
În primul moment m-am gîndit că Wall Street Journal are idei ciudate pentru că au abordat posibilitatea (teoretică doar) unei asemenea super-aplicații și în SUA. Dar nu-s idei ciudate, reportajul e în regulă dacă-l urmărești pînă la capăt, însă m-a făcut să continui un pic subiectul și aici: personal sper ca asemenea super-aplicații să rămînă doar în teorie (atîta vreme cît nu ajungi prin China sau prin alte conțuri ale lumii în care dictatura își face de cap). Și există două motive principale pentru asta: protecția datelor personale și faptul că concurența are efecte foarte bune.
E destul de clar că orice guvern va căuta căi de acces în dispozitivele electronice ale cetățenilor săi. Nu e nevoie să fie rău intenționat (deși unii indivizi pot fi rău intenționați), e suficient să caute să-și protejeze interesele și să fie suficient de paranoic încît să nu-i pese de unele detalii gen GDPR sau viața personală în general. Iar cînd vine vorba de combaterea actelor de terorist sau acțiunilor diverselor rețele de traficanți (de exemplu) tentativele astea sînt oarecum justificate - accentul se pune pe oarecum nu pe justificate.
O super-aplicație de genul WeChat le-ar face acel acces de-a dreptul facil și-ar avea pe tavă majoritatea sau chiar toate datele utilizatorilor. Iar dacă ei au acces cu siguranță și alții vor avea acces, de la companiile flămînd de informații personale pînă la vînzătorii de reclame și nu numai. Cu siguranță nu ar fi deloc plăcut să te trezești fără bani în cont doar pentru că ți-a spart cineva Facebook-ul sau Twitter-u (de exemplu, ca să folosesc două exemple la îndemînă, pentru că poate fi orice altă aplicație).
Un ecosistem sănătos nu doar că va căuta măsuri mai bune pentru a-ți proteja datele ci și va căuta să-ți ofere funcții în plus, chestii la care dezvoltatorii super-aplicațiilor s-ar putea să nu se fi gîndit în momentul dezvoltării și actualizării codului.