istorie

Primele misiuni științifice în Antarctica

Antarctica este (sau ar trebui să fie) teren neutru, în afara influenței statelor de pe glob. Adică sînt interzice activități militare și testele de armament - inclusiv cel nuclear, nici națiune nu e suverană acolo, etc (tratatul a fost semnat în anul 1959).

Dacia, luxul epocii de aur

Mie episodul ăsta din seria Adevăruri despre trecut de la TVR1 îmi aduce aminte de primele mașini pe care le-am condus, niște Dacii. De ele mă leagă o anume nostalgie, mai ales că pe vremea în care am crescut foarte rar vedea altceva decît marca românească pe străzi. Dacă avea noroc să le vezi.

Sfîrșitul unei stații spațiale

Zilele astea vom asista la sfîrșitul prototipului chinezesc de stație spațială pe măsură ce va reintra în atmosferă doar pentru a arde, a se dezintegra și a se prăbuși pe Terra.

Femeile gladiator ale antichității

În al doilea secol Ardala, o războinică celtă, a fost luată prinzonieră și aruncată într-una din temnițele întunecate din Roma pînă cînd stăpînii ei au decis ce să facă cu ea.

Declinul civilizației occidentale. Noi încotro?

Istoricul Neagu Djuvara a murit în cursul zilei de azi, 25 ianuarie 2018, la spital. Avea 101 ani, dintre care 45 de ani petrecuți în exil. S-a întors în țară după 1989, avea deja 70 de ani, și a devenit cunoscut în ultimul sfert de secol.

159 de ani de la unirea principatelor române

În Moldova a fost ales în unanimitate, în 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul „Partidei Naționale". Cîteva zile mai tîrziu a fost ales și în Țara Românescă, iar cînd a aflat de asta, în primele momente a crezut că prietenii în joacă o farsă. Dar era pe bune, și-n scurta domnie (de numai 7 ani) el a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române.

Primul centenar #România Mare?

E plăcut să ai oameni optimiști prin preajmă, iar cei de la TVR sînt optimiști în perioada asta: au pornit o campanie informativă despre istoria României de acum un secol, aniversînd centenarul marii uniri de la 1918.

Mihai I (1921-2017)

O filă din istoria României post-monarhie a fost scrisă azi, la prînz: Mihai I, cel care a fost rege pînă în 1947, a murit la vîrsta de 96 de ani. Fie să renască mai bun. A avut o viață interesantă, a avut un cuvînt de zis în istoria țării în timpul celui de-al doilea război mondial, dar nu s-ar ridicat niciodată la nivelul strămoșilor săi.

Americanii sărbătoresc azi Ziua recunoștinței

Un pic de istorie a uneia dintre celei mai vechi sărbători din perioada (hai să zicem modernă) a istoriei continentului nord american.

Un secol de la revoluția bolșevică

Azi comemorăm una dintre loviturile de stat care a schimbat considerabil istoria ultimilor 100 de ani. Influențele ei încă se mai văd, și s-ar putea să mai fie vizibile în următoarele decenii: nu doar din cauza rusofililor și rușilor de peste Prut, ci pentru că va fi nevoie să mai treacă măcar două sau trei generații pînă ca răul produs de comuniștii din România să treacă.

Originea semnelor matematice

Matematica e plină de simboluri și de cifre, suficient de mult pentru a-ți dori de multe ori să faci orice altceva, de preferabil ceva mai convenabil și mai uor de înțeles.

Primul asteroid a fost descoperit în 1801

O pagină de istorie care ar putea fi trecută cu vederea destul de ușor, dar pentru semenii noștri de acum două secole probabil a avut aceeași valoare ca aterizarea unui obiect terestru pe suprafața unei comete.

60 de ani de la lansarea lui Sputnik

Azi aniversăm 6 decenii de la lansarea primului satelit artificial. Evenimentul a marcat începutul cursei spațiale, iar efectele acesteia au schimbat fundamental istoria modernă a omenirii.

Sfîrșitul misiunii Cassini

Sonda Cassini a fost lansată în 15 octombrie 1997, a călătorit un miliard și 600 de milioane de kilometri pînă la Saturn și a orbitat în jurul planetei pentru cîțiva ani (începînd din anul 2004), culegînd informații despre ea, sateliții ei și inelele de gheață.

Istoria repetîndu-se în America

O vorbă spune că cine nu-și învață istoria (și nu trage cîteva concluzii pe baza experiențelor trecute) este condamnat s-o repete.

Istoria vampirilor n-ar fi început cu Dracula

Dracula, romanul bombă al unui scriitor care nu a creat alte mari opere literare. O operă unică care a rezistat trecerii timpului trecînd cu mult bariere literaturii pentru a trece în folclorul urban modern.

Sursele de inspirație a lui Bram Stoker n-au fost doar Transilvania (care ar fi fost undeva la capătul lumii pentru mulți contemporani ai autorului, și nici acum nu s-a schimbat prea mult din punctul ăsta de vedere) și Vlad Țepeș (cel care a dat fiori de groază tuturor ce-au aflat de țepele pe care le-a dat turcilor).

Descoperirea iepurașului Playboy

Un pic de istorie, un pic de Playboy, dar și o marcă vizuală cît se poate de cunoscută, cu un impact semnificativ asupra unei părți semnificative a culturii mondile.

Versuri şi cîntece patriotice

Mai ții minte cum era pe vremuri? În perioada comunistă, cu defilările, cîntecele și dansurile de atunci? Bine, bine, întrebarea este adresată celor suficient de bătrîni încît să prindă măcar o defilare sau să fi făcut parte dintre copiii care au dansat după o coreografie bine stabilită. Dacă te-ai născut în ultimii ani ai perioadei respective sau după ce l-au împușcat pe ”nea Nicu” n-ai cum să știi decît din poveștile părinților sau de la televizor despre cum era o zi la TVR în epoca Ceauşescu cu versuri şi cîntece patriotice.

Teritoriul pustiu al Transilvaniei

Am dat de chestia asta întîmplător și am rămas să ascult un pic să o ascult. Teoria cîtorva gigei de treabă că Transilvania a fost pustie acum 11 secole, la sosirea ungurilor în zonă, nu e tocmai nouă, și nu e tocmai realistică (ca să nu spun că e de-a dreptul o minciună sfruntată). Atunci cînd nu a fost ignorată pe motiv de prostie a fost combătută de suficiente ori pentru a o transforma în ceva desuet.

Hai să-ți expun și eu cîteva idei pe marginea subiectului. Zona asta (teritoriul României, nu doar Transilvania) e locuit de cîteva zeci de mii de ani - urmele omului preistoric și picturile din peștera de la Coliboaia sînt vechi de aproximativ 35 de mii de ani. Înaintea omului modern teritoriul a fost ocupat de omul de Neanderthal, o specie de umanoizi înrudită cu a noastră care a dispărut după ce strămoșii noștri au ajuns aici (strămoși care s-au împerecheat cu localnicii în unele situații, s-a luptat cu ei în altele și le-a făcut concurență pentru aceleași resurse într-o mare parte a timpului).

Iernile de altădată

Sper că n-o să devii nostalgic urmărind cum erau prezentate iernile de altădată la Televiziunea Română. Probabil că șansele sînt oricum mici (mai ales dacă faci comparație cu iarna de acum, zăpada și gerul de afară), dar vroiam să mă asigur.

Subcategorii

istorie - Oradea-Baile Felix

istorie - legende-povesti

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.