Astronomie

Pulsarii (cunoscuți și ca stele neutronice) sînt rămășițele foarte dense ale unor corpuri cerești masive: chiar dacă au dimensiuni comparabile cu orașul New York ele au mase comparabile cu ale Soarelui. Iar coliziunile lor are o asemenea forță încît produc unde gravitaționale ce pot fi măsurate chiar și din sistemul nostru solar.

Marte are o atmosferă, dar e rarefiată și toxică pentru ființele umane, are o gravitație redusă, iar apa de la suprafață a dispărut în mare parte (informațiile actuale sugerează că în subteran ar exista cantități apreciabile de apă în stare lichidă), dar cea mai mare problemă este lipsa cîmpului magnetic. În absența lui aproape orice încercare de terraformare (de transformare a planetei roșii într-o planetă locuibilă de către oameni) este sortită eșecului: particulele din straturile superioare ale atmosferei ar fi zmulse de către radiațiile solare, așa cum se întîmplă și acum.

O navă fără pasageri umani este programată să ajungă în 2026 pe 16 Psyche, un asteroid masiv, metalic, aflat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Cantitatea mare de zinc și fier îl face perfect pentru studierea reacțiilor lor în spațiul extraterestru.

Nu-s novele, și nici măcar super-exploziile stelare. În cazul lor ai măcar consolarea că energia și materia se împrăștie în toate direcțiile îmbogățind norii stelari din jur cu substanțe ceva mai ”grele” decît hidrogenul (cele din care-i compus și organismul tău). Rafalele de radiații gamma sînt considerate cele mai mortale fenomenele din Univers în momentul ăsta datorită valorilor imense de energie și a concentrării lor într-o anumită direcție (adevărate explozii unidirecționale), suficient cît să distrugă tot ce trece prin apropierea lor.

Sfîrșitul lunii ianuarie 2018 aduce un eveniment astronomic rar: vom avea parte de o eclipsă totală, de o Lună sîngerie și una albastră. Toate-ntruna.

Mai mult de o mie de fotografii ale giantului gazos au fost realizate de 91 de amatori din întreaga lume între 19 decembrie 2014 și 31 martie 2015. Ele au stat la baza unei animații ce prezintă transformările exterioare ale atmosferei jupiteriene: o parte dintre ele sînt proiecții cilindrice realizate de Christoffer Svenske și Johan Warell, peste care s-a aplicat corecția culorilor înainte de a fi transformate în 54 de hărți complete.

Noua misiune trimisă spre Jupiter poartă numele nevestei zeului roman. Juno (Hera), ar trebui să culeagă informații detaliate despre planeta din vecinătatea Terrei.

Telescopul de supraveghere în infraroșu spectru larg (Wide Field Infrared Survey Telescope - WFIRST) va fi lansat la mijlocul anilor 2020 și va avea un rol similar cu vărul lui ceva mai bătrîn, Hubble. Instrumentele de pe el sînt mai sensibile și mai performante, o chestie necesară ținînd cont că va prelua imagini de 100 de ori mai cuprinzătoare decît telescopul Hubble.

O idee interesantă de studiat: galaxie este considerată moartă atunci cînd nu mai există suficient hidrogen pentru a produce noi stele (cu sistemele solare aferente). Problemele apar atunci cînd devine zombie și începe să canibalizeze galaxiile din jur ”căutînd” carburant pentru noi stele (bine, bine, nu o face cu intenție, dar asta nu schimbă nicicum rezultatul final: cele două galaxii devin una mai mare).

Un episod recent din istoria umanității, un pas important pentru viitorul speciei umane.

Hai să zicem că este un subiect fierbinte pentru mine: azi noapte am terminat o povestire cu și despre extratereștri (a treia povestire dintr-o serie), iar în curînd va apare și pe site. Între timp, însă, ascultă o părere pertinentă despre semnalele venite din spațiul extraterestru și căutarea inteligenței apărute în alte siteme solare: Neil deGrasse Tyson explică de ce semnalele radio neexplicate nu ar trebui atribuite automat vieții extraterestre.

Lumea spune că eclipsele totale de soare (adică momentele în care Luna acoperă complet discul Soarelui) sînt o experiență deosebită.

