Știința

De ce se dilată timpul?

  • Currency: EUR

Cel care a venit cu ideea demonstrată a dilatării timpului a fost Albert Einstein în teoria sa a relativității și putem vedea dilatarea asta chiar dacă nu ne mișcăm cu viteze apropiate ale luminii: sateliții artificiali de pe orbită percep timpul diferit de noi, cei care sîntem la suprafața planetei. Diferențele sînt mici, de numai cîteva secunde într-o perioadă oarecare de timp ce depinde de înălțimea la care se află, dar ceasurile sateliților de pe orbită trebuie sincronizate periodic pentru a fi la fel ca ceasurile din buzunarele noastre.

Făcînd sticla incasabilă

  • Currency: EUR

Chiar dacă plasticul a înlocuit multe dintre paharele și sticlele folosite din plin încă mai folosim în continuare sticla chiar dacă ea este de multe ori doar în telefoane, calculatoare și alte dispozitive pe care le folosim în mod curent.

Logaritmi: telefoane mobile, modelare și statistică

  • Currency: EUR

Prezentarea alăturată nu este pentru omul obișnuit, este dedicată celor pasionați de matematică și celor care o folosesc în cazul telefoanelor mobile, modelare și statistică. Nu pot spune că-s pasionat de matematică dar am ajuns să folosesc destui algoritmi cînd vine vorba de proiectele din ultimii ani ce au în prim plan telefoanele mobile, modelarea și statistica așa că am devenit atent la ea începînd de la titlu și continuînd cu conținutul ei.

Probleme cu terraformarea planetei Marte

  • Currency: EUR

În momentul ăsta nimeni nu-i împiedică pe oameni să facă o colonie sau mai multe pe planeta Marte însă în ce privește terraformarea planetei roșii există o grămadă de probleme. Pentru că asta este terraformarea, schimbarea apectului și funcționării exterioare (a atmosferei și suprafeței planetei) într-un mod similar cu Pămîntul.

Viața din afara Terrei ar putea fi mai aproape decît cred unii

  • Currency: EUR

Nu chiar printre noi deși nici aia nu este în întrgime exclus (dar mai repede cîlștigăm premiul cel mare la loto în fiecare săptămînă decît să-i găsim fără să vrea să-i gădim). Nu e nici chiar pe Luna care este la doi pași din punct de vedere astronomic dar ar putea fi foarte bine pe Marte, Venus sau sateliții lui Jupiter precum Europa.

La intersecția științei și religiei

Dacă ai un astrofizician bun de gură și spunînd explicații bune despre știință (fizică, planete) mai devreme sau mai tîrziu va vorbi despre știință și religie.

Jennifer Doudna despre CRISPR

Dacă tot s-a apucat să ningă afară și nu prea ai chef să ieși seara pe ninsoare te apuci de alte chestii utile precum următoarea evoluție a CRISPR și discuțiile lui Jennifer Doudna (cîștigătoare a premiului Nobel în anul 2023) despre subiect.

Ce mai este curajul public?

Să scrii și să discuți despre știință în general și fizică în special într-o țară ca România trebuie să fie curajos pentru unii.

Teoria nodurilor te ajută să-ți înșiretezi mai bine pantofii

De ce te ajută? Pentru unele noduri sînt mai rezistente decît altele (se desfac ceva mai greu), motiv pentru care au tot fost folosite de-a lungul istoriei iar oamenii s-au ostenit să găsească mereu noduri noi.

5 lucruri despre climă (pînă în 2100)

Cu toți vedem că, de la vară la vară, este mai cald iar în cursul iernii sînt mai puține precipitații (cel puțin în unele locuri) iar temperatura variază undeva pe la 0 grade Celsius în loc să scadă ca odinioară.

Nanoroboți versus cancer

Oamenii de știință au idei interesante: folosirea de nanoroboți pentru vindecarea cancerului.

Gravitație și radio versus planete și luni

Parcă văd că în doar cîțiva ani radarul va di completat foarte bine de gradar (Gravitational Detection And Ranging) care nu mai folosește undele radio (sau nu doar pe ele) pentru a detecta prezența corpurilor în zona înconjurătoare.

Creierul își crează propria realitate

Poți considera nota ăsta ca o continuare a ce spuneam ieri despre Elon Musk: realitatea pe care o percepem este foarte subiectivă pe motiv că propriile noastre tărtăcuțe o creează bazîndu-se pe experiența anterioară.

