Lumea vie

Despre tipurile 1 și 2 de virus herpes simplex (HSV 1 și 2) se știe că sînt cele mai apropiate specii de virus, dar sînt considerate entități distincte și sînt responsabile de o varietate largă de afecțiuni (de la infecții cutaneo-mucoase pînă la infecții SNC și infecții ocazionale ale organelor viscerale, unele cu potențial letal). HSV-1 este asociat mai ales cu infecțiile oculare și orale în timp ce HSV-2 produce leziuni genitale.

Nu e deloc o noutate: au fost adorate de egipteni în antichitate, obiceiul s-a păstrat pînă acum, doar că s-a mutat pe internet.

Despre păsări se spune că sînt urmași ai dinozaurilor, singura specie care a supraviețuit cataclismului de acum 65 de milioane de ani pentru că s-au hrănit cu semințe atunci cînd carnea și vegetalele erau tot mai puține.

Cum ar fi ca veganii să formeze în timp o specie distinctă de oameni incapabili să digere carne? Ce-ai zice dacă religioșii ar forma peste cîteva secole o specie de oameni ceva mai docilă și mai ușor de controlat decît restul? Cum te-ai simți dacă te-ai lua la întrecere cu sportivii de performanță ai mileniului viitor și să nu ai nici o șansă să îi întreci, oricare ar fi sportul respectiv?

Lumea spune că sexualitatea din regnul animal este fluidă, iar animalele nu sînt pur și simplu doar homosexuale sau heterosexuale, cu preferințe ce s-ar putea să oscileze în funcție de timp.

În ultimii ani pisicile au cucerit internetul (unii ar spune că l-au invadat, mai ales după ce contorizează milioanele de filmulețe cu felinele semi domesticite din jurul nostru), dar ele s-au alăturat civilizației umane cu mult timp în urmă: cam 9-10 mii de ani în Orientul Mijlociu.

Nu e o lecție despre sexul la oameni, e despre sexul la maimuțe. Însă, dacă tot facem parte din aceeași familie (toți sîntem primate), dacă nu-ți faci educația sexuală în școală și filmulețul ăsta marca Național Geographic e bun.

Maimuțele Gelada s-au adaptat unei vieți petrecute în cea mai mare parte la nivelul solului (la fel ca oamenii, se urcă în copaci rar), ceea ce a produs aspecte unice din punctul de vedere al anatomiei și societății. Dacă-ți plac sînii generoși ai femeilor s-ar putea să găsești cel puțn un punct comun cu această specie de maimuțe.

Sau ce pot face unii oameni pentru puii rămași orfani după ce alți oameni le-au vînat părinții în pădurile din Camerun în grupuri mari pentru a le vinde carnea sau ca animale de casă.

Din ce-am văzut în ultimii ani, cel puțin prin Oradea, cel mai mare dușman al pomilor este omul:

Expunerea la soare în face pielea să se închidă la culoare (te bronzezi) și ajută la producerea vitaminei D. Expunerea îndelungată la soare poate produce cancer de piele sau poate produce probleme celor cu probleme cardio-vasculare.

Dacă ai vizitat deja Bulgaria nu uita să treci Dunărea și să cauți lupii și prin Carpații românești.

Cînd eram copil nu-mi prea plăcea să alerg. Orele de sport din școală nu era o corvoadă, dar nici nu erau foarte plăcute (bine, bine, ocazionalul fotbal pe care-l jucam este exclus). Abia mult mai tîrziu am ajuns să dezvolt o anume atracție pentru activitățile sportive, iar acum n-aș mai putea fără așa ceva (făcut așa cum trebuie sportul dă dependență, dar asta-i altă poveste).

S-ar putea să nu-ți placă prea mult alergarea, dar corpul tău este adaptat pentru așa ceva: odată cu adoptarea unei poziții bipede (adică stînd pe două picioare) forma întregului corp s-a schimbat odată cu noile funcții pe care le îndeplinește.

Lumea spune că păsările sînt urmașii dinozaurilor, descendente ai exemplarelor care au supraviețuit cataclismului de acum 65 de milioane de ani pentru că s-au hrănit cu semințe la multă vreme după ce verdeața și carnea au dispărut de la suprafața Terrei.

Cum adică anumite specii de animale își folosesc penisul ca instrument de curtare a femelelor?! Nu, mă, nu e vorba de oameni, chiar dacă unii și-o ”fîlfîie” la lume de cîte ori au ocazia, și nici nu are legătură cu glumele pe care le-am auzit sau chiar le-am spus și au ca subiect dimensiunea organului genital masculin.

În mediul lor natural urangutanii și cimpanzeii nu prea dau semne de curiozitate pe motiv că o asemenea activitate e periculoasă pentru ei: o primată curioasă ar putea ajunge de capul ei, singură, într-o zonă a junglei pe care nu o cunoaște, înconjurată de animale ce o pot ataca din oricare parte, la fiecare pas.

Răspunsul este da și nu, dar (probabil) nu chiar așa cum te așteptai. Dinozaurii ale căror fosile au tot fost găsite și studiate în ultimele două secole (ăia care-i vezi prin filme de genul Jurassic Park) au dispărut demult. Versiunea oficială este că un cataclism provocat de un prăbușirea unui meteorit i-a omorît în masă acum aproximativ 65 de milioane de ani, dar am citit acum cîteva luni un articol care spunea că oricum numărul lor era în scădere de ceva vreme, iar meteoritul a dat doar lovitura finală. S-ar putea să nu aflăm prea curînd (sau vreodată) cum s-au derulat cu exactitate lucrurile în perioada aia, dar putem spune că siguranță că cea mai mare parte a dinozaurilor au dispărut acum cîteva milioane de ani.

Îs curios: tu cum ai povesti cele mai epice migrații din istoria vieții de pe Pămînt? Nu, nu este vorba de specii de ființe vii prezente sau demult dispărute, nici de migrații ocazionale, în funcție de vreun cataclism sau eveniment cosmic mai mult sau mai puțin repetitiv.

Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate (AAANP) şi Televiziunea Română, cu sprijinul WWF România, susţinută de Coaliţia Natura 2000 şi patronată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează campania Carpaţii, plămînul Europei.

Pe de altă parte, locul 5 din lume la biodiversitate? Înclin să le dau dreptate: la mai puțin de 15 km de centrul orașului Oradea, în pădure pe dealuri, găsești căprioare, iepuri, vulpi, fazani, veverițe, chiar și porci mistreți (acum două luni era să dau nas în nas cu o turmă de 20 și un pic de exemplare).

Cum e vorba aia? Nu e frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie.

Deasupra e gheață și multe grade sub zero. Dedesubt, la 30 de metri sub nivelul gheții, (groasă de 1,5 metri și prezentă cel puțin 10 luni pe an) sînt -1,5 grade Celsius, întuneric și o adevărată explozie de culoare.

Un robot subacvatic comandat de cei de la Divizia australiană a Antarctii a reușit să coboare printr-o gaură sub gheață pentru a filma biodiversitatea de pe fundul oceanului.

Subcategorii

Lumea vie - Furnicile

Lumea vie - Oamenii

Lumea vie - amuzante

User Rating: / 1
PoorBest  
Lumea vie - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.