
Vin însă cu o altă propunere: scoateți orele de religie din școala de stat. Credința și apartenența la o religie este o chestie pur personală, ce aparține fiecărei persoane în parte. Atunci cînd copilul nu înțelege încă ce-nseamnă toate astea e treaba părinților să aleagă pentru el și să-l învețe ce e bine (sau, eventual, să pună pe cineva mai instruit ca ei să facă acest lucru). Şcoala de stat, aia pe care unii o consideră obligatorie și gratuită, dar nu prea e (ținînd cont de numărul de tineri care renunță la ea și la numărul de cărți, manuale, caiete, etc pe care părinții trebuie să le cumpere din banii proprii), e pentru toată lumea și ar trebui să lase religia deoparte.
Din punctul meu de vedere orele alea de religie din școli sînt la fel de eficiente ca un scuipat în plină furtună. Adică cam deloc. Copiii cu inteligență emoțională scăzută vor fi îndoctrinați indiferent de metoda aleasă și nu vor scăpa de atitudinea aia pentru tot restul vieții lor. Pentru că așa e filmul, pentru că, pur și simplu, ei nu pot mai mult. Dar ăia la care le merge mintea vor începe să pună întrebări de fiecare dată cînd va apare ocazia. Iar cu interentul ăsta nenorocit vor găsi suficiente răspunsuri la întrebările lor cît să le ajungă o viață întreagă.
Unii parinti opteaza pentru ora de religie, altii nu. Cei care nu doresc sa-si trimita copilul la orele de religie il pot retrage, teoretic. Practic, nu. Sistemul e in asa fel croit incat copilul nu are de ales. In realitate, orele de religie sunt intercalate intre alte ore. In unele cazuri scolile ofera alternativa, adica o sala unde elevul sta sub supravegherea altui profesor, dar in alte cazuri alternativa nu exista. Elevul n-are incotro si trebuie sa asiste la ora unde parintii nu doresc sa-l trimita. Solutia s-ar putea rezolva simplu daca ar exista putina vointa: scolile sa puna ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului, nu sa o intercaleze intre altele cum isi doreste biserica.
Context. Imposibilitatea parintilor de a-si retrage copiii de la orele de Religie, pentru ca scoala nu le ofera nicio alternativa in timpul acelei ore, a ajuns sa-i nemultumeasca pe tot mai multi. Inspectoratul Scolar Timis i-a raspuns unui parinte ca scoala a respectat dreptul fiului sau de a nu frecventa Religia, iar pentru a fi supravegheat a ramas la ora, potrivit ASUR. "Foarte putini parinti isi retrag copilul de la Religie, pentru ca nu au alternativa", povestea si presedinta Asociatiilor de Parinti. Una dintre solutii pentru ca parintii sa isi poata exercita cu adevarat dreptul de a alege - atata vreme ca religia este materie obligatorie prin lege, dar parintele isi poate scoate copilul de la aceste ore prin cerere - este plasarea orelor de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar. Eventualele probleme legate de suplinirea numarului de profesori trebuie sa le rezolve Biserica Ortodoxa Romana, la fel ca si plata profesorilor de religie.
Incepand de anul trecut, ora de Religie este disciplina obligatorie inca din clasa pregatitoare; in consecinta, elevii fac aceasta disciplina in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar. Legea Educatiei Nationale prevede ca "la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie". Cu alte cuvinte, elevii sunt inscrisi "din oficiu" la Religie, dar pot fi retrasi de parinti, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.
Sursa este aici.