Lumea vie

Ce se întîmplă cînd un om se îmbolnăvește de pojar (rujeolă)

Numărul de oameni bolnavi de pojar a crescut considerabil în ultimii ani pe motiv de lipsă de vaccinare (și e unul dintre motivele pentru care curentul anti-vaccinare este considerat un pericol pentru sănătatea umană) și de capacitatea mare de infectare a acestui virus: e suficient ca un bolnav să tușească într-un spațiu închis (un lift, de exemplu) pentru a infecta 90% dintre persoanele nevaccinare care ajung în acel spațiu după ce pleacă.

Ce se întîmplă cînd un om se îmbolnăvește de turbare

Vrei motive să-ți vaccinezi toată familia? Începînd cu tine, continuînd cu copiii și terminînd cu membrii patrupezi ai familiei extinse. E suficient să știi limba engleză și să înțelegi efectele pe care le are pe care turbarea asupra oamenilor.

Săriturile unei balene cu cocoașă

Cetaceele, familia din care fac parte și balenele, sînt mamifere care au revenit odinioară mediu marin. Acesta le-a ajutat să crească în dimensiuni pe motiv că presiunea apei compensează parțial efectele gravitației (atunci cînd animalele cresc peste anumite dimensiuni organele interne se rup din cauza greutății) iar acum balenele cu cocoașă adulte au pe la vreo 36 - 40 de tone.

Balena cu picioare de acum 43 milioane de ani

Cetaceele sînt mamifere marine din care fac parte balenele, cașaloții, delfinii și orcele (printre altele). Strămoșii lor îndepărtați trăiau pe uscat dar au revenit la un moment dat în mările și oceanele planetei iar unele specii cu ajuns la dimensiuni fabuloase cu ajutorul presiunii apei - dimensiunile animalelor de pe uscat sînt limitate de propria greutate dar apa compensează un pic efectele gravitației.

Durerea eliminată la comandă

Durerea este ceva util (de obicei) pentru că ne atrage atenția că e ceva în neregulă cu organismul nostru. Însă în anumite momente, precum operațiile chirurgicale, durerea devine o problemă pentru că afectează negativ încercările (altora) de reparare a problemelor.

Biologia genurilor, de la ADN la creier

Din punctul de vedere al organelor sexuale e destul de simplu: ai un set de organe sau altul. Am spus "destul de simplu” pentru că unii oameni au ambele seturi.

Ce înseamnă viața de noapte pentru sănătate

Unii spun că am cam îmbulinat-o pe motiv că de multe ori stau pînă la ore mici din dimineață ca să programez și să scriu povești sf în liniște (pentru că e mult mai multă liniște decît în timpul zilei).

Ce înseamnă neuro-diversitatea

Unul din 59 de copii sînt identificați în cadrul spectrului autist și milioane de copii au fost diagnosticați cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) doar în SUA. Cu toate acestea, psihologul Devon MacEachron consideră că este acordată prea puțină atenție oamenilor cablați neurologic diferit față de ”normalitatea”.

O ursoaică polară flămîndă

Înregistrarea e din 2013, din perioada în care Gordon Buchanan filma serialul The polar bear family and me: o ursoaică (e de vreo două ori mai mică decît un urs polar) flămîndă și sîcîitoare a încercat să intre în incinta în care omul se vîrîse.

Lupul alb cu căciula lui Moș Crăciun

Înregistrarea are deja 7 ani, iar zvonurile spun că moșu abia a scăpat cu fundul întregă (fără a fi mușcat) cu ocazia aia. A fost nevoie să-și lase căciula în urmă doar pentru a se retrage, o retragere rușinoasă, din zonă.

Io zic să aveți grijă ce animale țineți prin preajmă. Crăciunul de anul ăsta s-a anulat din motive de genul ăsta, dar sper că pînă la anu moșul să-și revină. Depinde însă și de tine.

Furnica vînătoare de capete

Crezi că înaintașii noștri vînători de capete ale inamicilor erau înfricoșători? Obiceiul tăierii capului și înfiptul lui într-un țăruș a devenit o practică des întîlnită la un moment dat, în perioada imperiului roman, dar chiar și celții de atunci ar fi fost impresionați de furnica asta.

Cafeaua braziliană

Povestea pe scurt a cafelei produse în Brazilia în cantități impresionante (vreo 2,85 milioane de tone anul trecut, o treime a producției mondiale).

Despre discuțiile oamenilor cu animalele

Interacțiunile dintre oameni și restul animalelor din jurul lor există, toți comunică într-un fel sau altul, și nu-s chiar atît de greu de descifrat. Însă de obicei este comunicare non-verbală, se face prin sunete (cînd animalele de alături țipă, scheaună, miorlăe, etc încercînd să se facă auziți), prin limbajul corpului (sar, dau din aripi, se agață de tine încercînd să se facă luați în seamă), etc.

Carnea cea de toate zilele

Nu pot spune că mănînc prea multă carne, dar o mănînc cu plăcere și destul de des (sînt perioade scurte, cîteva zile de obicei, în care fac pauză). Nu știu cum ar fi viața fără carne și nici nu vreau să-mi imaginez asta... chiar dacă industria producătoare de carne nu e tocmai plăcută.

Noile lacuri arctice, sursă de oxizi de carbon și metan

Vreme de (cel puțin cîteva) secole o cantitate masivă de carbon a fost fixat în solul mereu înghețat al zonelor arctice (cunoscut și ca permafrost). Pe măsură ce atmosfera Terrei continuă să se încălzească solul ăla se topește readucînd la viață microbi antici adormiți în el, aceștia digeră cadavreme înghețate ale animalelor eliberînd în atmosferă oxizi de carbon și metan.

Albinele versus calculatoare

Albinele, acele gîngănii mici care se orientează foarte bine în spațiu și care produc una dintre cele mai delicioase substanțe de pe planeta asta: mierea.

Despre viața de pe fundul mării și oceanelor

Ce poți face la finalul unei zile pline, în care ai stat vreo jumate de oră în saună doar ca să scapi de gîlmele acumulate în mușchi în ultimele săptămîni, aproape de mijlocul unei săptămîni deja pline?

Longevitatea remarcabilă a rechinilor

Măsurarea vîrstei rechinilor poate fi oarecum problematică pentru că le lipsesc o parte dintre elementele anatomice pe care oamenii de știință se bazează în calculele lor, iar luarea în considerare a altor elemente nu este atît de precisă precum și-ar dori.

Exemple ale evoluției umane

Teoria evoluției e veche de cîteva secole, dar între timp a devenit o certitudine. Ce nu se știe în detaliu în acest moment este modul în care ea s-a derulat, dar se cunosc suficiente informații pentru a umple golurile cu cel puțin cîteva certitudini.

Rațe versus pesticide

Lumea spune că pentru culturile de orez rațele sînt mai bune decît pesticidele pentru că mănîncă resturile și o parte a dăunătorilor, curățînd terenul pentru următoarea recoltă.

Subcategorii

Lumea vie - Furnicile

Lumea vie - Oamenii

Lumea vie - amuzante

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.