Lumea vie

Cafeaua braziliană

Povestea pe scurt a cafelei produse în Brazilia în cantități impresionante (vreo 2,85 milioane de tone anul trecut, o treime a producției mondiale).

Despre discuțiile oamenilor cu animalele

Interacțiunile dintre oameni și restul animalelor din jurul lor există, toți comunică într-un fel sau altul, și nu-s chiar atît de greu de descifrat. Însă de obicei este comunicare non-verbală, se face prin sunete (cînd animalele de alături țipă, scheaună, miorlăe, etc încercînd să se facă auziți), prin limbajul corpului (sar, dau din aripi, se agață de tine încercînd să se facă luați în seamă), etc.

Carnea cea de toate zilele

Nu pot spune că mănînc prea multă carne, dar o mănînc cu plăcere și destul de des (sînt perioade scurte, cîteva zile de obicei, în care fac pauză). Nu știu cum ar fi viața fără carne și nici nu vreau să-mi imaginez asta... chiar dacă industria producătoare de carne nu e tocmai plăcută.

Noile lacuri arctice, sursă de oxizi de carbon și metan

Vreme de (cel puțin cîteva) secole o cantitate masivă de carbon a fost fixat în solul mereu înghețat al zonelor arctice (cunoscut și ca permafrost). Pe măsură ce atmosfera Terrei continuă să se încălzească solul ăla se topește readucînd la viață microbi antici adormiți în el, aceștia digeră cadavreme înghețate ale animalelor eliberînd în atmosferă oxizi de carbon și metan.

Albinele versus calculatoare

Albinele, acele gîngănii mici care se orientează foarte bine în spațiu și care produc una dintre cele mai delicioase substanțe de pe planeta asta: mierea.

Despre viața de pe fundul mării și oceanelor

Ce poți face la finalul unei zile pline, în care ai stat vreo jumate de oră în saună doar ca să scapi de gîlmele acumulate în mușchi în ultimele săptămîni, aproape de mijlocul unei săptămîni deja pline?

Longevitatea remarcabilă a rechinilor

Măsurarea vîrstei rechinilor poate fi oarecum problematică pentru că le lipsesc o parte dintre elementele anatomice pe care oamenii de știință se bazează în calculele lor, iar luarea în considerare a altor elemente nu este atît de precisă precum și-ar dori.

Exemple ale evoluției umane

Teoria evoluției e veche de cîteva secole, dar între timp a devenit o certitudine. Ce nu se știe în detaliu în acest moment este modul în care ea s-a derulat, dar se cunosc suficiente informații pentru a umple golurile cu cel puțin cîteva certitudini.

Rațe versus pesticide

Lumea spune că pentru culturile de orez rațele sînt mai bune decît pesticidele pentru că mănîncă resturile și o parte a dăunătorilor, curățînd terenul pentru următoarea recoltă.

Secretul supraviețuirii gîndacilor

Se spune că în cazul unei explozii nucleare gîndacii ar fi printre puținele creaturi care ar supraviețui primelor momente (în funcție de cîteva condiții). Cu puțin noroc nu vei ajunge să testezi ideea asta, însă s-ar putea să faci cam orice (cu mai mult sau mai puțin succes) ca să-i alungi din casa pe care o împărțiți.

6 ace pentru a suge sînge

Anul ăsta (sau, mai precis, doar în ultimele luni, de cînd s-a încălzit afară) Oradea a cam avut probleme cu țînțarii. O adevărată invazie, datorită ineficienței (sau, probabil, lipsei?) unei dezinsecții eficiente la nivelul orașului - degeaba dai cu substanță local, în jurul casei sau a blocului, dacă țînțarii vin în zbor din altă parte.

Cum se ard caloriile

Caloriile sînt o unitate de măsură de energiei termice (e nevoie de o calorie pentru a încălzi un gram apă aflată la presiune normal cu un grad, de la 14,5 la 15,5 °C) și sînt folosite de obicei pentru calcula energia obținută din alimentele consumate.

Ciorile fac chestii interesante

N-aș putea spune în ce măsură obiceiul ăsta se mai practică, dar unii oameni preferă (au preferat) să folosească cioară cînd li se adresează țiganilor (pe motiv de culoare ceva mai închisă a pielii).

Libelulele, niște insecte interesante

Libelulele pot zbura cu capul deasupra aripilor, ca orice altă zburător obișnuit, cu capul în jos, se pot întoarce la 360 de grade (ajungînd în același punct) în funcție de caz, pot să planeze duși de curenții de aer.

Organe sexuale versus identitate sexuală

Organele și caracteristicile secundare sexuale sînt (de cele mai multe ori) ușor de identificat, chiar și la privire superficială pe care o arunci asupra unei persoane.

Vulturii ca parte a cercetării criminalistice

Vulturii sînt păsări carnivore, de obicei prea mari și prea lenți ca să vîneze: cu o anvergură a aripilor de pînă la 3,5 metri (în funcție de specie) ei preferă să planeze folosindu-se de curenții ascendeți decît să atace din zbor alte animale.

Intestinul tău gros are o minte proprie

Sau, cel puțin, așa consideră unii luînd în considerare cantitatea mare de bacterii din intestinul gros (și e bine să fie acolo: trăim în simbioză cu ele, iar dacă ar dispare peste noapte am avea probleme mari) și numărul mare de neuroni din jurul aceluiași intestin.

Macaci folosind unelte

Unii (adică unii oameni ceva mai în temă pe motiv că le studiază în detaliu) spun că maimuțele au intrat în epoca de piatră pe motiv că au devenit suficient de inteligente pentru a folosi unelte.

Evoluția formelor peștilor

Să pui pe masă un pește gătit poate fi o adevărată plăcere (în funcție de gusturi, evident) atîta vreme cît nu ești cel sau cea responsabilă cu scoaterea solzilor și tăierea aripioarelor - o acțiune pe care mulți ar evita-o dacă au de ales.

Însă ele au un rolul lor bine definit: există mai mult de 33 de mii de specii de pești de apă dulce și sărată care au forme și caracteristici diferite, toate adaptate mediului înconjurător.

Organisme care pot elimina deșeurile toxice

Ne-am tot străduit (ca specie) să poluăm planeta asta de vreo... cîteva sute de ani încoace și încă mai este loc de poluare. Nu e suficient că era industrializării a început să arunce fumul cărbunilor arși acum vreo două secole și ceva, în ultimele decenii am adăugat în atmosferă o sumedenie de alte gaze, plastic, deșeuri radioactive și alte chestii care s-au dovedit toxice (dăunătoare) pentru o sumedenie de ființe vii.

Subcategorii

Lumea vie - Furnicile

Lumea vie - Oamenii

Lumea vie - amuzante

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.