
O parte dintre chestiile astea-s cunoscute și răscunoscute, fie din propria experiență a celor care și-au luat credite aiurea (fără să fie siguri că-s în stare să-l plătească fără probleme) fie din ce-au auzit de la alții. Povestea gigeilor cu mașini scumpe dar care stau în chirie, la bloc, e destul de răspîndită - probabil or fi măcar cîțiva din ăștia, dar n-am idee cît de mulți sînt.
Motivul multor povești este simplu: educația financiară este deficitară spre inexistentă. Cei 45 de ani de comunism care au început, în primii ani, cu distrugerea ”burgheziei” (categoria de mijloc a acelei perioade avea o educație financiară mai bună decît cei care i-au urmat) au distrus spiritul de antreprenoriat nivelînd totul la nivelul cel mai jos. Ultimii 30 de ani au fost la fel de distrugători, aducînd haosul în mințile unei (aproape) întregi generații.
În materialul alăturat Cornel Ionescu, consilier financiar, încearcă să pună puțină ordinea în mintea oamenilor care nu reușesc să ia cele mai înțelepte decizii atunci cînd vine vorba de bani.