Criza din Rusia reflecta masurile de izolarea economica implementate de UE/NATO acestui stat, in contextul conflictului din Ucraina. Practic, asistam la un razboi economic deschis intre UE/NATO si Rusia, care, s-ar putea prelungi, dat fiind ca economia Rusiei este mult mai rezistenta in prezent la socuri comparativ cu finalul anilor 1990, se arata intr-un raport de miercuri al Bancii Transilvania, destinat investitorilor. Raportul, semnat de economistul sef al institutiei, Andrei Radulescu, evenimentele" macro-financiare globale recente reflecta intarirea suprematiei economice si geo-politice a SUA, dar si noul model de lideranta (slabirea economica a altor state fara razboi)"
Mai multe informații găsiți aici (sursa primei imagini). Pentru moment situația este (relativ) stabilă - economia Rusiei pare să ”tremure” nițel, dar încă e pe picioarele ei. Oamenii-s nemulțumiți, așa cum era de așteptat, produsele sînt risipite pentru că nu mai au cui să le vîndă (unele piețe de desfacere au dispărut), dar lumea merge înainte. Deocamdată. Ce credeți că se va întîmpla în momentul în care va apare primul dezechilibru major? Pe cine vor ataca rușii primul?
De-a lungul istoriei cele mai multe războaie / conflicte au apărut din motive economice, cu o spoială ideologică sau naționalistă peste (că nu e ”creștin de-al meu” sau că are pielea neagră ori e blond cu ochi albaștri sau pentru că vorbește o altă limbă, etc, etc). Atunci cînd economia unui stat începe să dea rateuri, iar conducerea este incapabilă să găsească sau să impună soluții eficiente de redresare apare războiul, lucru perfect normal pentru că e mai ușor (și mult mai natural, între noi fie vorba) să trimiți niște gigei înarmați să preia controlul resurselor statelor vecine decît să îți înfrunți compatrioții sărăciți și nemulțumiți de prestația ta. Mai ales că, dacă chiar ai noroc, tocmai săracii și nemulțumiții vor cădea victimă gloanțelor (ca atacatori sau ca populație învinsă) sau se vor îmbogăți pe seama altora și scapi de gura lor. Sursa imaginii aici.