Astronomie

Despre posibila planetă 9

Pluto a fost considerat o planetă pînă acum cîțiva ani, dar a fost decăzut la stadiul de planetă pitică (așa cum e și Ceres, în centura de asteroizi și alte cîteva corpuri din sistemul solar).

Calea Lactee dintr-o perspectivă diferită

Prezentarea alăturată a fost realizată de astrofizicianul Jackie Faherty de la Muzeul American de Istorie Naturală în 3 octombrie anul trecut și prezintă o perspectivă diferită a galaxiei în care ne aflăm.

Studierea istoriei îndepărtate a coliziunilor meteoritice

Toată lumea trebuie să fi auzit deja despre teoria la modă, cea care spune despre asteroidul care s-a prăbușit în America centrală și a omorît cea mai mare parte a dinozaurilor, acum aproximativ 65 de milioane de ani.

Inelele lui Saturn în curs de dispariție

Cercetătorii de la NASA Goddard au descoperit că inelele lui Saturn sînt mai recente decît se credea și că dispar destul de rapid cu ajutorul unui proces denumit ”ploaia inelelor”.

Asteroid, cometă sau navă spațială?

Oumuamua (cercetaș în limba localnicilor din Hawaii) ne-a vizitat sistemul solar vreme de cîteva luni anul trecut, o trecere ”meteorică” prin vecinătate de parcă ar fi vrut să verifice dacă mai sîntem încă pe aici, prin zonă. Nu neaparat noi, oameni, ci sistemul solar în general.

Moștenirea telescopului Kepler

Omenirea a ridicat ochii spre cer încă de dinainte de a fi umanitate, însă de-abia recent, în ultimele sute de ani, a dobîndit uneltele necesare pentru a afla detalii despre luminile strălucitoare ce împodobesc bolta cerească în fiecare noapte.

Obiecte ciudate pe bolta cerească

Universul din jurul sistemului solar poate fi de-a dreptul ciudat uneori, iar cantitatea impresionantă de exoplanete e atît de diversă încît uneori configurațiile acestora par greu de crezut.

Jupiter și viața de pe Terra

Unii ar considera că prezența lui Jupiter a ajutat la apariția vieții pe Terra pentru că gigantul gazos a acționat ca un coș de gunoi, capturînd mulți asteroizi și comete care altfel ar fi aterizat pe planeta noastră (cu efecte potențial devastatoare).

Moartea unei planete tinere

În mod obișnuit, cel puțin din perspectiva observațiillor actuale, în jurul stelelor proaspăt formate apar și planete din materia rămasă în preajmă, nu prea multă (vreo 90% din materia sistemului nostru solar, de exemplu, e în Soare), cît a ajuns în norul de hidrogen inițial după ce elementele grele au fost împrăștiate de exploziile super-novelor.

Asteroid dublu observat în apropierea Terrei

Cînd asteroidul a fost observat pentru prima oară, în decembrie 2017, detaliile structurii sale nu erau cunoscute, dar pînă la urmă trei dintre cele mai mari radiotelescoape s-au adunat resursele pentru a arăta imagini cu un asteroid dublu.

Vînătoarea internațională de asteroizi

Mai multe națiuni de pe glob fac un efort coordonat pentru a detecta pietrele spațiale care ajung în apropierea Terrei.

Sistemul solar prin galaxie

Planetele din sistemul solar se mișcă cam în același plan în jurul Soarelul (și cam toată lumea ar trebui să știe asta la cîte reprezentări sînt disponibile, răspîndite atît în online cît și în offline), iar sistemul solar se mișcă în jurul centrului galaxiei Calea Lactee.

Dovezi ale existenței apei pe Marte

Civilizația umană a ajuns la un nivel de tehnologie care îi permite să trimită sonde prin sistemul solar și să spioneze sistemele solare și galaxiile vecine în căutarea mai multor informații despre ele și despre evoluția Universului în care trăim. Unii chiar se gîndesc la colonizarea planetelor și sateliților din sistemul solar în următoarele decenii, dar în momentul de față e doar un vis frumos. Unul care devine din ce în ce mai realist, dar încă doar un vis.

Marte este unul dintre cei mai atractivi candidați pentru colonizare. Văzută din spațiu și din cel cîțiva roboței trimiși la sol cea de-a patra planetă de la soare pare să fie lipsită de viață, dar odinioară a avut apă din abundență la suprafață.

Polul Nord al planetei Jupiter văzut în infraroșu

Juno, sonda spațială trimisă de NASA să-l spioneze pe Jupiter (în mitologia romană Juno era soția lui Jupiter) își arată din nou valoarea: în animația alăturată ești dus pe o orbită joasă în jurul polului nord pentru a ilustra tridimensional aspecte ale ciclonului din regiunea centrală și a celor 8 cicloane din jurul lui.

Turul Lunii în 4K

Dacă tot nu ai nimic mai bun de făcut decît să te holbezi la Lună, ce zici de un tur virtual în rezoluție 4K realizat cu ajutorul datelor furnizate de sonda spațială Luna Reconnaissance Orbiter produs de NASA?

Stelele neutronice produc valuri în spațiu-timp

Pulsarii (cunoscuți și ca stele neutronice) sînt rămășițele foarte dense ale unor corpuri cerești masive: chiar dacă au dimensiuni comparabile cu orașul New York ele au mase comparabile cu ale Soarelui. Iar coliziunile lor are o asemenea forță încît produc unde gravitaționale ce pot fi măsurate chiar și din sistemul nostru solar.

Vizitînd asteoridul din metal

O navă fără pasageri umani este programată să ajungă în 2026 pe 16 Psyche, un asteroid masiv, metalic, aflat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Cantitatea mare de zinc și fier îl face perfect pentru studierea reacțiilor lor în spațiul extraterestru.

Super-Luna albastră

Sfîrșitul lunii ianuarie 2018 aduce un eveniment astronomic rar: vom avea parte de o eclipsă totală, de o Lună sîngerie și una albastră. Toate-ntruna.

WFIRST și imaginea de ansamblu a Universului

Telescopul de supraveghere în infraroșu spectru larg (Wide Field Infrared Survey Telescope - WFIRST) va fi lansat la mijlocul anilor 2020 și va avea un rol similar cu vărul lui ceva mai bătrîn, Hubble. Instrumentele de pe el sînt mai sensibile și mai performante, o chestie necesară ținînd cont că va prelua imagini de 100 de ori mai cuprinzătoare decît telescopul Hubble.

Sonda spațială Voyager la 40 de ani de călătorie

Un episod recent din istoria umanității, un pas important pentru viitorul speciei umane.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.