
Lipsesc, totuși, cîteva lucruri importante: în momentul în care îți stabilești o rutină care te face să fii odihnit și alert dis de dimineață menține-o fără întreruperi cel puțin trei săptămîni pentru a-i da organismului timp să se obișnuiască cu ea și cu noul set de activități.
Pe de altă parte, unii oameni sînt mult mai activi seara sau noaptea decît în prima parte a zilei și stau treji pînă la ore mici ale dimineții (adevărate ”păsări de noapte”). Dacă-ți pregătești din timp lucrurile pentru a doua zi poți să dormi pînă la 10-11 relativ împăcat că totul va fi bine. E adevărat că asta depinde de slujba pe care o ai, domeniul de activitate și oamenii cu care lucrezi (unii dintre ei vor continua să lucreze foarte bine între orele 8-16 sau 9-17 indiferent de programul tău și nu vor înțelege ce dracu faci pînă la 3 dimineața în fiecare noapte, iar între 8 și 11 nu ești de găsit, oricît încearcă să te sune).
Înlocuiește ”scîrbiciul” cu ceva ce te pasionează și, eventual, de pe urma căruia poți cîștiga bine și te vei trezi foarte ușor în fiecare dimineață. Sau, dacă nu ușor, măcar motivat. Alimentația, sportul și starea bună de sănătate vor ajuta la partea asta, dar și calitatea relațiilor cu oamenii din jurul tău.