
Hai să-ți expun și eu cîteva idei pe marginea subiectului. Zona asta (teritoriul României, nu doar Transilvania) e locuit de cîteva zeci de mii de ani - urmele omului preistoric și picturile din peștera de la Coliboaia sînt vechi de aproximativ 35 de mii de ani. Înaintea omului modern teritoriul a fost ocupat de omul de Neanderthal, o specie de umanoizi înrudită cu a noastră care a dispărut după ce strămoșii noștri au ajuns aici (strămoși care s-au împerecheat cu localnicii în unele situații, s-a luptat cu ei în altele și le-a făcut concurență pentru aceleași resurse într-o mare parte a timpului).
În toate aceste milenii de existență umană în Europa există puține situații în care o anumită zonă a rămas în întregime pustie.
- un cataclism natural a distrus așezările umane. Fie că e vorba de o erupție vulcanică (Vezuviu e un exemplu bun), fie că e vorba de inundații masive, oamenii au fost uciși sau obligați să se retragă din fața naturii. Dar după o anumită perioadă (cîțiva ani, cîteva decenii sau cel mult cîteva secole) oamenii au revenit în zonă.
- epidemiile care au străbătut continentul au depopulat anumite zone ale acestuia. Ciuma e un foarte bun exemplu în acest sens. Ghici ce. Cîteva decenii mai tîrziu zonele depopulate erau din nou locuite.
- năvălirile popoarelor migratoare au produs multe victime și au obligat oamenii să se e retragă în alte zone. Tătarii, hunii și alții au venit în valuri iar localnicii au plătit tribut în sînge și resurse pentru asta. Dar au revenit acasă cu prima ocazie.
Pe scurt, este în natura umană să ocupe tot spațiul pe care-l are la dispoziție. Așa a ajuns să colonizeze o întreagă planetă, așa au ajuns unii oameni peste mări și oceane cu o tehnologie rudimentară, care face călătoria aproape incredibilă,
Privită din acest punct de vedere, sosirea ungurilor aici ar trebui să fie foarte bine sincronizată (imediat după un cataclism sau o pandemie) ca teritoriul Transilvaniei să fie pustiu. Mă cam îndoiesc că este cazul, dar îi invit să dovedească științific așa ceva (dacă pot).