Știi ce este variola? Cititorii mai în vîrstă, pe la vreo 50 de ani sau peste, s-ar putea să cunoască sau să dea niște exemple de persoane (fie cunoștințe, fie prieteni, fie persoane publice) care au suferit de boala asta, dar cei mai tineri nu știu despre ea decît din ce-au citit pe internet sau prin cărți. De ce? Păi... variola era o boală contagioasă provocată de un virus care a fost considerată eradicată în 1980. S-ar putea ca vreo tulpină a virusului (adică o variantă anume a codului genetic) să fie pusă bine la păstrare prin vreun laborator de cercetare, în spatele unei duzini de sisteme de protecție, dar în ultimele 3 decenii nu a mai fost semnalat nici un caz de om îmbolnăvit cu variolă.
Boala este una dintre cele mai cumplite din istoria umană, ajungînd să omoare și / sau să desfigureze un număr imens de oameni în ultimele milenii: cea mai veche datare este anul 1157 înaintea erei creștine, în Egipt, și e legată de rămășițele mumificate ale faraonului Ramses al V-lea. Comerțul intens a dus la răspîndirea bolii prin Africa și Europa în secolele IV-XV ale erei creștine, iar exploratorii europeni au dus-o cu ei în America la începutul secolului XVI. Ca și ciuma, variola și-a lăsat amprenat asupra istoriei umane, ucigînd populații întregi precum cele incașe și aztece. Mai recent se estimează că doar secolul trecut a omorăt între 300 și 500 milioane de oameni. Există două variante predominante de variolă: majoră și minoră. Ele diferă în funcție de ratele lor de mortalitate (30% versus 1%). Variola majoră a fost tulpina predominantă în lume și către sfîrșitul secolului XVIII era responsabilă de aproximativ 400 de mii de morți în Europa. Mulți dintre pacienții care supraviețuiau infecției rămîneau cu sechele permanente precum orbire și cicatrici desfigurante. Variola minoră s-a răspîndit numai în cîteva țări din Europa, cele două Americi și Africa.
E bine de știut că variola se răspîndea cel mai eficient prin inhalația de către omul sănătos a picăturilor pfluge, adică acele lichide emise de un om bolnav care strănută, tușește sau vorbește. Mai puțin eficientă era contaminarea prin contactul direct al pielii cu leziunile pustulare. în animația alăturată, realizată de TOGETHER pe baza unei lecții de Julie Garon și Walter A. Orenstein, este detaliat procesul prin care variola a fost eradicată. Așa că nu uita de articolul ăsta: data viitoare cînd auzi pe cineva plîngîndu-se de eficiența vaccinurilor sau spun că nu-s bune de nimic dă-i link-ul...
Sursa imaginii aici.