Independența scoțiană și paralela românească

Lumea spune că ziua de astăzi este una istorică: cea în care scoțienii participă la un referendum - ei trebuie să decidă dacă mai doresc să facă sau nu parte din Regatul Unit al Marii Britanii. Dacă ei decid să fie din nou independenți, pregătirea acelei stări va dura pînă în martie 2016. Dacă rezultatul e negativ (nu doresc acum) poate vor reuși după Brexit.

Pînă ieri se considera că scorul este strîns, aproximativ 40% dintre scoției fiind de partea independenței, aproximativ 40% fiind în favoarea continuării stării de fapt, așa că decizia aparține nehotărîților. Sau, eventual, celor care vor manipula rezultatele. Nu spun că se va întîmpla, dar ținînd cont de miză nu m-ar mira deloc să fie ceva încercări pe această temă.

Dar haideți să vedem un pic contextul istoric al acestei acțiuni: regatul Scoției a existat între 843 și 1707, ocupa treimea de nord a insulei pe care o ocupă acum Marea Britanie și avea o frontieră terestră cu Regatul Angliei. Frontiera dintre acestea a variat de-a lungul timpului pînă în 1482 (cu sute de mii de victime în războaiele care s-au  cînd Anglia a cucerit orașul Berwick-upon-Tweed. în anul 1603 Iacob VI devine rege al Angliei sub titlul de Iacob I, iar cele două regate britanice și Irlanda se află în uniune personală, cu toate că fiecare își păstrează administrația proprie (iar o formă a acesteia se păstrează și acum). în timpul Revoluției engleze Scoția participă la conflict, este ocupată de trupele parlamentare engleze sub conducerea lui Oliver Cromwell și este incorporată în Commonwealthul Angliei. La Restaurația Stuarților Scoția își recapătă statutul, dar în 1707 cele două regate se unesc formînd Regatul Marii Britanii.

Lumea mai spune de asemenea o chestie: că, indiferent de rezultatul referendumului, această acțiune poate genera mișcări de același gen în alte părți ale Europei, mai ales că situația Scoției nu este singurală: cîteva dintre statele actuale conțin minorități cu puternic caracter naționalist.

Unii s-au grăbit să facă o paralelă între independența scoțiană și grupul de maghiari și secui care caută autonomia unui anume teritoriul din mijlocul Romăniei. Deși nu există o asemenea paralelă, problema este pusă într-un mod cît se poate de fals: scoțienii au anumite drepturi să ceară independența (vezi mai sus), în timp ce noi, romănii, avem parte de numai cîțiva muiști nostalgici care caută să reîntregească Ungaria Mare, ignorînd faptul că acea perioadă istorică nu se va întoarce. Latră de vreun sfert de secol, de cînd au primit libertatea asta (romănii le-au dat libertatea aia! nu uitați asta), dar fără prea mult succes: au primit cîteva mici concesii pentru că au știut pe care guvernanți să strîngă de coaie, dar autonomia a rămas la fel de departe ca în 1944. Sau în 1918. Ori în anii 500 ai erei creștine, atunci cînd nici maghiarii și nici secuii nu erau prin zonă.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kendo tsuke

Vino și practică Kendo (Calea Sabiei) la CS Ronin-Do Oradea. Arta marțială japoneză a fost inspirată din modul de luptă al samurailor și se practică în siguranță folosind o sabie din bambus și o armură dedicată.

servicii în tehnologia informații

Realizăm site-uri web, dezvoltăm aplicații web și soluții e-commerce complete. De asemenea, dezvoltăm aplicații pentru dispozitivele mobile de sine stătătoare sau care extind aplicațiile web ori magazinele online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniul IT care să te ajute, dezvolt extensii Joomla!, aplicații pentru mobil și desktop și ofer consultanță pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Nu mai sînt pe pe Fiverr pentru că platforma este o prostie protejîndu-și clienții care fac chestii stupide doar pentru banii lor ignorînd că-și fac proprii bani pe seama noastră, a dezvoltatorilor web și a programatorilor. Mă găsești aici și solicită o evaluare a proiectului pe care-l ai de gînd să-l faci. Am nevoie de evaluarea aia pentru a afla toate detaliile, pentru a menționa zilele necesare pentru operație și prețul corect. De exemplu, crearea unei pagini web de la zero este cam 100 de euro dar dacă ceri mai multe lucruri de făcut s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru proiect.

Fluxul nu a fost găsit.
Fluxul nu a fost găsit.