Reprogramarea ființei umane cu ajutorul terapiilor genetice

  • Currency: EUR

Odinioară au existat mai multe specii umane, acum a rămas una singură (cu variațiuni mici moștenite de la speciile umane cu care a conviețuit acum cîteva zeci de mii ani). În numai cîteva decenii s-ar putea să apară alte specii umane pe măsură ce terapiile genetice vor fi adoptate pe scară largă (dacă vor ajunge să fie adoptate pentru că acum există o rezistență semnificativă la așa ceva).

Știința super-longevității

Nu toți îmbătrînim la fel: unii își păstrează un aspect tineresc multă vreme (X-ulescu nu s-a schimbat aproape deloc!) în timp ce alții arată tot mai nașpa cu fiecare an care trece. Și este perfect normal: îmbătrînirea depinde de o grămadă de factori, de la genetică la stilul de viață.

Medicina 3.0 (extinderea vieții umane)

Dacă tot avem ceva timp la dispoziție (după paștele ortodox și pauza care-i urmează), ce-ar fi să-i ascultăm pe astrofizicianul Neil deGrasse Tyson și doctorul Peter Attia (autorul cărții Outlive: The Science & Art of Longevity) discutînd despre prelungirea vieții umane cu ajutorul științei.

Viermi folosiți pentru reciclarea plasticului

În ultimele decenii am împînzit planeta cu mase plastice, suficient de multe pentru a intra în circuitul natural și în propriile noastre organe prin intermediul planetelor și animalelor pe care le consumăm.

Despre creier, sex, dragoste și atașament

Dacă tot e Dragobete, poate ar trebui s-o asculți pe antropologul Helen Fisher vorbind despre motivația primordială care-i îndreaptă pe oameni spre sex și dragoste.

Explicînd nucleul Pămîntului

Lumea vorbește despre centrul Pămîntului care și-ar încetini rotația pentru că undele ar străbate planeta într-un fel și nu în altul.

Explicînd reacția muzicii asupra creierului

Data viitoare cînd începi să dansezi ascultînd muzică ar fi bine să știi că e perfect normal. S-ar putea să nu fie o reacție potrivită dacă ești într-o ședință, într-un examen sau în timpul slujbei la biserică (dacă participi la așa ceva), dar reacția este una naturală: muzica a evoluat odată cu specia umană încă de pe vremea în care strămoșii noștri au început să meargă pe doar două picioare.

Subcategorii

Articole, păreri și noutăți din domeniul astronomiei.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kendo tsuke

Vino și practică Kendo (Calea Sabiei) la CS Ronin-Do Oradea. Arta marțială japoneză a fost inspirată din modul de luptă al samurailor și se practică în siguranță folosind o sabie din bambus și o armură dedicată.

servicii în tehnologia informații

Realizăm site-uri web, dezvoltăm aplicații web și soluții e-commerce complete. De asemenea, dezvoltăm aplicații pentru dispozitivele mobile de sine stătătoare sau care extind aplicațiile web ori magazinele online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniul IT care să te ajute, dezvolt extensii Joomla!, aplicații pentru mobil și desktop și ofer consultanță pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Nu mai sînt pe pe Fiverr pentru că platforma este o prostie protejîndu-și clienții care fac chestii stupide doar pentru banii lor ignorînd că-și fac proprii bani pe seama noastră, a dezvoltatorilor web și a programatorilor. Mă găsești aici și solicită o evaluare a proiectului pe care-l ai de gînd să-l faci. Am nevoie de evaluarea aia pentru a afla toate detaliile, pentru a menționa zilele necesare pentru operație și prețul corect. De exemplu, crearea unei pagini web de la zero este cam 100 de euro dar dacă ceri mai multe lucruri de făcut s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru proiect.

Our services - Golden Gravel, the best toolbox for Joomla development

We offer you Joomla extension, components and plugins: JEmbedAll embeds documents, video, and others. Supravirtual extension directory.
  • Debuging your Joomla website and solving the problems

    If your website returns blank screen or if it has errors call me we can fix many of them and we will develop futher your website (especially Joomla and comsidering the development of its extensions). Make the order and we will do the best to solve the issues for your website.

  • Designing your Joomla website

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do every day and I have been doing this for about a decade or so.

  • Develop your Joomla extensions

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do it and I have been doing this for about a decade or so.

  • Build and design a responsive Joomla website

    Websites are considered visual brands for any person, entity, product or service. They are a way to show to the entire world (or, at least, to the targeted niche) what someone is doing during this period, what you sell or what you offer now. The first step is establishing the strategy for the following months or years - that's as important as the design and site itself.

Fluxul nu a fost găsit.