
Cercetătorii bănuiesc de ceva vreme (12 ani) existența unei planete de patru ori mai mare ca Jupiter, tot un gigant gazos, pentru că o parte dintre corpurile cerești aflate în norul Oort care au fost smulse din locația lor de către mareea galactică nu s-au mișcat așa cum ar fi trebuit. Traiectoriile acelor meteoriți și comete au fost influențate de către ceva, foarte probabil gravitația unei planete. Ipoteza are un punct slab: teoriile conveționale susțin că giganticul gazos ar fi trebuit să disloce de asemenea comete din interiorul norului, nu doar să modifice traiectoriilor obiectelor aflate deja în mișcare... dar asemenea comete nu au fost observate.
Informațiile despre această posibilă planetă din sistemul nostru solar sînt încă în curs de procesare., se spune că vor fi făcute publice niște rezultate în luna aprilie. Momentan se știe că temperatura planetei este de -73 de grade Celsius și că este la o distanță de 15 mii de ori mai mare decît distanța dintre Soare și Terra (aceasta fiind o unitate astronomică) și de 375 de ori mai departe de Soare decît Pluto. Doar Uniunea Internațională a Astronomilor va decide dacă ea va fi considerată a noua planetă a sistemului sau nu. Principalul argument împotriva acestui lucru este că, foarte probabil, Tyche s-a format în jurul altei stele și ar fi fost prinsă ulterior în cîmpul gravitațional al Soarelui. Uniunea ar putea alege să creeze o categorie complet nouă pentru Tyche.
Denumirea vine din mitologia grecească, Tyche fiind zeița responsabilă de destinul orașelor, și a fost ales acest nume din cauza unei ipoteze mai vechi, acum abandonată de majoritatea astronomilor, că Soarele ar putea face parte dintr-un sistem binar și aare un companion denumit Nemesis care ar fi putut fi responsabil de extințiile în masă de pe Terra. în mitologie Tyche era sora bună a lui Nemesis.
Mai multe informații despre acest subiect apar în articolul de pe independent.co.uk (evident, în limba engleză).