
Trebuie să fie apetisant să ajungi în zonele polare sau pe platoul himalayan și să fii ținut în puf (adică cu toate condițiile pe care le ai acasă și, dacă se poate, în lux) dacă ai suficienți bani. Un bilet de 50 de milioane de dolari pentru o vacanță pe Stația Spațială Internațională nu e la îndemîna tuturor dar dacă ai banii ăia și nu poți rezista ideii de a vizita stația înainte de a fi aruncată la gunoi (într-o zonă puțin circulată a oceanului) îi vei cheltui bucuros de aventură. Chiar dacă ești sau nu pregătit pentru aventura aia.
Partea proastă este că nu toți turișii ăștia sînt conștienți de riscurile pe care și le asumă, cam la fel ca ai noștri de la Costinești, și-s chiar mai puțin pregătiți pentru a le face față. Chiar și atunci cînd se pot pregăti din timp.
Implozia submersibilului titan din 18 iunie 2023 este doar un caz singular, pentru moment, și-au murit cîțiva oameni bogați care au vrut să ajungă lîngă rămășițele Titanicului. Și-au asumat niște riscuri, au pierdut, iar acum încă zac (probabil, dacă nu i-au scos deja de acolo cineva) pe fundul oceanului la cîteva sute de metri de Titanic. Situații similare se vor mai întîmpla în următoarele decenii iar victimele se vor înmulți,