
Momentan am găsit două rețete care par să fie suficient de ușoare pentru a fi realizate chiar și de... un (nici macar) amator ca mine. Cu sau fără ajutor, evident, dar de preferabil cu. O să revin cu păreri despre rezultatul celor două rețete de mai jos... cu condiția să supraviețuiesc, iar ceea ce voi obține să nu fie suficient de toxic pentru a fi folosit ca dezinfectant.
Ingrediente
- 1 kg de ceapă roșie
- 60 g de unt
- 30 ml de ulei de măsline
- 1 linguriță de piper boabe
- 1 frunza de dafin
- 1/2 linguriță de sare
- 2 linguri de zahăr
- 1/4 linguriță de piper negru măcinat
- 1,5 lingură de oțet din vin roșu
- 30 ml de Sherry
Mod de preparare
- Decojiti cepele si taiati-le fin solzisori.
- Intr-o tigaie mare pentru sotat incalziti untul si uleiul de masline la flacara medie si odata ce devine fierbinte, adaugati ceapa, boabele de piper, frunza de dafin si sarea si amestecati cu grasimea din tigaie.
- Continuati sa sotati amestecul pana cand ceapa devine translucida (pentru aproximativ 15 minute) si apoi dati mai incet focul, adaugati zaharul si piperul macinat si acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa se gateasca timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand pentru nu a se prinde de fundul tigaii (daca a scazut prea mult nivelul lichidului din tigaie, mai puteti adauga cateva picaturi de apa).
- Odata ce amestecul a fost lasat pe foc timp de 30 de minute, adaugati otetul din vin rosu si sherry si continuati sa mai gatiti la foc mic, cu tigaia acoperita, pentru inca 10 minute inainte de a fi indepartata tigaia de pe foc.
Sursa rețetei este aici.
Ingrediente
- 1 kg ceapă roșie
- 5 linguri ulei (3 de măsline fructat, 2 de măsline peperoncino)
- 1/2 kg zahăr
- 400 ml vin negru sec
- 50 - 60 ml oțet balsamic
- 2 lingurițe de sare
- 2 -3 linguri de praf de condimente ce se pun și la diverse marinate: coriandru, enibahar, chimen, fincen, cuișoare, scorțișoară, nucșoară
- 1 lămîie
Mod de preparare:
- Curatim ceapa, o taiem in jumatate si-apoi in latul ei, felioare nici prea mici nici prea mari (preferabil 5 mm - ca sa nu se faca zob in timpul fierberii). Stoarcem degraba un pic de zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa invioreze culoarea.
- Pregatim un vas incapator si cu fundul gros, incingem uleiul si caramelizam 5-6 linguri de zahar amestecand continuu, pana obtinem o culoare bej (nu maro cum facem la crema de zahar ars!). Venim repede cu ceapa peste caramelul asta si-o calim pana devine sticloasa; nu o prajim ci doar o calim repejor, la foc iute, amestecand din cand in cand. Insist asupra acestui fapt pt ca spre deosebire de supa clasica (frantuzeasca) de ceapa, unde sotam indelung la foc mic ceapa, la dulceata se procedeaza invers.
- Cand ceapa este sticloasa, dar inca ferma, saram, stingem cu vinul negru, adaugam restul de zahar, otetul balsamic si fierbem pana se leaga siropul (proba cu picatura pe farfurioara) la un foc moderat (reducem flacara imediat ce incepe sa clocoteasca, altfel face prea multa spuma).
- Asta dureaza cam 30 - 45 min, daca aveti un vas intins si evaporarea este mai spornica. Inainte de-a stinge flacara, adaugam praful de condimente, mirosim si gustam; daca mai e nevoie de ceva putem adauga la sfarsit; poate va place mai iute si-atunci nu e de ajuns uleiul de masline cu peperoncino - puteti pune bucatele de ardei iute uscat sau ghimbir pudra (cel proaspat trebuie ras si pus inaintea condimentelor uscate, sa-l ia putin focul si pe el o data cu ceapa).
Timp Preparare: 2 h, complexitate: redusa
Sursa rețetei este aici.