o manieră în care persoanele implicate îți devin apropiați.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 2 - The ghost monument

O cursă contra timp pentru a cîștiga Raliul celor 12 galaxii, parcurgerea unul teritoriu periculos de pe o planetă cu 3 sori pentru a ajunge la Monumentul Fantomă (care seamănă suspect de mult cu o cutie telefonică de culoare albastră), folosind doar ce se găsește la fața locului și evitînd tot ce i-ar putea ucide.

Doctor Who, sezonul 11, episodul 1 - The woman who fell to Earth

Deci... Un nou Doctor, pentru prima dată femeie - Jodie Whittaker, dar (pentru moment) departe de TARDIS, o nouă echipă de oameni însoțitori în aventuri prin spațiu și timp, un nou producător - Chris Chibnall.

Logo nou pentru serialul Doctor Who

Un sezon nou va fi difuzat anul ăsta, un nou Doctor (al treisprezecele) îi va lua locul lui Peter Capaldi, pentru prima dată va fi o femeie, de ce n-ar fi și un logo nou?

Episod special de Crăciun 2017: Twice upon a time

David Bradley s-a întors încă o dată ca primul Doctor, Bill Pots a revenit pentru (încă) un episod, la fel și Mark Gatiss (într-un alt rol decît cele în care probabil l-ai remarcat: Lazarus, Danny Boy sau Gantok - ca Rondo Haxton), Clara Oswald (Jenna Coleman) și Nardole (Matt Lucas) apar doar pentru cîteva momente. Toți l-au însoțit pe al doisprezecelea Doctor (Peter Capaldi) în ultima aventură înainte de regenerare. Și în ultimul episod cu Steven Moffat la cîrmă - de anul viitor serialul va avea un nou producător executiv.

Un nou episod de Crăciun al serialului Doctor Who

Ultimul (probabil, pentru că n-ar fi prima oară cînd Doctorii anteriori s-au întors) în care Peter Capaldi va apare ca Lordul preferat al Timpului, primul în care Jodie Whittaker își va intra în rol, devenind prima femeie Doctor Who.

Doctor Who, sezonul 10, episodul 12 - The Doctor falls

Acum vreo 20 de ani, într-un alt serial științifico-fantastic, Delenn a supusă unui test destul de dur pentru a-l convinge pe Kosh că e persoana potrivită la locul potrivit în războiul ce avea să urmeze. Inchizitorul dorea să știe dacă ambasadorul Minbari era dispusă să lupte și să moare, chiar dacă avea să întîmpine acel final în singurătate, chiar dacă despre lupta ei nu avea să știe nimeni pentru a-i onora numele și amintirea. Delenn a trecut testul cu ajutorul lui Sheridan, iar mai tîrziu aveau să devină unul dintre cele mai interesante cupluri din Babylon 5.

Ultimul episod al sezonului 10 mi-a adus aminte de episodul de acum două decenii: Doctorul a trecut și el testul, și, la rîndul lui, a avut nevoie de prieteni pentru a supraviețui unui război pe care l-a cîștigat în mare măsură.

Doctor Who, sezonul 10, episodul 11 - World enough and time

Tu ce crezi că se poate întîmpla dacă încerci să faci un criminal psihopat să se schimbe? Merită să îi acorzi o șansă pe motiv că ți-e prieten foarte vechi sau totul e deja pierdut și tot ce poți să facă e să-l izolezi undeva (un seif de exemplu) și să arunci cheia apoi să pleci fără să te mai uiți înapoi?

Partea bună a poveștilor ce implică călătorii temporale este că pot combine vechiul cu nou, cele două elemente putînd coexista (oarecum, în funcție de regulile poveștii) în același zonă spațio-temporală. Acest episod e doar prima parte a unei povești, iar finalul lui te (va) face să aștepți cu nerăbdarea continuarea.

Doctor Who, sezonul 10, episodul 10 - The eaters of light

Peter Capaldi se întoarce în zona natală, iar soldații romani se întorc într-un nou episod Doctor Who, chiar dacă Doctorul și însoțitorii săi ajung în Scoția după ce a noua legiune romană a fost masacrată. Dispariția celor 5 mii de soldați antrenați din arhivele romane care au supraviețuit pînă acum este oarecum discutabilă, iar posibile explicații și cărți scrise despre perioada respectivă există.

Bill Pots (Pearl Mackie) citise cu ceva vreme în urmă o care despre ea (probabi The eagle of the ninth scrisă în 1954 de scriitoarea pentru copii Rosemary Sutcliff) și are o teorie despre ce s-a întîmplat acolo, iar Doctorul posesor al unei mașini a timpului încearcă să-i arate că nu are dreptate.

Doctor Who, sezonul 10, episodul 9 - Empress of Mars

Dacă-ți plac poveștile lui Jules Verne s-ar putea să îți placă și al nouălea episod din sezonul 10: un grup de soldați britanici din epoca victoriană ajung pe Marte. În anul 1881.

Doctor Who, sezonul 10, episodul 8 - The Lie of the Land

Ultima parte a trilogiei cu călugării extratereștri ce au trebuit invitați pentru a stăpîni planeta e un pic cam ciudată, dar se încadrează oarecum în modul de acțiune a Doctorului. E ciudat că a colaborat cu inamicii pentru 6 luni, trecînd de cealaltă parte a baricadei, sau că a trebuit s-o testeze pe Bill în maniera în care a făcut-o, dar după momentul regenerării s-a dat pe brazdă și și-a văzut de treabă. Oarecum.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.