
Pînă ieri se considera că scorul este strîns, aproximativ 40% dintre scoției fiind de partea independenței, aproximativ 40% fiind în favoarea continuării stării de fapt, așa că decizia aparține nehotărîților. Sau, eventual, celor care vor manipula rezultatele. Nu spun că se va întîmpla, dar ținînd cont de miză nu m-ar mira deloc să fie ceva încercări pe această temă.
Dar haideți să vedem un pic contextul istoric al acestei acțiuni: regatul Scoției a existat între 843 și 1707, ocupa treimea de nord a insulei pe care o ocupă acum Marea Britanie și avea o frontieră terestră cu Regatul Angliei. Frontiera dintre acestea a variat de-a lungul timpului pînă în 1482 (cu sute de mii de victime în războaiele care s-au cînd Anglia a cucerit orașul Berwick-upon-Tweed. în anul 1603 Iacob VI devine rege al Angliei sub titlul de Iacob I, iar cele două regate britanice și Irlanda se află în uniune personală, cu toate că fiecare își păstrează administrația proprie (iar o formă a acesteia se păstrează și acum). în timpul Revoluției engleze Scoția participă la conflict, este ocupată de trupele parlamentare engleze sub conducerea lui Oliver Cromwell și este incorporată în Commonwealthul Angliei. La Restaurația Stuarților Scoția își recapătă statutul, dar în 1707 cele două regate se unesc formînd Regatul Marii Britanii.
Lumea mai spune de asemenea o chestie: că, indiferent de rezultatul referendumului, această acțiune poate genera mișcări de același gen în alte părți ale Europei, mai ales că situația Scoției nu este singurală: cîteva dintre statele actuale conțin minorități cu puternic caracter naționalist.
