
Poate știți deja și că are o origine celtică care consideră că sufletele celor morți își vizitează propriile case, sau că a ajuns să se răspîndească în secolul XIX prin intermediul imigranților irlandezi în SUA, ori că a fost preluată de mai multe țări, unele schimbînd data sărbătorii (de exemplu în Suedia noaptea de Halloween este în prima sîmbătă din luna noiembrie). Sau că trebuie să porți haine, măști sau machiaje cît mai înfricoșătoare pentru a te feri de tot felul de întîlniri neplăcute cu sufletele morților. Locuitorii unor zone din Transilvania (ca unitate administrativă habsburgică, nu regiune istorică), unde se sărbătorește ziua tuturor sfinților în 1 noiembrie (chiar dacă nu fac parte dintre creștinii catolici și protestanți pentru că și unii ortodocși au preluat sărbătoarea asta), au remarcat deja apropierea celor două sărbători care nu e deloc întîmplătoare: Halloween provine din limba engleză de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii a tuturor sfinților cu care a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental.
Mai nou preoții creștini din Romănia, atît catolici cît și ortodocși, s-au apucat să ducă o bătălie pierdută din start: s-au apucat să-i îndemne pe credincioși să nu serbeze Halloween-ul pentru că-l consideră ca obicei păgîn care a început să înlocuiască treptat unele obiceiuri considerate creștine. Mai mult: comisia Episcopilor Catolici din Romănia a trimis către toți episcopii catolici romăni din țară o scrisoare în care aceștia sînt sfătuiți (în plus față de îndemnul menționat) să celebreze ”solemnitatea Toți Sfinții” din 1 noiembrie și ”Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați” din 2 noiembrie. (mai multe informații aici).
De ce bătălie pierdută din start? Păi... creștinii ăia ceva mai habotnici, de prin satele izolate unde încă n-a ajuns obiceiul, oricum ignoră sărbătoarea. Mai sînt unii cărora nu le place Halloweenul pe motiv că nu e sărbătoare romănească și-l consideră o aberație comercială (despre aspectul ăsta puteți afla ceva mai multe aici) de care nu avem nevoie. Evident, există și ceva excepții: vînzătorii de produse și furnizorii de servicii care fac ceva bani de pe urma evenimentului. Restul lumii, iar oamenii ăștia nu-s tocmai puțini, va ieși să se distreze, indiferent de ce spun popii. Și ar folosi cu o ușurință remarcabilă scrisoarea aia ca hîrtie igienică sau ca parte a costumului lor. Ori ambele variante (vă las pe voi să decideți ordinea celor două utilizări).
Pe de altă parte, n-am spus degeaba ”obiceiuri considerate creștine”... Creștinii au ”împrumutat” o mulțime de obiceiuri și sărbători de la populațiile în mijlocul cărora s-a răspîndit pe 5 continente, parțial ca parte a mimetismului remarcabil de care a dat dovadă, parțial ca încercare de a suprima acele obiceiuri și sărbători prin integrarea lor în universul propriu. Nu m-ar mira deloc ca sărbătoarea creștină a tuturor sfinților să fie bazată pe o sărbătoare mai veche poate decît creștinismul, ”păgînă”.