Sanatatea

Prezența viermilor intestinali în organism are efecte secundare foarte neplăcute, dar nici absența lor nu este în întregime lipsită de riscuri: se pare că există o legătură între viermii paraziți și alergiile, respectiv artrita.

Fumatul este considerat periculos, responsabil pentru îmbolnăvirea și moartea multor oameni. Fumatul la mîna a doua (atunci cînd inhalezi fumul celor din preajma ta) e considerat la rîndul lui periculos, cu efectele secundare nedorite (foarte similare primului caz).

Fumatul la mîna a treia este considerat contactul cu acele elemente rezudale din fumul de țigară și / sau trabuc care se imprimă în mediul înconjurător (praf, haine, păr, pereți, diverse obiecte, etc) și apoi intră în contact cu pielea. E periculos? Probabil. Unii îl considera așa.

Într-o lume destul de activă în care informațiile se derulează rapid în fața ochilor pauzele ocazionale și un somn de calitate devin esențiale.

Calitatea contează cel puțin la fel de mult ca și cantitatea cînd vine vorba de somn, iar lipsa ambelor aspecte are efecte negative asupra stării psihice, memoriei, sistemului imunitare, vieții sociale, etc.

Nu, nu este vorba de un episod din Doctor House, chiar dacă descrierea simptomelor din primele minute mi-au amintit de serial, ci un episod din viața unei persoane reale: acum 5 ani Jen Brea s-a îmbolnăvit de encefalomielită mialgică, o afecțiune cunoscută și ca sindromul oboselii cronice care afectează serios activitățile zilnice.

Ceva care a fost greu de diagnosticat, chiar dacă efectele s-au agravat în timp, și a căror cauze și efecte sînt chiar și mai greu de înțeles. Dacă ești mereu obosit, analizele medicale nu indică nici o problemă vizibilă iar psihiatrul ridică neputincios din umeri mai rămîne doar internetul pentru intra în legătură cu oameni asemenea ție.

Crăciunul tocmai a trecut, mai sînt cîteva zile pînă la revelion, și sînt șanse considerabile ca-n ultimele zile să fi băgat în tine suficientă mîncare cît pentru două săptămîni, urmînd o nouă sesiune de îmbuibare duminică seara.

Poate ați auzit deja de proiectul noii legi pentru vaccinarea copiilor, poate știi chiar o mulțime de detalii despre ea (dacă nu știi nu-i o problemă, poți citi aici). Parte rea: vaccinarea n-ar mai fi obligatorie. Părți bine: părinții trebuie să fie informați despre vaccinare și efectele sale, iar dacă nu o fac și dacă nu iau o decizie în acest sens primesc amenzi. Pînă aici e destul de bine - statul vrea să se asigure că oamenii sînt bine informați, că nu culeg informații aiurea de pe internet și de la dobitoci precum Olivia Steer (s-ar putea ca unii dintre voi să se supere că folosesc apelativul ăla, dar ce-a făcut pipița în ultimii ani este, practic, atentat la sănătatea acestui popor).

Dilema mea este legată de un detaliu al acestui proiect: dacă în primă etapă oamenii ar fi informați de medicul de familie, etapa a doua ar fi cea a consilierii din partea comisiei județe de vaccinare. Cine va face parte din comisia respectivă? În general cei care se opun vaccinării fac parte din 3 categorii mari și late: cei prost informați (adică culeg informații trunchiate, găsite aiurea pe internet, și la mîna a treia - practic, se informează din zvonuri), cei proști (care, pur și simplu, nu-s capabili să înțeleagă mecanismele științifice din spatele vaccinurilor) și cei cu probleme emoționale (ăia s-ar putea să înțeleagă cîte ceva dar sînt incapabili să accepte asta din diverse motive).

Din punctul meu de vedere comisia respectivă ar trebui să conțină oameni care să se adreseze tuturor celor categorii la care am făcut referire. Adică inclusiv un psiholog capabil să se adreseze celor cu probleme.

Telefoanele inteligente și tabletele îți oferă informații aproape instant, oriunde te-ai afla (și ai acces la internet) dar nu sînt prea utile cînd e vorba să dai randament pentru că distrag mult. Se spune că utilizarea lor în exces îți afectează sau distrug relațiile cu cei din jur. Televizoarele îți ocupă timpul, uneori te informează, dar reușesc să manipuleze sau să tîmpească la greu.

Dar dacă nu te-ai lămurit deja că nu e bine să le folosești în exces poate te va convinge chestia asta: folosirea dispozitivelor mobile și uitatul la televizor noaptea îți afectează somnul.

O campanie derulată de Ministerul Sănătății. Vaccinează-te pentru a fi protejat de bolile provocate de viruși (chiar dacă unele dintre ele nu oferă o protecție completă, măcar nu faci forma gravă a bolii care te poate schilodi sau ucide).

E doar o problemă de timp pînă să apară următoarea pandemie, iar grămezile de cadavre umane să se adune prin orașe. Nu se știe cînd sau unde va apare, dar statistic e imposibil să evităm așa ceva.

Poliomielita (paralizia infantilă) este o boală infecțioasă virală acută care se răspîndește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală (adică o iei prin contactul cu materialel fecale ale persoanelor infectate), dar uneori inecția are loc pe cale respiratorie. Aproximativ 90% dintre infecțiile cu poliovirus cauzînd poliomielită sînt asimptomatice (adică nu prezintă simptome vizible), însă bolnavii pot arăta o gamă largă a simptomelor dacă poliovirusul intră în fluxul sangvin. În aproximativ 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectînd și distrugînd preferențial neuronii motori, avînd ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască. Poliomielita afectează în principal copiii sub vîrsta de cinci ani - unul din 200 de bolnavi dezvoltă paralizii ireversibile. Dintre cei paralizați 5-10% riscă să moară din cauza blocării mușchilor respiratori.

