Calculatoare

Procesare cuantică explicată pe 5 nivele de dificultate

Se spune că dacă nu-i poți explica un concept unui copil de 6 ani folosind un limbaj care să-l înțeleagă nici tu nu îl înțelegi.

IBM Q System One, primul sistem de calcul cuantic integrat

Probabil că știrea a făcut deja înconjurul lumii, dar știrea mă înteresează în primul rînd din perspectiva unui programator decît a unui spectator.

Invențiile unei inteligențe artificiale intuitive

Un pic despre evoluția inteligențelor artificiale în ultimii ani, un pic despre ceea ce pot face deja. Nu-mi fac griji că voi fi înlocuit (ca scriitor sau programator) sau că vreo IA va scrie mai bine decît mine în următorii cîțiva ani, dar algoritmii creați de om (sau, cel puțin, algoritmii a căror baze au fost create de oameni) vor putea replica tot mai multe dintre activitățile acestuia. Au început deja să o facă, iar în cîțiva ani vor puteachiar aduce schimbări radicale în crearea elementelor tehnologice ale lumii înconjurătoare precum podurile, autovehiculele, dronele, și așa mai departe.

Aplicație pentru slăbit

Exercițiile fizice s-ar putea să nu te ajute întotdeauna să scapi de excesul de grăsime (mai ales dacă te lauzi cu el), dar dacă le combini cu aplicația care-ți antrenează creierul să ignore mîncarea nepotrivită s-ar putea să obții o eficiență mai mare.

Computerele misiunilor Apollo

Programul Apollo ar trebui să-ți fie suficient de cunoscut pentru a nu mai avea nevoie de explicații suplimentare: a fost seria de zboruri spațiale pilotate efectuate de NASA ce a folosit nava Apollo și racheta purtătoare Saturn între anii 1961 și 1975. Cele mai cunoscut zboruri au fost 11 (au pus cîțiva oameni pe Lună) și 13 (a fost un zbor eșuat, s-a și făcut un film pe baza evenimentelor prin care au trecut astronauții pe drumul lor înapoi spre casă).

Blackberry a trecut la software pentru mașini

După ce-au pierdut cursa telefoanelor mobile (cu siguranță mai găsești cîțiva utilizatori, dar îs cam foarte puțini) Blackberry a trecut la producția de software pentru autovehicule. Trecerea la lumea mașinilor care se conduc singure s-ar putea dovedi grea, dar asta nu înseamnă că nu vor face lumea un pic mai interesantă.

Roboți din piese de Lego

Lego Boost este cel mai recent dintre pachetele educaționale destinate copiilor de 7 sau mai mulți ani - a fost prezentat în luna ianuarie la CES 2017 în Las Vegas și combină piese ce se mișcă și limbaje vizuale de programare.

O parte dintre copiii de la CoderDojo Oradea au lucrat deja cu un pachet educațional similar anul trecut. Sesiunile CoderDojo vor continua mîine cu prima ediție de anul acest, între orele 11 și 14 (sau 11 și 13 pentru copiii de la Scratch) la Tech Hub (adică cetatea Oradea, corp C, etaj 2).

Aplicația Biziday - știri verificate

Moise Guran și echipa Biziday revin în forță cu o chestie pe care ar trebui să o studiezi nițel: aplicația Biziday pentru dispozitivele mobile. Inițiativa este excelentă: nu doar că vor să ofere știri verificate, dar o fac într-un mod destul de accesibil, pe mobil. Prezentarea aplicației, însoțită de o sesiune de întrebări și răspunsuri, va fi făcută în cursul zilei de azi (între orele 16 și 18 în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca) de Moise Guran, coordonatorul echipei Biziday, și va fi transmisă în direct pe Facebook. Dar aplicația poate fi găsită deja pe Google AppStore și PlayStore și este gratuită - poate fi utilizată pe dispozitivele ce folosesc cel puțin iOS 8 sau Android 4.

Rolul rotiței de la mouse

Hai să zicem că sînt nițel dezamăgit: chiar dacă unul dintre principalele motive pentru care am șoricel extern la laptop este fix trasul în jus și în jos a paginii, ar fi fost mult mai interesant ca rotița aia să-și fi păstrat scopul original. Aaa, nu știi care-i ăla?

Jack McCauley (cofondator al Oculus și inventator al altor chestii) ar fi preferat ceva complet diferit de mișcarea pe axa Y, și anume înaintarea în interiorul aplicației. Interviul complet este aici.

Inteligența mașinăriilor versus morala umană

Mașinăriile inteligente sînt deja printre noi (sau servindu-ne prin intermediul internetului) și le folosim deja pentru a face decizii subiective sau a interpreta reacțiile emoționale umane. Modul complex în care inteligența artificială crește și devine mai bună (mașinăriile pot învăța din propriile acțiuni) le fac greu de înțeles și mult mai greu de controlat.

Într-un discurs interesant tehno-sociologul Zeynep Tufekci explică cum mașinăriile inteligente pot greși în maniere care nu se încadrează în erorile umane, pot greși în moduri pe care la care nu ne-am așteptat și pentru care nu ne-am pregătit. Concluzia e că n-ar trebui să le pasăm responsabilitățile umane, ci ar trebui să apreciezi chiar și mai mult valorile și etica cu care ai crescut.

