N-am de gînd să comentez pe tema aberațiilor spuse de Olivia Steer și turma de spălați pe creier care-i calcă pe urme (niște mizerii bine țintite pentru un anume segment al populației needucate din Romănia) pentru că ar fi timp irosit și am lucruri mult mai importante de făcut decît să încerc să conving niște tembeli că-și pun în pericol sănătatea și viețile (ale lor și ale puradeilor lor). În schimb, răspunsul la întrebarea din titlul De ce trebuie să te vaccinezi? este cît se poate de simplu: pentru că altfel riști să mori bolnav și într-un mod foarte neplăcut. Sau riști să suferi pentru tot restul amărîtei tale vieți din cauza efectelor secundare ale unor boli pe care le-ai fi putut evita.
Un exemplu destul de bun este pojarul, cunoscut și ca rujeolă (o formă ceva mai ușoară), o infecție virală care atacă tractul respirator (nasul, gura, trahea), ochii și pielea. Este una dintre cele mai frecvente dintre bolile copilăriei, dar o pot face și adulții neimunizați (fie prin boală, fie prin vaccin) pentru că este o boală foarte contagioasă și se răspîndește prin nas, gură, gît, secreții pe obiecte sau suprafețe, prin tuse sau strănut. Perioada de incubație este cuprinsă între 7 și 10 zile de la contactul cu virusul, iar simptomele inițiale ale pojarului pot fi confundate cu o răceală obișnuită. Simptomele adulților sînt ceva mai grave decît ale copiilor și pot duce la complicații precum infecția urechii medii (mai ales la copiii cu recidive de otite infecțioase), bronșită, laringită, pneumonie, streptococ în gît și, uneori, chiar encefalită sau meningită.

Antibioticele nu au nici un efect asupra virusului ce produce pojarul, ele pot fi prescrise doar de medicul specialist în cazul apariției complicațiilor. Nu se administrează aspirina sau alte medicamente asemănătoare pentru că nu fac decît să paralizeze extremitățile nervilor și să mărească toxicemia ficatului. în cazurile lipsite de complicații pojarul este tratat prin repaus la pat.
Animația alăturată conține detalii și reprezentare vizuală ale modului în care organismul persoanei infectate interacționează cu virusul într-o manieră pe care o poate înțelege tot prostu vorbitor de limba engleză. 5 minute și jumătate de explicații mai bune decît toate tîmpeniile pe care le-a aberat pînă acum în spațiul public Olivia Steer.