Stiri

Prezentarea efectelor estimate ale urganului Florence

Săptămîna trecută, cînd uraganul Florence se pregătea să lovească SUA, cei de la canalul meteo au prezentat efectele estimate ale acestuia (atît în înregistrarea alăturată cît și aici).

Material organic pe Marte

Probabil că informația asta a înconjurat Terra de cîteva ori în ultimele 36 de ore (bine, bine, trebuie să fii interesat în chestii de genul ăsta ca să-i dai atenție), dar e bine să afli și de aici că s-au găsit urmele materiei organice pe Marte.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene recunoaște căsătoriile homosexuale

Iar chestia asta nu e ceva rău: fie că-ți place sau nu, homosexualii vor întemeia familii chiar dacă unele state nu le permit legalizarea relației prin căsătorie. Dar, măcar atît, de azi înainte statele europene (inclusiv România) vor recunoaște căsătoriile homoseualilor realizate în altă parte a lumii. Bine, bine, ciudații din coaliția pentru familie vor comenta și vor protesta la greu subiectul, dar asta e altă poveste - decizia se aplică indiferent de cît de mult le displace asta.

Clovnii aduc bucurie copiilor refugiați

Dacă ți-e frică de clovni poate ar trebui să nu te uiți la știrea asta. Dar ar fi bine, totuși, să știi că voluntarii de la organizația de caritate Clovni fără frontiere (Clowns Without Borders) aduc bucurie copiilor refugiați în cîteva dintre cele mai periculoase locuri din lume.

Proteste în mai multe orașe din țară la sfîrșitul săptămînii

Cîtorva mii de românil le place să facă plimbări lungi odată cu căderea frigului, dar nu poți să-i condamni pentru asta: au motive întemeiate să se încălzească împreună protestînd împotriva tîmpiților pe care alți români i-au ales să le guverneze țara. Toamna asta PSD-ul reușește să scoată din nou oamenii în stradă: s-au anunțat proteste în mai multe orașe din țară pentru sfîrșltul acestei săptămîni, adică dumincă, 05 noiembrie, iar orele și chemarea la protest diferă în funcție de oraș.

Învățămînt cu ajutorul roboților în republica Moldova

Țara e pe nicăieri, dar unii moldoveni de peste Prut au vise frumoase și cît se poate de moderne: Universitatea Tehnică a primit un nou robot pentru cercetare, pe nume Eva, ce i-a devenit pereche primului robot didactic din Republica Moldova, Frank.

Vaccinare obligatorie

Bine, bine, este un anunț un pic întîrziat, dar Franța o ia pe urmele Italiei și face vaccinarea obligatorie pentru 11 tipuri de vaccin. Întrebarea mea este: cînd facem pasul ăsta și-n România?

Editarea genetică pentru prima oară în SUA

Procedura a fost realizată de cei de la Universitatea Sănătate și Știință din Oregon, cei de acolo consideră că au depășit performanțele de pînă acum atît din punctul de vedere al numărului de embrioni pe care au experimentat, cît și prin demonstrarea faptului că e posibil să fie corectate în siguranță defecte genetice care produc boli moștenite de la părinți.

Terapie cu șocuri pentru ierburile aromate

Cică șocurile electrice aplicate ierburilor aromate (precum organo) uscate le-ar deschide porii și le-ar face la fel de gustoase de parcă ar fi proaspăt culese.

Parkour devine sport oficial în Marea Britanie

Lucrurile încep să devină interesante: Marea Britanie a devenit prima țară care a recunoscut parkour (cunoscut și ca alergare liberă) ca sport. Mai rămîne să îl introducă în programa școlară ca să fie în plan.

Chinezii pe Marte pînă în 2020

Ambițioșii chinezi au planuri mari: în 2018 vor să exploreze fața întunecată a lunii în 2018 și vor să trimită o sondă pe Marte pînă în 2020. Dacă ai planuri de emigrare pe planeta roșie ar trebui să te grăbești: dacă ajung chinezii înaintea s-ar putea să nu ai loc să arunci un ac acolo. Mai mult: sînt planificate misiuni chineze spre Jupiter și lunile sale.

Exercițiu de cutremur în București și Iași

Recunosc, m-am înșelat considerînd că n-o să văd prea curînd un exercițiu de cutremur în România: SMURD, pompierii și polițiștii au făcut azi unul, probabil îngrijorați de cutremurele în serie din Italia. Scenariul a luat în considerare un seism de peste 7 pe scara Richter care ar fi influențat orașele București și Iași, motive pentru care s-au trimis echipe de intervenții locale și din județele din jur. Mai multe informații despre subiect găsești aici.

Inițiativa nu e doar excelentă, ci și necesară: oamenii trebuie să fie pregătiți pentru așa ceva (motivele sînt de-a dreptul evidente, chiar și fără a urmări imaginile din arhiva TVR de la cutremurul din 1977). Însă în imaginile pe care am apucat să le văd nu am prea văzut prea mulți civili implicați în simularea de azi. Civilii, adică românu de rînd care nu a prea văzut vreun antrenament în viața lui, fie că e vorba de cutremur sau alt caz special. Reacțiile oamenilor în primele momente sînt esențiale, și pot face diferența între viață și moarte.