Samsung Galaxy Note7 în teste

Samsung a oprit producția Galaxy Note 7 pentru că acestea explodau chiar și după ce au fost înlocuite cu altele ce se doreau mai bune. Nu e nici bine și nici rău - nu dețin nici un produs Samsung de care aș putea să mă plîng. Dar unii o fac, așa că cei de la Mashable au făcut niște teste pentru a vedea în ce condiții explodează dispozitivele mobile respective.

Au luat 3 telefoane despre care știau că bateria s-ar putea supraîncălzi și apoi să ia foc. Au început să le acceseze undeva spre limita superioară a capacităților lor: pentru primele 3 nopți telefoane s-au comportat conform așteptărilor, funcționînd aproape non stop. Au fost stinse fie atunci cînd s-au încălzit, fie cînd bateriile erau aproape goale.

Pixel, Google smartphone

Sau, mai precis, un nou dispozitiv mobil pe care să-l butonezi la greu, obsesiv a fost lansat recent de cei de la Google. Mai multe informații despre el găsești aici și aici.

 

Copii învățînd programare

În Marea Britanie copiii învață știința calculatoarelor și programare construindu-și propriile computere cu ajutorul celor de la Kano.

La CoderDojo Oradea cei mai mulți copii folosesc computerele personale pentru învățarea logicii creării de software și pentru scrierea de cod, dar echipa de la robotică nu se limitează prea mult cînd vine vorba de dispozitivele pe care le programează.

Computerele învață să fie creative

Dacă faci parte din categoriile de persoane a căror slujbe au început deja să fie înlocuite de mașinării (nu e nevoie să fii tractorist pentru a te încadra, lista e ceva mai lungă) n-o să te intereseze ce spune Blaise Agüera y Arcas, cercetător de la Google, despre ce activitatea sa cu rețelele neuronale pentru a schimba percepția mașinăriilor și învățarea distribuită a acestora. N-o să te intereseze nici modul în care rețelele neuronale sînt antrenate să recunoască imagini sau chiar să le genereze pe baza unor parametri stabiliți.

Îți spun eu, n-ai nimic de cîștigat din toate acestea. Doar puțină frustare aflînd că ești pe cale să fii surclasat (dacă nu s-a întîmplat deja?!) de o amărîtă de inteligență artificială instalată pe dispozitivul pe care-l porți de obicei în buzunar și / sau cu care citești articolul ăsta.

Cum e să-ți pierzi slujba în favoarea unei mașinării?

Deja se întîmplă, iar numărul slujbelor pierdute în favoarea inteligențelor artificiale se va mări pe măsură ce acestea vor învăța lucruri noi. Dacă în activitățile cotidiene ai de-a face cu sarcini mai complicate, care implică creativitate și corelațiile între mai multe domenii de activitate (adică ceva destul de diferit de ceea ce oferă sistemul de învățămînt românesc în perioada actuală) s-ar putea să respiri ușurat - cel puțin pentru moment și următorii cîțiva ani.

Criterii de alegere a spațiului de stocare

Cînd mi-am luat primul hard disk extern m-a interesat în primul rînd spațiul (aveam nevoie de spațiu suplimentar celui de pe calculator, ceva ce încă funcționează ca arhivă și este conectat doar ocazional, în funcție de necesități).

La al doilea hard disk extern a contat nu doar spațiul ci și viteza acestuia. Al treilea este un SSD luat în special pentru viteză. Nu știu cum va fi următorul, dar poate-mi oferi cîteva sugestii pe baza experienței personale.

Linux server cu Wi-Fi

Zilele astea am sărbătorit primul sfert de secol de la apariția Linux (de atunci au trecut 25 de ani + două zile), dar n-am de gînd să mă alătur celor care fac urări de La mulți ani (deși motive aș avea: de aproape 2 ani și jumătate am rămas doar la acest sistem de operare). Mi se pare mai important să scot în evidență unul din multele produse ce folosesc Linux pentru a face ceva greu de gîndit în momentul scrierii codului sursă: considerat cel mai mic server Linux, Omega2 costă doar 5 dolari.

Microsoft Excel 2016 tutorial

Probabil că ai ajuns aici din două motive principale: fie din greșeală, accidenta și din întîmplare, fie căutai un manual de utilizare pentru Microsoft Excel, ediția 2016. Dacă nu folosești programul ăla (sau oricare dintre variantele gratuite produse de alții) atunci nu te interesează să afli că bazele de date și aplicațiile web fac tot ce face și Microsoft Excel, ba chiar mai mult.

Proiectul Esper și învățarea anatomiei umane

Aplicația va fi disponibilă din 2017 și ar putea revoluționa modul în care este învățată anatomia umană: proiectul celor de la 3D4Medical este Esper și se bazează pe realitatea îmbunătățită (augmented reality) pentru a investiga corpul uman în detalii, strat după strat, doar cu ajutorul mișcărilor mîinii.

Plume wi-fi ți-ar putea înlocui routerul

Cred că o să îmi comand cîteva din astea, mai întîi pentru test și apoi pentru utilizare îndelungată dacă dispozitivele își fac treaba. Mai degrabă îmi place ideea unui semnal constant în toată casa decît să schimb router-ul de două parale primit de cei de rcs-rds (chestie pe care ar fi trebuit să o fac de ceva vreme).

Subcategorii

Calculatoare - Securitate

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.