Psihologie

Experimentul bullying

Înregistrarea e destul veche (decembrie 2013) dar nimic nu s-a schimbat considerabil în perioada asta: unii sînt în continuare agresați iar alții preferă să ignore situața cînd o observă.

Efectele singurătății asupra creierului

Să petreci perioade de singurătate face bine la sănătatea mentală, fie îți ”încarci bateriile”, fie te relaxezi și elimini efectele stresului, sau chiar poți să-ți regăsești echilibrul psihic (și pe tine însăți) după o perioadă prelungită de stres intens. Cu condiția să nu se întîmple prea des și să nu fie prea lungi.

Înjurăturile sînt bune pentru tine

Nu mă crezi? Emma Byrne îți spune mai multe despre asta, dar înregistrarea conferinței încărcate de Royal Institution are 51 de minute și jumătate și s-ar putea să te plictisești urmărind-o.

Cum să inspiri copiii să citească toată viața

Conform departamentului pentru educație din SUA mai mult de 85% dintre copiii negri de clasa a patra nu prea citesc. Fie că e vorba de lecții de limba engleză predate aiurea, fie că e vorba de context sau de obligativitatea lecturii anumitor texte, pur și simplu se ajunge ca tinerii să nu fie deloc atrași de citit.

De multe ori e suficient doar să asculți

Mai spune uneori, cînd discuția ajunge în zona asta, că există doar o singură categorie de oameni care nu au probleme (morții), și nici măcar în cazul lor nu se știe sigur (poate că, totuși, își duc cu ei problemele odată cu momentele frumoase ale vieții dar nimeni nu s-a întors să ne povestească și nouă). Cele mai multe-s ușoare (sau se rezolvă relativ ușor), altele-s mai serioase în timp ce, ocazional, mai dau peste cîte ceva traumatic. Că doar, na, asta e viața - nu poate fi totul bine.

Teoria atașamentului

Teoria atașamentului, sau cîteva cuvinte despre modul în care copilăria te formează. Se spune că primii ani de viață sînt definitorii în ce privește dezvoltarea unui adult, și e ceva mai mult decît ”cei șase (sau șapte, în funcție de caz) ani de acasă”.

Cum recunoști un narcisist

S-ar putea să-ți convină (sau poate chiar să-ți placă?) să trăiești alături de un narcisist, dar probabil că nu.

Cum convingi pe cineva care are altă perspectivă?

Trăim într-o lume fracturară (iar asta nu e tocmai rău, pentru că dacă am fi toți la fel ne-am plictisi groaznic), iar coliziunea între perspective diferit duce de multe ori la ceartă și scandal, cu toate efectele secundare nedorite. Toți am trecut prin așa ceva, măcar de cîteva ori în viață, iar propia părerea e (de obicei?) mult mai de seamă decît a celor de lîngă noi. Nu?

Deciziile de grup sînt de obicei proaste. De obicei.

Un grup de oameni trebuie să analizeze o problemă și să ia o decizie. Experiența spune, pe scurt: cu cît numărul de persoane crește cu atît decizia e mai proastă. De obicei. Pe motiv de spirit de turmă, pentru că unii oameni sînt ușor de influențat iar alții încep să se certe sau să se piardă în detalii. Iar lista de motive ar putea continua, dar ai prins deja ideea.

Ești magnific și minunat? Dar competent?

Apropo de sfaturile nesolicitate de care scriam mai devreme... Evident, nu toți gigeii în cauză sînt incompetenți (deși greșesc considerînd că metoda lor e cea mai bună sau se vînd prea ieftin), dar efectul Dunning - Kruger funcționează ireproșabil în cazul majorității oamenilor: au tendința de a trăi într-o bulă personală, înconjurați de oameni ce le împărtășesc valorile / principiile / metodele de lucru.

Cît de mult cheltuiești într-un restaurant?

Urmărind chestia alăturată am început să mă gîndesc că mi-am greșit meseria: poate n-ar fi trebuit să programez calculatoarele să facă ce vreau, ar fi trebuit să programez oamenii să consume mai mult. Sau, cel puțin, să profit de programarea deja implementată pentru a-i face să consume mai multă mîncare aranjînd anumite chestii într-un mediu specific (restaurant).

Distopia construită pentru publicitate

Distopia este opusul utopiei (societatea perfectă a viitorului),acel viitor negru, sau cel puțin foarte neplăcut, care scoate la suprafață cele mai întunecate aspecte ale personalității unei persoane.

Unii consideră că societatea actuală construiește o distopie cu ajutorul inteligenței artificiale cu scopul de a-i face pe oameni să consume publicitate, cîte un click pe rînd.

