
Consumat în cantități mari zahărul este clar rău pentru organism dar în cantități mici nu face rău mai ales dacă faci sport des sau zilnic dacă dacă faci multă mișcare des (mișcare pe picioarele tale sau cu bicicleta nu mișcare în general gen cu mașina sau cu trenul). Cînd faci sport și consumi un pic de hazăr, fie că este vorba de zahărul din cafea, din mîncare sau din prăjituri sau de fructoza din fructe (fructoza fiind un tip de zahăr natural care se găsește în multe fructe, miere și sirop de arțar. Din punct de vedere chimic fructoza este o moleculă de zahăr simplu care are aceeasi formulă moleculara ca glucoza dar care are o structură molecularp diferită).
De ce zahărul din mîncare? Pentru că unii oameni pun zahăr în alimente ori pe alimente sau în substanțele care fac parte din mîncarea zilnică pentru ca aceasta să nu fie prea acră sau prea amară. Pentru că unele tipuri de mîncare precum catofii și orezul conțin cantități considerabile de glucoză sau pot fi transformate în glucoză așa că ai grijă cît de mult și de des mănînci. Zahărul de masă, ăla pe care-l pui în cafea sau în mîncare, este format din glucoză și fructoză însă corpul digeră doar glucoza așa că dacă consumi furctoză o va transformat mai întîi în glucoză înainte de a o consuma (fie o transformă în glicogen fie o bagă în celule cu ajutorul insulinei fie o transformă în grăsime) așa că vezi ce rețete folosești la mîncare.