
Mă interesează însă altceva, o curiozitate pe care poate mă veți ajuta să mi-o satisfac: se poate dovedi în vreun fel că moaștele alea sînt autentice? Adică chiar sînt rămășițele pămîntești ale unei persoane obișnuite care a fost considerată de către urmași un sfînt ca apreciere a acțiunilor din timpul vieții sau oamenii se apucă să pupe ceva osul din botul unui cîine sau fundul unei pisici?
Mă gîndesc că există o șansă considerabilă ca acele rămășițe umane să nu fie cele originale. Nimic nu durează veșnic, cu atît mai mult materia organiă. Accidente se pot întîmpla oricînd, chiar și atunci cînd moaștele sînt îngrijite cu atenție... iar de-a lungul istoriei de foarte puține ori s-a întîmplat așa ceva. Cu cît sînt mai vechi cu atît crește riscul deteriorării sau chiar a pierderii unei părți sau alta a scheletului și cîrpelor care au făcut odinioară parte din îmbrăcăminte. Pînă la urmă, toate oasele arată la fel pentru un neinițiat - la o primă vedere nu prea are cum să spună că tibia i-a aparținut Paraschivei sau lui Piști de la bodega din sat care a băut prea mult, a alunecat în șanțul plin cu apă și a murit.
La drept vorbind, pelerinii care merg la moaștele astea - oricare moaște - n-au au cum să dovedească dacă ele chiar aparțin persoanei în cauză sau nu. Ei doar cred asta, altfel nu ar mai fi credință - ar fi știință și am fi cu toții atei.
Aștept alte păreri și, eventual, dovezi ale identității moaștelor.