
Miozita este un termen general pentru bolile care afectează mușchii ce se atașează la oase (mușchii scheletici), iar multe dintre ele fac ca sistemul imunitar al organismului să atace mușchii. Miozita provoacă inflamație cronică, adică o umflare a mușchilor care apare și dispare pe o perioadă lungă de timp iar această inflamație face să simți mușchii din ce in ce mai slăbiți. Ea mai poate provoca dureri musculare în afara slăbiciunii respective.
Inflamația este o reacție absolut normală a organismului care apare în anumite condiții atunci cînd organidmul este de obicei agresat. Te înțeapă o albină? Ți se înroșește pielea și se umflă locul înțepăturii - o să ai o inflamație locală pînă dispar efectele substanței injectate de albină. Ai o infecție și de-abia te miști pentru că ești foarte obosit? Foarte probabil că miozita este unul dintre efectele secundare ale infecției (poate fi provocată de aceasta).
Pînă și sportul poate produce miozită pentru că sportul vine de obicei cu inflamații ale mușchilor. În mod normal acele inflamații produse de sport sînt ușoare pentru că organismul produce cu ocazia aia și substanțe naturale care acționează împotriva inflamațiilor și de cele mai multe ori acestea trec pînă a doua zi sau în următoarele 2-3 zile (depinde de cît de serios și cît de des faci sport). De cele mai multe ori nici măcar nu le simți. O problemă apare cînd faci prea multe exerciții de un anumit tip: ridici greutăți grele la biceps sau alți mușchi de o mie de ori pe antrenament sau alergi maratonul în viteza folosită în cursa de 100 de metri (astea-s doar exemple ca să înțelegi ce înseamnă prea mult) cu ocazia aia apare o inflamație prea mare și, în concluzie, miozită.

Partea proastă este că specialistii nu au descoperit cauzele exacte ale multor cazuri de miozită (multe dintre ele sînt considerat boli imunitare pentru că se vede doar acțiunea sistemului imunitar și uneori el reacționează pur și simplu aiurea) și nu există un remediu pentru aceasta tulburare. De cele mai multe ori tratamentul se bazează doar pe abordarea semnelor și simptomelor și cei afectați trebuie să ia anti-inflamatoare precum cortico-steroizii și substanțe care le scad imunitatea pentru a reduce acțiunea sistemului imunitar în ce privește inflamația. De asemenea, poate fi nevoie de exerciții fizice specifice precum întinderile și mișcări care ajuta la întărirea mușchilor afectați.

Dacă cauți informații despre un anumite tip de miozită ar fi bine să le cauți în altă parte (termenul în engleză este myositis), există suficiente pagini care le explică chiar și în limba română. Articolul ăsta are rolul de a înțelege contextul miozitei nu de a-ți explica o formă sau alta a bolii - prefer să-i las pe specialiști să facă acest lucru.