Săptămîna fără calculator la muzeul satului

Săptămîna fără calculator, o inițiativă excelentă ce are loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din București: de azi pînă vineri copiilor li se propune ca în vacanța semestrială să renunțe la computer pentru a participa la atelierele meșteșugărești.

Ceva ce-ar trebui făcut mai des și în mai multe orașe din țară pentru simplul motiv că cei mici ar trebui să experimenteze cît mai lucruri și să se implice în activități cît mai diverse.

Primul pancreas artificial aprobat de autoritățile americane

Are dimensiunea unui telefon mobil, monitorizează și tratează pacienții cu diabet de tipul 1 (măsoară nivelurile glucozei din sînge, iar pompa cu insulină eliberează în organism hormonul necesar extragerii energiei din mîncare). Autoritățile americane (Food and Drug Administration) au aprobat recent folosirea acestui dispozitiv, el va fi disponibil din primăvara anului viitor și va fi folosit de pacienții de cel puțin 14 ani.

Smartphone cu ecran ce-și schimbă forma

Ideea sună bine, iar dacă cercetătorii britanici reușesc în viitor vei avea la dispoziție ecrane de smartphone care-și vor schimba forma pentru a oferi senzație tactilă butoanelor virtuale pe care (probabil) le folosești acum.

Păcat că s-ar putea să nu-și găseasă o piață de desfacere: în momentul în care vei putea îndoi ecranul telefonului pentru a-l plia pe (cam) orice surpafață dorești, de ce ai mai avea nevoie de butoane care să iasă din el așa, aiurea?

Rosetta la final de misiune

Misiunea Rosetta a făcut mai mult decît senzație, a făcut istorie, iar acum a ajuns la final: după o călătorie prin spațiu de 12 ani și jumătate sonda s-a prăbușit pe cometa 7P/Churyumov–Gerasimenko. Fie să se odihnească în pace.

Vaccinul pentru Zika e în teste

N-aș putea spune că era inevitabil, dar era de așteptat ca un vaccin pentru virusul Zika să apară curînd. Dar noutatea (pentru că, cel puțin pentru mine, este o noutate) vine odată cu modul de livrare al vaccinului: sînt introduse doar secvențe ADN, fără microorganisme străine (active sau nu) în fluxul sanguin. Atunci cînd vaccinarea ajunge să fie mai degrabă terapie genetică (imunoprofilaxie prin transfer de gene) începi să te întrebi, un pic cam retoric pentru că nu există limite, unde se va ajunge. Pentru moment efecteul pe termen lung ar trebui să fie același: reprogramarea sistemului imunitar uman (imunizare).

La un an după primul transplant de față

Pentru că da, se poate așa ceva. Pentru că în perioada în care o bună parte a românilor se roagă să vină ploaia sau dau bani pentru construcția de biserici, în alte zone ale lumii oamenii primesc o șansă la viață normală prin intervenții istorice: în anul 2001 pompierul Patrick Hardison a fost ars serios în timpul slujbei. După 70 de operații în 12 ani a fost luat în considerare pentru un transplant de față, iar la un an după aceea pare să fie în regulă.

Incendierea Londrei în 4 septembrie

Wikipedia spune că marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei la începutul lunii septembrie 1666: a cuprins centrul medieval aflat în interiorul vechiului zid roman, amenințînd și istrictul aristocratic Westminster, Palatul Whitehall al lui Carol al II-lea și mare parte din mahalalele din suburbii. A distrus peste 13 mii de case (aparținînd majorității londonezilor estimați la 80 de mii de oameni), 87 de biserici de mir, Catedrala Sf. Pavel, și mare parte din clădirile autorităților orășenești. Incendiul ar fi început duminică, 2 septembrie, la brutăria lui Thomas Farriner (sau Farynor) de pe Pudding Lane la scurt timp după miezul nopții și a ținut pînă miercuri, 5 septembrie 1666.

În 4 septembrie 2016 londonezii vor să comemoreze 350 de ani de la evenimentul respectiv recreîndu-l la scară redusă: au început să construiască un model al Londrei din 1666 (cum cred ei că a arătat orașul în acea perioadă) lung de 120 de metri care va fi aprins pe Tamisa. Acesta face parte dintr-un festival de arte și idee produs de Artichoke.

Serialul Zona crepusculară revine și va fi interactiv

Bomba lansată ce CBS nu este una pe care ai putea-o ignora. Nu dacă ai crescut cu serilul ăsta alături (una dintre puținele seriale de calitate la care aveam acces în anii 1980-1990).

Subcategorii

Stiri - SF

Stiri - IT

Stiri - Stiinta

Stiri - Telecom

Stiri - Internet

Stiri - calculatoare

Stiri - Mass-media

Stiri - Oradea

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.