Nu de puține ori predicțiile meteo de pe planeta asta dau greș, dar unii pretind că pot prezice vremea de pe alte planete. Nu chiar orice planete, trebuie să fie de dimensiunea lui Jupiter și din aceeași categorie (gigantice gazoase) și să fie suficient de aproape de soarele în jurul cărora orbitează - căldura le face să fie foarte active și relativ ușor de urmărit cu ajutorul telescoapelor moderne.

Pămîntul este a treia planetă de la Soare, și este una micuță. Pentru cei de pe orbita lui Neptun sau pentru cei care intră în sistemul nostru solar Terra e doar un punct albastru abia vizibil.

Orbita Lunii în jurul Terrei este o elipsă, nu un cerc, și de aceea în anumite momente va apare ceva mai apropiată decît în altele. Super-Luna este acea Lună plină în care este în punctul cel mai apropiat de planeta noastră, iar peste două zile va fi cea mai mare din ultimii 68 de ani (adică din 1948 încoace). Te-ai pregătit pentru ea? Sper să nu fii prea dezamăgit(ă) dacă o să plouă așa cum a făcut-o în ultimele zile și n-o să poți admira satelitul natural al Terrei.

Acum cîteva sute de ani toată lumea ”știa” că sîntem centrul Universului, că Soarele se învîrte în jurul Terrei (care era ceva mai plată decît acum). Treptat lucrurile au început să se schimbe: Soarele a ajuns în centru universului cunoscut, iar Pămîntul și restul planetelor se învîrteau (și încă se învîrt) în jurul lui. Apoi chiar și asta s-a schimbat: sistemul nostru solar e doar unul din cîteva miliarde aflat într-o galaxie oarecare, denumită magistral Calea Lacteee.

Chiar dacă încă mai avem de învățat despre bucata de rocă cu care ne învîrtîm in jurul Soarelui (și despre companionul său cel mai apropiat), curiozitatea umană a împins și mai departe limitele cunoașterii: acum 20 de ani astronomii au descoperit prima planetă ce orbitează în jurul altei stelei (prima exoplanetă): 51 Pegasi b.

În ultimele două decenii ei au continuat să descopere ”doar” cîteva mii de planete din alte sisteme solare, unele cu adevărat exotice, au început să afle informații despre atmosferele exoplanetelor îndepărtate, iar acum dezvoltă tehnologii capabile să îi ajute în căutarea vieții extraterestre. Află mai multe despre metodele folosite de ei și modul în care lucrează.

Prezentarea alăturată a fost realizată cu ocazia celei de-a șaptea conferință europeană despre deșeurile spațiale (18-21 aprilie 2017) și te duce într-o călătorie ce pornește de la marginile sistemului solar și ajunge la Terra.

La început se considera că Pămîntul este centrul Universului și totul orbitează în jurul lui (adică luna și Soarele, pentru că stelele de pe cer păreau mai degrabă chestii pictate pe fundal, parte a decorului). Iar viața de aici, un adevărat miracol. Apoi, în cele cîteva sute de ani care au trecut de la inventarea primului telescop, s-au aflat tot mai multe informații despre sistemele solare din galaxie și despre galaxiile din apropiere. Existența vieții pe o planetă a ajuns aproape o statistică (care poate fi calculată cu aproximație folosindu-se de elemente precum apropierea de stea și energia pe care o primește de la aceasta, elementele componente ale atmosferei, etc), dar fără a-i lua într-un fel frumusețea și miracolul.

Apa este considerată una dintre cele mai comune substanțe din Univers (fiind formată din hidrogenul care există din abundență și oxigenul care este la rîndul lui destul de răspîndit) și este legată de existența vieții așa cum o cunoaștem. Tocmai de aceea atenția astronomilor (indiferent de specialitatea științifică în care s-au format) este îndreptată spre sistemele solare care au planete cu atmosfere pline cu apă.

Ia spune, tu știi ce unelte au la dispoziție oamenii de știință pentru explorarea Căii Lactee (galaxia în care ne aflăm) și a Universului înconjurător?

User Rating: / 1
PoorBest  
Astronomie - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.