Lumea vie

6 ace pentru a suge sînge

Anul ăsta (sau, mai precis, doar în ultimele luni, de cînd s-a încălzit afară) Oradea a cam avut probleme cu țînțarii. O adevărată invazie, datorită ineficienței (sau, probabil, lipsei?) unei dezinsecții eficiente la nivelul orașului - degeaba dai cu substanță local, în jurul casei sau a blocului, dacă țînțarii vin în zbor din altă parte.

Cum se ard caloriile

Caloriile sînt o unitate de măsură de energiei termice (e nevoie de o calorie pentru a încălzi un gram apă aflată la presiune normal cu un grad, de la 14,5 la 15,5 °C) și sînt folosite de obicei pentru calcula energia obținută din alimentele consumate.

Ciorile fac chestii interesante

N-aș putea spune în ce măsură obiceiul ăsta se mai practică, dar unii oameni preferă (au preferat) să folosească cioară cînd li se adresează țiganilor (pe motiv de culoare ceva mai închisă a pielii).

Libelulele, niște insecte interesante

Libelulele pot zbura cu capul deasupra aripilor, ca orice altă zburător obișnuit, cu capul în jos, se pot întoarce la 360 de grade (ajungînd în același punct) în funcție de caz, pot să planeze duși de curenții de aer.

Organe sexuale versus identitate sexuală

Organele și caracteristicile secundare sexuale sînt (de cele mai multe ori) ușor de identificat, chiar și la privire superficială pe care o arunci asupra unei persoane.

Vulturii ca parte a cercetării criminalistice

Vulturii sînt păsări carnivore, de obicei prea mari și prea lenți ca să vîneze: cu o anvergură a aripilor de pînă la 3,5 metri (în funcție de specie) ei preferă să planeze folosindu-se de curenții ascendeți decît să atace din zbor alte animale.

Intestinul tău gros are o minte proprie

Sau, cel puțin, așa consideră unii luînd în considerare cantitatea mare de bacterii din intestinul gros (și e bine să fie acolo: trăim în simbioză cu ele, iar dacă ar dispare peste noapte am avea probleme mari) și numărul mare de neuroni din jurul aceluiași intestin.

Macaci folosind unelte

Unii (adică unii oameni ceva mai în temă pe motiv că le studiază în detaliu) spun că maimuțele au intrat în epoca de piatră pe motiv că au devenit suficient de inteligente pentru a folosi unelte.

Evoluția formelor peștilor

Să pui pe masă un pește gătit poate fi o adevărată plăcere (în funcție de gusturi, evident) atîta vreme cît nu ești cel sau cea responsabilă cu scoaterea solzilor și tăierea aripioarelor - o acțiune pe care mulți ar evita-o dacă au de ales.

Însă ele au un rolul lor bine definit: există mai mult de 33 de mii de specii de pești de apă dulce și sărată care au forme și caracteristici diferite, toate adaptate mediului înconjurător.

Organisme care pot elimina deșeurile toxice

Ne-am tot străduit (ca specie) să poluăm planeta asta de vreo... cîteva sute de ani încoace și încă mai este loc de poluare. Nu e suficient că era industrializării a început să arunce fumul cărbunilor arși acum vreo două secole și ceva, în ultimele decenii am adăugat în atmosferă o sumedenie de alte gaze, plastic, deșeuri radioactive și alte chestii care s-au dovedit toxice (dăunătoare) pentru o sumedenie de ființe vii.

Ai herpes. Știi cui poți să mulțumești?

Despre tipurile 1 și 2 de virus herpes simplex (HSV 1 și 2) se știe că sînt cele mai apropiate specii de virus, dar sînt considerate entități distincte și sînt responsabile de o varietate largă de afecțiuni (de la infecții cutaneo-mucoase pînă la infecții SNC și infecții ocazionale ale organelor viscerale, unele cu potențial letal). HSV-1 este asociat mai ales cu infecțiile oculare și orale în timp ce HSV-2 produce leziuni genitale.

Pasăre fosilizată acum 127 milioane de ani

Despre păsări se spune că sînt urmași ai dinozaurilor, singura specie care a supraviețuit cataclismului de acum 65 de milioane de ani pentru că s-au hrănit cu semințe atunci cînd carnea și vegetalele erau tot mai puține.

Parteneriatul de același sex în regnul animal

Lumea spune că sexualitatea din regnul animal este fluidă, iar animalele nu sînt pur și simplu doar homosexuale sau heterosexuale, cu preferințe ce s-ar putea să oscileze în funcție de timp.

Un filmuleț educațional despre sex

Nu e o lecție despre sexul la oameni, e despre sexul la maimuțe. Însă, dacă tot facem parte din aceeași familie (toți sîntem primate), dacă nu-ți faci educația sexuală în școală și filmulețul ăsta marca Național Geographic e bun.

Maimuțele Gelada s-au adaptat unei vieți petrecute în cea mai mare parte la nivelul solului (la fel ca oamenii, se urcă în copaci rar), ceea ce a produs aspecte unice din punctul de vedere al anatomiei și societății. Dacă-ți plac sînii generoși ai femeilor s-ar putea să găsești cel puțn un punct comun cu această specie de maimuțe.

Curățarea pomilor

Din ce-am văzut în ultimii ani, cel puțin prin Oradea, cel mai mare dușman al pomilor este omul:

Pe urmele lupului

Dacă ai vizitat deja Bulgaria nu uita să treci Dunărea și să cauți lupii și prin Carpații românești.

Ce-au în comun vulturii și T-Rex

Lumea spune că păsările sînt urmașii dinozaurilor, descendente ai exemplarelor care au supraviețuit cataclismului de acum 65 de milioane de ani pentru că s-au hrănit cu semințe la multă vreme după ce verdeața și carnea au dispărut de la suprafața Terrei.

Curiozitatea primatelor

În mediul lor natural urangutanii și cimpanzeii nu prea dau semne de curiozitate pe motiv că o asemenea activitate e periculoasă pentru ei: o primată curioasă ar putea ajunge de capul ei, singură, într-o zonă a junglei pe care nu o cunoaște, înconjurată de animale ce o pot ataca din oricare parte, la fiecare pas.

Migrații epice

Îs curios: tu cum ai povesti cele mai epice migrații din istoria vieții de pe Pămînt? Nu, nu este vorba de specii de ființe vii prezente sau demult dispărute, nici de migrații ocazionale, în funcție de vreun cataclism sau eveniment cosmic mai mult sau mai puțin repetitiv.

Frumusețea este în ochii privitorului

Cum e vorba aia? Nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie.

Subcategorii

Lumea vie - Furnicile

Lumea vie - Oamenii

Lumea vie - amuzante

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.