
În plus, Comisia Europeană acordă 10 miliarde pentru conectarea rapidă a rețelelor de gaze ale tuturor statelor membre astfel încît importurile să se facă în comun și “nimeni să nu fie lăsat în frig”.
De ce mă bucură? Pentru că avem nevoie de multă energie electrică (cerința va tot crește în următorii ani) iar dacă o obținem cît mai multă din surse regenerabile e cu atît mai bine. Avem o grămadă de spațiu care nu face nimic (pe acoperișuri și pereții clădirilor) iar dacă reușim să-l folosim (fără a pierde valoarea estetică, atunci cînd e cazul) pentru producerea energiei electrice de ce n-am face-o?
Vladimir Putin și clica din jurul lui sînt niște idioți dar au reușit să facă cîteva lucruri bune, deja, în Europa în numai cîteva luni de război: nu doar i-au unit pe mulți europeni (dacă pînă și Finlanda și Suedia vor să intre în NATO situația trebuie să fie nașpa de tot) dar au și accelerat o transformare care a început deja cu ani buni în urmă.
Ursula von der Leyen a prezentat planul “REPower EU”, dezvăluit parțial ieri de jurnaliștii de la Financial Times. Președintele executivului european a prezentat o schemă complexă de măsuri care ar trebui să reducă cât mai repede dependența de importurile de energie din Rusia, dar și să mărească la 45% ponderea consumului de energie regenerabilă, la finalul deceniului.
Programul implică o dublare a capacității de producție de energie fotovoltaică în următorii cinci ani, toate clădirile firmelor și instituțiilor publice (inclusiv cele existente) fiind obligate să își monteze panouri solare pe acoperiș. Din calculele Comisiei, pînă în 2027 va fi înlocuit consumul a nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale. Din 2029, obligativitatea va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale private, dar numai pentru cele nou construite, nu și pentru cele vechi.
Mai multe informații aici.