În ultimii ani îmbolnăvirea cu poliomelită s-a redus cu 99% datorită campaniilor de vaccinare duse la nivel modial. Focare ce produc epidemii mai există în cîteva țări din Asia și Africa, dar există mereu șansa reapariției poliomelitei în zone în care se consideră că a fost eradicată. Tocmai de aceea nu ezita să te vaccinezi și să-ți vaccinezi copiii împotriva celor 3 viruși ai poliomelitei.

Nu cred că există vreo persoană care să nu fi trecut măcar de cîteva ori prin așa ceva, iar după primele cîteva dăți începi să-ți dai seama că ar cam trebui să dormi ceva mai mult decît ai făcut-o în ultimele zile și nopți.

Simptomele autismului apar mai des decît la fele într-un raport de 4 la 1 - adică doar aproximativ 20% dintre autiști sînt fete. Unele fete nu prezintă simptome, chiar dacă factorul genetic este prezent, iar riscul este mare, în timp ce dintre cele care prezintă simptome sînt capabile să le mascheze prin obiceiurile sociale pe care le adoptă.

Studiile sînt încă în derulare pentru a afla mai multe despre acest aspect, dar cu siguranță unii dintre voi vor da în continuare vina pe vaccinarea copiilor pentru apariția autismului. Pentru că nu știu altceva.

Canibalismul a ajuns să fie condamnat de majoritatea oamenilor, dar de-a lungul istoriei umane este o practică destul de des întîlnită (și este și acum practicat de unii oameni, puțini). Dar nu există doar dezavantaje la canibalism: carnea membrilor propriei specii este cea mai hrănitoare dintre toate. Are deja o mare parte din substanțele de care ai nevoie pentru a supraviețui, iar uneori este singura sursă de calorii.

Chiar și o ”banală” rujeolă poate duce la complicații. Nu direct, ci prin complicațiile pe care le provoacă. Iar alte boli sînt mult mai periculoase decît asta.

Deci, preferi să-ți vaccinezi copilul împotriva unei serii întregi de boli sau prefer să-i riști viața (să nu-l vaccinezi este ca și cum l-ai arunca în fața mașinii sperînd că șoferul are reflexe suficient de bune să-l evite - uneori se întîmplă, alteori nu)?

Tratamentul medicilor din Brazilia este încă experimental, dar ideea este interesantă. Iar dacă pielea de tilapia ușurează vindecarea arsurilor grave cu mai puțină durere decît tratamentele obișnuite, poate că creșterea peștilor respectivi se va transforma într-o afacere profitabilă la nivel mondial.

Apa este magică: ia orice formă (atunci cînd o introduci într-un recipient), trece de la solid la lichid și apoi în stare gazoasă, te hidratează și te uimește. Nu ai nevoi de Benedict Cumberbatch ca să-ți arate asta, dar nici nu strică să-l urmărești în acțiune. Poate-l asculți și îi urmezi sfaturl: ai grijă de apa pe care o bei.

Predispoziția la răni poate varia în funcție de activitățile zilnice, dar în general ele sînt cam inevitabile. Iar unele dintre aceste răni pot fi grave, potențial periculoase sau chiar mortale.

Primul lucru care ar trebui făcut într-o asemenea situație este apelul la numărul de urgență (112 la nivel european) de către rănit sau cineva din imediata apropiere (dacă acesta nu este în stare).

”Cele mai complexe probleme ale timpului nostru pot fi rezolvate cu tehnici simple, dacă sîntem capabili să visăm”. Expresia îi aparține pedriatului cardiolog Franz Freudenthal despre care se spune că repară găurile din inimile copiilor folosind un dispozitiv obținut din războaiele de țesut tradiționale din Bolivia.

În ciuda protestelor, la un an și aproape două luni de la instalarea politicii No jab, no pay (oamenii nu mai primesc beneficiile stabilite de stat pentru copii dacă nu îi vaccinează) în orașul Adelaide și coasta Hiterland părinții a mai mult de 140 de mii de copii cu vîrsta de sub 5 ani au pierdut acele beneficii. În schimb mai mult de 200 de mii de copii au fost vaccinați în această perioadă.

Cu siguranță nu ești cu nimic mai deosebit de restul lumii: mîinile tale sînt contaminate cu bacterii și / sau ciuperci. O parte dintre ele ajung acolo din nas sau din gură, o altă parte din fund (materiile fecale sînt împrăștiate destul de ușor în aer, dar particulele sînt atît de mici încît le treci de obicei cu vederea), iar altele le culegi de pe bani, de pe clanțele ușilor, de pe mîinile oamenilor sau de la animalele din jurul tău, și așa mai departe.

Practic nu ai cum să scapi de microorganisme, nici măcar dacă ai sta într-o bulă vidată. Diferența dintre tine și restul lumii e doar cantitatea de bacterii și ciuperci pe care le păstrezi pe piele: cu cît te speli mai des cu atît vei avea mai puține.

Subcategorii

Sanatatea - Alergii

Sanatatea - Fobii

Sanatatea - Alimentatie

User Rating: / 1
PoorBest  
Sanatatea - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.