Rețeta de dulceață de ceapă roșie

Pînă azi nu cred să fi auzit de dulceața de ceapă roșie, dar ideea a reușit să-mi atragă atenția în cursul zilei de azi. Nu-s prea gurmand, mai ales că nu gătesc (să fac cartofi prăjiți sau ceva omletă nu înseamnă gătit) dar sînt suficient de curios pentru a testa chestii noi. Mai ales dacă implică rugămințile adresate altor persoande a găti ceva ce pare să fie bun... fie el și franțuzesc, pentru că dulceața asta pare să aparțină bucătăriei franceze și merge bine cu o serie întreagă de preparate din carne sau legume.

Momentan am găsit două rețete care par să fie suficient de ușoare pentru a fi realizate chiar și de... un (nici macar) amator ca mine. Cu sau fără ajutor, evident, dar de preferabil cu. O să revin cu păreri despre rezultatul celor două rețete de mai jos... cu condiția să supraviețuiesc, iar ceea ce voi obține să nu fie suficient de toxic pentru a fi folosit ca dezinfectant.

Ingrediente

  • 1 kg de ceapă roșie
  • 60 g de unt
  • 30 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de piper boabe
  • 1 frunza de dafin
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 linguri de zahăr
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1,5 lingură de oțet din vin roșu
  • 30 ml de Sherry

Mod de preparare

  • Decojiti cepele si taiati-le fin solzisori.
  • Intr-o tigaie mare pentru sotat incalziti untul si uleiul de masline la flacara medie si odata ce devine fierbinte, adaugati ceapa, boabele de piper, frunza de dafin si sarea si amestecati cu grasimea din tigaie.
  • Continuati sa sotati amestecul pana cand ceapa devine translucida (pentru aproximativ 15 minute) si apoi dati mai incet focul, adaugati zaharul si piperul macinat si acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa se gateasca timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand pentru nu a se prinde de fundul tigaii (daca a scazut prea mult nivelul lichidului din tigaie, mai puteti adauga cateva picaturi de apa).
  • Odata ce amestecul a fost lasat pe foc timp de 30 de minute, adaugati otetul din vin rosu si sherry si continuati sa mai gatiti la foc mic, cu tigaia acoperita, pentru inca 10 minute inainte de a fi indepartata tigaia de pe foc.

Sursa rețetei este aici.

Ingrediente

  • 1 kg ceapă roșie
  • 5 linguri ulei (3 de măsline fructat, 2 de măsline peperoncino)
  • 1/2 kg zahăr
  • 400 ml vin negru sec
  • 50 - 60 ml oțet balsamic
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 -3 linguri de praf de condimente ce se pun și la diverse marinate: coriandru, enibahar, chimen, fincen, cuișoare, scorțișoară, nucșoară
  • 1 lămîie

Mod de preparare:

  • Curatim ceapa, o taiem in jumatate si-apoi in latul ei, felioare nici prea mici nici prea mari (preferabil 5 mm - ca sa nu se faca zob in timpul fierberii). Stoarcem degraba un pic de zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa invioreze culoarea.
  • Pregatim un vas incapator si cu fundul gros, incingem uleiul si caramelizam 5-6 linguri de zahar amestecand continuu, pana obtinem o culoare bej (nu maro cum facem la crema de zahar ars!). Venim repede cu ceapa peste caramelul asta si-o calim pana devine sticloasa; nu o prajim ci doar o calim repejor, la foc iute, amestecand din cand in cand. Insist asupra acestui fapt pt ca spre deosebire de supa clasica (frantuzeasca) de ceapa, unde sotam indelung la foc mic ceapa, la dulceata se procedeaza invers.
  • Cand ceapa este sticloasa, dar inca ferma, saram, stingem cu vinul negru, adaugam restul de zahar, otetul balsamic si fierbem pana se leaga siropul (proba cu picatura pe farfurioara) la un foc moderat (reducem flacara imediat ce incepe sa clocoteasca, altfel face prea multa spuma).
  • Asta dureaza cam 30 - 45 min, daca aveti un vas intins si evaporarea este mai spornica. Inainte de-a stinge flacara, adaugam praful de condimente, mirosim si gustam; daca mai e nevoie de ceva putem adauga la sfarsit; poate va place mai iute si-atunci nu e de ajuns uleiul de masline cu peperoncino - puteti pune bucatele de ardei iute uscat sau ghimbir pudra (cel proaspat trebuie ras si pus inaintea condimentelor uscate, sa-l ia putin focul si pe el o data cu ceapa).

Timp Preparare: 2 h, complexitate: redusa

Sursa rețetei este aici.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kendo tsuke

Vino și practică Kendo (Calea Sabiei) la CS Ronin-Do Oradea. Arta marțială japoneză a fost inspirată din modul de luptă al samurailor și se practică în siguranță folosind o sabie din bambus și o armură dedicată.

servicii în tehnologia informații

Realizăm site-uri web, dezvoltăm aplicații web și soluții e-commerce complete. De asemenea, dezvoltăm aplicații pentru dispozitivele mobile de sine stătătoare sau care extind aplicațiile web ori magazinele online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniul IT care să te ajute, dezvolt extensii Joomla!, aplicații pentru mobil și desktop și ofer consultanță pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Nu mai sînt pe pe Fiverr pentru că platforma este o prostie protejîndu-și clienții care fac chestii stupide doar pentru banii lor ignorînd că-și fac proprii bani pe seama noastră, a dezvoltatorilor web și a programatorilor. Mă găsești aici și solicită o evaluare a proiectului pe care-l ai de gînd să-l faci. Am nevoie de evaluarea aia pentru a afla toate detaliile, pentru a menționa zilele necesare pentru operație și prețul corect. De exemplu, crearea unei pagini web de la zero este cam 100 de euro dar dacă ceri mai multe lucruri de făcut s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru proiect.

Our services - Golden Gravel, the best toolbox for Joomla development

We offer you Joomla extension, components and plugins: JEmbedAll embeds documents, video, and others. Supravirtual extension directory.
  • Debuging your Joomla website and solving the problems

    If your website returns blank screen or if it has errors call me we can fix many of them and we will develop futher your website (especially Joomla and comsidering the development of its extensions). Make the order and we will do the best to solve the issues for your website.

  • Designing your Joomla website

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do every day and I have been doing this for about a decade or so.

  • Develop your Joomla extensions

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do it and I have been doing this for about a decade or so.

  • Build and design a responsive Joomla website

    Websites are considered visual brands for any person, entity, product or service. They are a way to show to the entire world (or, at least, to the targeted niche) what someone is doing during this period, what you sell or what you offer now. The first step is establishing the strategy for the following months or years - that's as important as the design and site itself.

Fluxul nu a fost găsit.