Știința stresului: de la psihologie la fiziologie

Fiecare dintre noi avem de-a face cu stresul într-o formă sau alta, măcar ocazional și din cînd în cînd, chiar dacă cuvîntul este uneori prea des folosit și de multe ori folosit greșit. Stresul poate avea o sursă fizică (lipsa banilor, lipsa hranei, etc) sau psihică (te-a părăsit iubitul / iubita, ai picat la examen, etc - genul de reacții care au loc doar în capul tău), dar de fiecare dată produce efecte fizice nu tocmai de neglijat.

Reacțiile la stres sînt cunoscute, inclusiv la nivel chimic, iar cunoașterea lor s-ar putea să te ajute să le faci față ceva mai bine.

Ai fost un copil cuminte sau rău?

Spune-mi ce fel de copil ai fost ca să-ți spun ce fel de persoană ești.

Nu, chestia asta nu funcționează întotdeauna, dar oferă suficiente informații pentru a avea dreptate de un număr semnificativ de ori: mulți dintre copiii cuminți devin oameni obedienți, mediocri, care nu ies cu nimic în evidență în cea mai mare parte a vieților lor.

Puterea constrîngerilor creative

Sau, cu alte cuvinte, cum să te descurci cînd trebuie să obții ceva imposibil de obținut cu ceea ce ai deja la dispoziție.

Despre adepții teoriilor conspiraționiste

Pînă acum n-am întlnit decît două persoane care erau cît se poate de sigure pe ele că erau ținta unor conspirații menite să le urmărească fiecare mișcare sau chiar să le facă rău (Liviu Dragnea ar fi al treilea, dar încă nu l-am cunoscut personal), au fost singurii adepți ai conspirațiilor care o luaseră razna destul de mult. Coaliția pentru familie, gigeii care-s împotriva vaccinării și cei care cred că Pămîntul e plat sînt mult mai moderați decît primii doi și destul de inofensivil (atîta vreme cît nu le contrazici vehement perspectiva, cu sau fără dovezile de rigoare, și nu îți transmit vreun virus pentru care ai protecție insuficientă).

Te tentează vreun cult anume?

Nu toate cultele sînt religioase (deși probabil sînt cele mai des întîlnite), dar au suficiente lucruri în comun pentru a fi încadrate în aceeași categorie de activități. Nu ești sigur care-s alea? Janja Lalich în explică destul de bine asta în animația creată de Globizco.

Siguranța incompetenței

Un studiu a scos la iveală că cei mai prost pregătiți studenți sînt cei mai siguri de eficiența lor și de rezultatele pe care le pot produce. Motivul este simplu: priceperea care le lipsește este exact același proces necesar pentru recunoașterea propriei incompetențe. Proștii / incompoetenții sînt de multe ori binecuvîntați cu o încredere imensă în sine (fără a avea însă un corespondent real) oferită de ceva ce li se pare că știu foarte bine. Asta e cunoscut ca efectul Dunning - Kruger.

Oprirea psihopaților în timpul dezvoltării lor

Psihopați sînt cam peste tot, nu există limitări geografice, religioase sau sexuale cînd vine vorba de așa ceva. Chiar și tu s-ar putea să fii, dar nu ești tocmai sigur de asta. Dacă testarea oamenilor și oprirea dezvoltării psihopaților s-ar face pe scară largă istoria omenirii (și clasa politică în general) ar fi fost foarte diferită de ceea ce cunoaștem.

Cum să interacționezi cu haterii

Toți îi cunoaștem, nu? Am interacționat cu ei măcar o dată (și, eventual, am mai citit / auzit / aflat despre genul ăsta de indivizi de la cei din jur). Nu e neaparat nevoie să fie invidioși (pentru că ăsta e cel mai aproapiat termen în română) de la bun început, doar pentru că nu-i plac ochii sau comportamentul tău, chiar și prietenii cei mai buni pot avea divergențe de-a lungul timpului (ceva care să-i trimită pe drumuri complet diferite).

De cele mai multe ori ignoratul este o armă eficientă, dar uneori nu este suficient, iar o reacție specifică este necesară. Dacă sugestiile din imaginile alăturate nu au efect, iar personajul respectiv nu este descurajat să facă lucruri stupide, în afara limitelor pe care le accepți, cearta (însoțită sau nu de blocatul accesului la conturile tale de pe rețelele sociale) este la rîndul ei eficientă. Important e să-i distrugi imaginea falsă de superioritate pe care o afișează cînd interacționează cu tine - restul se rezolvă de la sine.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.