Preoții și practicile păgîne ale Halloweenului

N-o să vă întreb dacă ați auzit de Halloween sau dacă știți cînd se sărbătorește. La cît de mediatizat a fost prin filmele americane (unele dintre ele) și pe la noi, pe meleagurile mioritice, în ultimii ani, de cînd tinerii l-au importat (aparent) fără nici o jenă sau problemă, probabil mulți dintre voi v-ați pregătit deja costumele terifiante și machiajele care să vă transforme în ceva interesant sau / și de speriat, sau combinații între ele.

Poate știți deja și că are o origine celtică care consideră că sufletele celor morți își vizitează propriile case, sau că a ajuns să se răspîndească în secolul XIX prin intermediul imigranților irlandezi în SUA, ori că a fost preluată de mai multe țări, unele schimbînd data sărbătorii (de exemplu în Suedia noaptea de Halloween este în prima sîmbătă din luna noiembrie). Sau că trebuie să porți haine, măști sau machiaje cît mai înfricoșătoare pentru a te feri de tot felul de întîlniri neplăcute cu sufletele morților. Locuitorii unor zone din Transilvania (ca unitate administrativă habsburgică, nu regiune istorică), unde se sărbătorește ziua tuturor sfinților în 1 noiembrie (chiar dacă nu fac parte dintre creștinii catolici și protestanți pentru că și unii ortodocși au preluat sărbătoarea asta), au remarcat deja apropierea celor două sărbători care nu e deloc întîmplătoare: Halloween provine din limba engleză de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii a tuturor sfinților cu care a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental.

Mai nou preoții creștini din Romănia, atît catolici cît și ortodocși, s-au apucat să ducă o bătălie pierdută din start: s-au apucat să-i îndemne pe credincioși să nu serbeze Halloween-ul pentru că-l consideră ca obicei păgîn care a început să înlocuiască treptat unele obiceiuri considerate creștine. Mai mult: comisia Episcopilor Catolici din Romănia a trimis către toți episcopii catolici romăni din țară o scrisoare în care aceștia sînt sfătuiți (în plus față de îndemnul menționat) să celebreze ”solemnitatea Toți Sfinții” din 1 noiembrie și ”Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați” din 2 noiembrie. (mai multe informații aici).

De ce bătălie pierdută din start? Păi... creștinii ăia ceva mai habotnici, de prin satele izolate unde încă n-a ajuns obiceiul, oricum ignoră sărbătoarea. Mai sînt unii cărora nu le place Halloweenul pe motiv că nu e sărbătoare romănească și-l consideră o aberație comercială (despre aspectul ăsta puteți afla ceva mai multe aici) de care nu avem nevoie. Evident, există și ceva excepții: vînzătorii de produse și furnizorii de servicii care fac ceva bani de pe urma evenimentului. Restul lumii, iar oamenii ăștia nu-s tocmai puțini, va ieși să se distreze, indiferent de ce spun popii. Și ar folosi cu o ușurință remarcabilă scrisoarea aia ca hîrtie igienică sau ca parte a costumului lor. Ori ambele variante (vă las pe voi să decideți ordinea celor două utilizări).

Pe de altă parte, n-am spus degeaba ”obiceiuri considerate creștine”... Creștinii au ”împrumutat” o mulțime de obiceiuri și sărbători de la populațiile în mijlocul cărora s-a răspîndit pe 5 continente, parțial ca parte a mimetismului remarcabil de care a dat dovadă, parțial ca încercare de a suprima acele obiceiuri și sărbători prin integrarea lor în universul propriu. Nu m-ar mira deloc ca sărbătoarea creștină a tuturor sfinților să fie bazată pe o sărbătoare mai veche poate decît creștinismul, ”păgînă”.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kendo tsuke

Vino și practică Kendo (Calea Sabiei) la CS Ronin-Do Oradea. Arta marțială japoneză a fost inspirată din modul de luptă al samurailor și se practică în siguranță folosind o sabie din bambus și o armură dedicată.

servicii în tehnologia informații

Realizăm site-uri web, dezvoltăm aplicații web și soluții e-commerce complete. De asemenea, dezvoltăm aplicații pentru dispozitivele mobile de sine stătătoare sau care extind aplicațiile web ori magazinele online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniul IT care să te ajute, dezvolt extensii Joomla!, aplicații pentru mobil și desktop și ofer consultanță pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Nu mai sînt pe pe Fiverr pentru că platforma este o prostie protejîndu-și clienții care fac chestii stupide doar pentru banii lor ignorînd că-și fac proprii bani pe seama noastră, a dezvoltatorilor web și a programatorilor. Mă găsești aici și solicită o evaluare a proiectului pe care-l ai de gînd să-l faci. Am nevoie de evaluarea aia pentru a afla toate detaliile, pentru a menționa zilele necesare pentru operație și prețul corect. De exemplu, crearea unei pagini web de la zero este cam 100 de euro dar dacă ceri mai multe lucruri de făcut s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru proiect.

Our services - Golden Gravel, the best toolbox for Joomla development

We offer you Joomla extension, components and plugins: JEmbedAll embeds documents, video, and others. Supravirtual extension directory.
  • Debuging your Joomla website and solving the problems

    If your website returns blank screen or if it has errors call me we can fix many of them and we will develop futher your website (especially Joomla and comsidering the development of its extensions). Make the order and we will do the best to solve the issues for your website.

  • Designing your Joomla website

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do every day and I have been doing this for about a decade or so.

  • Develop your Joomla extensions

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do it and I have been doing this for about a decade or so.

  • Build and design a responsive Joomla website

    Websites are considered visual brands for any person, entity, product or service. They are a way to show to the entire world (or, at least, to the targeted niche) what someone is doing during this period, what you sell or what you offer now. The first step is establishing the strategy for the following months or years - that's as important as the design and site itself.

Fluxul nu a fost găsit.