
Este prima schimbare climatică masivă creată de oameni (deși nu este chiar prima perturbație provocată de noi în ultimele două milenii) însă e departe de a fi singura: temperatura planetei variază periodic, o dată la cîteva mii bune de ani, din cauza mai multor factori.
Asta a dus la dispariția anumitor specii și la apariția altor noi. Mulți știu, de exemplu, de mamuții lînoși pe care-i vînau speciile umanei pînă recent (două mii de ani poate părea mult pentru o ființă umană dar e doar o ”zi” la nivel planetar) dar cîți dintre voi au auzit de rinocerul lînos? A dispărut deja de ceva vreme, n-aș putea spune că este prea cunoscut, dar a fost influențat de fluctuațiile temperaturii la fel de mult ca celelalte specii contemporane - inclusiv cele umane.
Foarte pe scurt (detalii găsești în prezentarea alăturată): o parte dintre schimbările climatenice din ultimele milioane de ani s-au datorat mișcărilor Pămîntului în jurul Soarelui (orbita acestuia nu este un cerc perfect, e mai degrabă o elipsă). Schimbarea climei mai este influențată și de oscilația planetei în jurul propriei axe - se presupune că coliziunea Terrei cu planetoidul care a dus la formarea Lunii a produs perturbații în mișcarea planetei iar ele se resimt mai mult pe termen lung.
Acum există o perturbație în plus: activitatea umană.