
În cantități mici nu produce probleme iar uneori este chiar indicat să-l iei...
Dar hai să începem cu începutul: atunci cînd fructoza și galactoza (le găsești separat în mai multe alimente și împreună în componența laptelui) intră în sînge ele ajung în ficat iar acesta le descopune în glucoză - acea formă a zahărului care este procesată e organism. Glucoza este păstrată în ficat și în mușchi sub o altă formulă chimică denumită glicogen pentru a fi folosită cu prima ocazie, fie că nu ai acces cîteva ore la mîncare fie că faci activitate fizică intensă. Grăsimea apare doar atunci cînd ficatul și mușchii sînt deja suprasaturați cu glicogen și nu mai pot păstra cantitățile suplimentare de zahăr pe care continui să le ingerezi.
Insulina înlesnește transferul glucozei din sînge în celule iar problemele apar atunci cînd organismul devine rezistent la insulină. Cu cît rezistența devine mai mare cu atît pancreasul produce mai multă insulină și o aruncă în sînge, cu toate efectele neplăcute pe care acest lucru le produce. Diabetul are legătură cu nivelul de insulină în singe (prea puțină) sau o rezistență mărită la aceasta.
Partea bună vine doar acum: activitatea fizică intensă făcută constant are multe efecte benefice. Pentru început îți mărește rezistența fizică și reflexele, mai ales dacă practici kendo, dar îți mărește și capacitatea de stocare a glicogenului în mușchi odată cu mărirea dimensiunii mușchilor. În plus, sportul îți sporește senzitivitatea la insulină și face ca glucoza să fie absorbită mai repede și mai ușor de celule.
Cînd e bine să consumi zahăr (fie că este vorba de zahărul de masă sau băuturi cu glucoză și sucroză)? După activitățile fizice intese în care rezerva de glicogen din mușchi scade drastic poți să-ți refaci această rezervă dacă consumi zahăr la finalul efortului fizic. De exemplu, dacă scoți bicicleta pe deal vreo două sau trei ore și ajungi acasă abia ținîndu-te pe picioare (din cauza oboselii, evident), în următoarea oră - maxim două ore - poți să consumi un pahar de suc, cîteva fructe sau ceva similar cu zahăr pentru a reface rezervele de glicogen din mușchi. Detalii găsești în prezentarea alăturată - Jonathan de la Institutul de Anatomie Umană din orașul Salt Lake, SUA, îți oferă informații excelente pe marginea subiectului.