Mai nou, Direcția Poliția Locală Oradea informează cetățenii care vin la Tîrgul de Crăciun că au posibilitatea de a-și parca autovehiculele în parcarile special amenajate în acest sens de către municipalitate, în afara carosabilului. În caz contrar opririle sau staționările neregulamentare vor fi sancționate contravențional și chiar ridicate, în anumite situații.
Ce pot să zic? Ținînd cont de problemele pe care le-am avut pînă anul trecut cu parcagii ăștia de vacanță nu pot decît să spun: amendați-i! Știu însă că nu e doar vina șoferilor respectivi, vina e împărțită între ei și primărie: pe de o parte, oamenii-s comozi sau chiar leneși (le e greu să-și miște corpul cîteva sute de metri) și n-au nici un chef să dea bani cînd spațiul public, pe de altă parte primăria a construit la greu în ultimii ani (iar asta e bine!) fără a le păsa de educația socială a oamenilor (ceea ce e rău). Iar acum încearcă să facă educația cu biciul (dînd amenzi). Nu e tocmai rău, dar e departe de a fi suficient.
Notă de subsol: blocatorul din imaginea alăturată a fost montat anul trecut. Zona în care e biroul e una centrală iar în apropiere sînt două parcări construite de primărie: lîngă tribunal și lîngă magazinul Crișul. Chiar și acum mulți preferă să vină să parcheze printre blocuri pentru că nu plătesc nimic și pentru că e un pic mai aproape de locul în care trebuie să ajungă. Rezultatul: garajul mi-a fost blocat în mod constant de șoferii ăștia, motiv pentru care a apărut blocatorul. Dacă ar fi doar atît ar fi simplu, dar anul ăsta cineva s-a trezit să facă reclamație (cum că-i împiedică parcarea) iar un polițist local a venit să mă întrebe de sănătate (și de blocator). Dispozitivul e încă acolo pentru simplul motiv că NU e pe spațiu public.