Internet

Atunci cînd ai o viață activă și ai de unde alege dintr-o gamă largă de activități o lună fără social media nu e chiar atît de mult. Aproape că nici nu se simte. Dar dacă ți-ai construit viața în jurul dispozitivului mobil sevrajul primelor săptămîni departe de Twitter, Facebook sau Instagram e iadul pe Pămînt.

Sau cel puțin așa susțin unii: HBO a confirmat că niște hackeri au descărcat 1,5 terrabytes de date de pe serverele companiei, inclusiv un script din Game of Thrones și mai multe episoade ce urmează să fie difuzate pe post.

Foarte pe scurt: neutralitatea aia e bună pentru că ne face pe toți egali din punctul de vedere al acesului la anumite site-uri și servicii. Da, desigur, există și o mulțime de mizerii și abuzuri care se fac pe internet, dar astea pot fi controlate prin legislația fiecărei țări și responsabilizarea proprietarilor site-urilor implicate.

Dacă-ți petreci prea mult timp frecînd rețelele sociale sau aplicațiile dispozitivului mobil preferat ești persoana cea mai potrivită pentru a urmări înregistrarea alăturată.

Nenea ăsta e nițel amuzant: spune că Bitcoin (și cripto-mondele în general) are viitor. Și că vor apare tot mai mulți oameni care vor investi în așa ceva.

Sau cum să trăiești într-o bulă informațională modernă, oferită de motoarele de căutare și rețelele sociale.

Internetul a devenit deja o necesitate (sau o resursă, spune-i cum vrei) pentru multă lume, fie că lucrezi prin internet și faci aplicații pentru internet, fie că protestezi de zor împotriva guvernului care-ți conduce țara (indiferent dacă ești prin România sau America).

Ceva ce-ar trebui să-ți dea de gîndit, măcar pentru cîteva minute. Mai ales dacă-ți petreci prea multe ore pe zi pe internet, cu laptopul în brațe sau telefonul inteligent în mînă.

Firefox este navigatorul preferat de cîțiva ani buni: chiar dacă consuma o grămadă de resurse, a oferit suficient de multe unelte (plugin-uri) pentru dezvoltarea web (cum ar fi firebug) și alte chestii utile pentru a-l face să fie cel mai des folosit.

Dacă ai impresia că lucrurile au început să fie (sau sînt pe cale să devină) poți oricînd să te retragi. Testînd mai mult sau mai puțin limitele rețelei sociale respective.

Neil deGrasse Tyson și Yancey Strickler, confondatorul lui Kickstarter, discutînd despre site-ul ce-i ajută pe oameni să strîngă fonduri pentru proiectele lor.

Sau bicicleta, motocicleta ori casa. Sau poate laptop-ul ori telefonul mobil. În funcție de ce ai și la ce vrei să renunți citind textul următor.

În Oradea avem un gigel care-i apără partidul pînă în pînzele albe de-ai zice că psd-ului i-au murit susținătorii și a rămas singur pe baricade, cu un comportament ușor agresiv și certăreț (cel puțin pe Facebook), suficient cît să fie considerat un troll. Mai ales că are suficient timp să se ia în gură pe rețeaua socială cu destul de mulți oameni, și chiar nu înțeleg de ce - chiar atît de puține lucruri are de făcut un director economic la ambulanță?

Internetul tuturor lucrurilor ne schimbă treptat viețile și modul în care percepem elementele mediului tehnologic înconjurător: acum 3 decenii ar fi fost doar un vis (frumos?), dar lumea s-a transformat treptat și continuă să evolueze într-o direcție pe care o bănuim. Iar dorința de a simplifica tot mai mult anumite aspecte devine din ce în ce mai puternică.

S-ar putea să ai cîte ceva de comentat la analiza celor de la The New York Times, dar dacă ai ajuns la articolul ăsta prin intermediul Facebook (sau, mai rău, dacă freci aplicația sau site-ul rețelei sociale cîteva ore pe zi) nu prea ai prea multe comentarii de adăugat.

Dacă ești ferm convins(ă) să te sinucizi folosirea serviciilor Facebook nu este o idee prea bună pentru a anunța sau a difuza asta: FB-ul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru prevenirea sinuciderilor. Compania integrează IA-ul pe Facebook Live și Messenger, dar folosește deja algoritmi pentru a scoate în evidență semnele ce apar în fluxul de postări ale utilizatorilor.

Libertatea de exprimare necenzurată îți poate face probleme, adică fie îți cenzurezi singur activitatea sau ți-o vor cenzura alții.

O glumă mai veche sugera c-ar fi bine să-ți cauți cheile prin casă cu motorul de căutare de la Google. Chestia începe să devină ceva mai serioasă cu ajutorul lui Google Home - păcat că trebui să-i spui să-ți reamintească în caz de nevoie în loc să ți le caute din proprie inițiativă.

Mie-mi dispar pixurile, de exemplu. La cît de rar le folosesc aproape niciodată nu le găsesc acolo unde știam că le-am pus și (destul de des) trebuie să cumpăr unul nou.

Știrea săptămînii (una care s-a lăsat așteptată și n-a fost luată fără cîntecul de rigoare, tipic românesc) este că Registrul Român de domenii .Ro (RoTLD) va introduce din martie 2018 un tarif de înregistrare și întreținere anuală pentru numele de domenii ”.ro”. Taxa va fi de 6 euro, fără TVA, pentru fiecare domeniu și va fi achitată după ce au trecut 5 ani de la înregistrare.

Nici nu mai știu a cîta problemă de securitate este, dar în momentul în care e cea mai mare din istorie (”doar” aproximativ un miliard de utilizatori afectați) ar cam fi timpul să abandonezi adresa de email Yahoo. Fac presupunerea că încă nu ai făcut-o.

User Rating: / 1
PoorBest  
Internet - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.