Sînt sigur că dacă ați parcurs la volan mai mult de o mie de kilometri ați întîlnit pînă acum șoferi de tot felul, de la cei care se strecoară cu îndemînare printre mașinile din trafic, la cel de-a dreptul indolenți care-ți taie calea, depășesc aiurea sau forțează culoarea roșie a semaforului. Sau chiar șoferi proști, care ezită, fac greșeli, se mișcă de parcă s-ar împiedica în propriul volan s au propriile cauciucuri, etc.
De obicei, cînd văd asemenea șoferi (adică ăștia foarte ezitanți) spun "femeie la volan" și de obicei am dreptate. Nu întotdeauna, mai sînt și bărbați care se încadrează în categoria asta... da' parcă-s mai puțini decît femeile.
Ei bine, șoferii ăștia pot da vina pe genetică pentru rezultatele lor proaste sau chiar catastrofale din trafic. Sau cel puțin asta spune studiul condus în anul 2009 de doctorul Steven Cramer, profesor neurolog la UC Irvine, care a fost publicat în jurnalul Cerebral Cortex. Este vorba de genă mutant care limitează disponibilitatea unei proteine denumită factorul neurotrofic derivat din creier (brain-derived neurotrophic factor - BDNF) în timpul acțiunii. Această proteină menține memoria activă prin facilitarea comunicației dintre neuronii din creier și menținerea lor la un nivel optim de funcționare. Atunci cînd o persoană este implicată într-o anumită acțiune BDNF este secretată în porțiunea din creier conectată cu activitatea respectivă pentru a permite corpului să acționeze.
în momentul în care proteina este limitată de variația genetică oamenii își coordonează mișcările mult mai prost decît restul lumii, care au gena normală, fac mai multe greșeli, uită mai des și mai repede ce au învățat. Motivul este că odată cu limitarea proteinei este limitată și zona din creier stimulată pentru îndeplinirea sarcinii respective.
Mai multe informații despre testul la care au fost supuși 29 de oameni (22 cu gena mutant și 7 cu gena normală) se găsesc aici. Cam 30% dintre cei din SUA au gena mutant... mi-e și teamă să mă gîndesc cîți romăni o au.