Lungimea cumulată a vaselor de sînge dintr-un om obișnuit este de aproximativ 95 de mii de km, iar prin ele trece o cantitate echivalentă de 7500 de litri de lichid pe zi (chiar dacă sînt doar cei 4-5 litri obișnuiți ai corpului umane, recirculați constant). Evident, este vorba de o medie: dacă te-ai îngrășat ca o scroafă sau te simți ca porcul în ajunul tăierii (adică îmbuibat de grăsime) lung imea vaselor de sînge este mai mare, iar inima trebuie să facă un efort considerabil pentru a împinge sîngele pînă la capăt.

Există două componente ale presiunii sanguine: tensiunea sistolică (adică presiunea exercitată asupra pereților arterelor cînd inima se contractă - sistolă) cu valori considerate normale între 100 și 120 mm Hg și tensiunea diastolică (adică presiunea exercitată asupra pereților arterelor cînd inima se relaxează între două contracții - diastolă) cu valori considerate normale între 60 și 80 mm Hg.
Structura sîngelui contează semnificativ cînd vine vorba de circulația lui prin organismul uman și efectele pe care le are asupra inimii și a vaselor de sînge: o dietă bogată în sare, grăsimi și dulce îți afectează negativ sistemul circulator, mai ales atunci cînd e combinată cu sedentarismul și lipsa acută a exercițiilor fizice. Stresul puternic și de lungă durată e la fel de ucigător, iar atunci cînd nu-ți schimbi stilul de viață pentru a trăi mai bine este nevoie de intervenția medicinii pentru a compensa sau elimina efectele negative. Animația alăturată, creată de Fox Animation Domination High-Def după o lecție de Wilfred Manzano îți spune cîteva informații suplimentare.