Una dintre cele mai bune (în sensul de eficiente) rețete pe care le-am primit în ultimul timp are ca subiect o mîncare mai specială. Citind textul de mai jos veți înțelege ușor de ce... dar oare veți recunoaște și cazuri concrete de asemenea mîncare servită pe masa mass-mediei? Ghiveciul cu ciolan este o mîncare universal umană, unele ingrediente pot diferi de la o zonă sau alta dar fără a afecta gustul final... așa că vă aștept cu exemple concrete sub formă de comentarii. Nu știu cine este autorul, dar mi-ar face plăcere să-l felicit.
Ingrediente:
- Un popor mare, necopt, fără miez
- Mult ciolan
- Trei patru partide mari și cîteva mai mici de diverse culori
- O blondă de Pleșcoi
- Un vîrf de boc
- O legătură mare de servicii secrete cu urechi fine
- O curte constituțională moale și bine fragezită
- Cîteva cozi de procurori
- Două-trei sindicate stafidite
Condimente:
- Apă de ploaie
- Praf în ochi
- Gargară măcinată
- Zeamă de baliverne
- Tupeu vărsat
Mod de preparare:
Se taie poporul în doua părți, una bună și una rea. Apoi fiecare bucată se taie în două, una bună, una rea, și tot așa pînă se formează bucățele mici ce pot fi mîncate dintr-o înghițitură. Se separă apoi bugetarii de nebugetari, medicii de pacienți, profesorii de studenți, copii de părinți, grașii de slabi și se lasă la decantat pînă se ridică la suprafață uscăturile. Acestea se culeg cu atenție și se pun deoparte într-un recipient călduț. Din restul se taie 25%, se scoate vlaga și se pune la foc mic, cu zeama de baliverne și cu praf în ochi ca să nu se prindă. Se acoperă cu un capac mare ca să nu răsufle și din cînd în cînd se stinge cu puțină apa de ploaie.
Separat se ia un partid portocaliu și se întoarce de pe stînga pe dreapta. Apoi se împănează pe toate părțile cu bucățele tăiate din celelalte partide. Se presară deasupra uscături, iar peste se pune vîrful de boc și blondă de Plescoi cu ciolanul în gură și se lasă la dospit.
Celelalte partide se toacă mărunt împreună cu sindicatele și se învelesc cu servicii secrete. Apoi se freacă bine cu cozile de procurori, se trag în țeapă și se păstrează la răcoare. Din cînd în cînd se gustă și se reevaluează. Se așează partidele într-un parlament din teflon cu mînere. Cel portocaliu se pune cu grija în mijloc. Pe lîngă el se mai presară două trei partide mici și bine frăgezite. Restul de partide se presară după gust. Se dă totul prin curtea constituțională și se învelește cu gargară măcinată.
Se așează totul peste poporul deja bine distuit și se dă la copt. Din cînd în cînd se strînge caimacul de deasupra, cu care se unge bine blonda și secăturile de deasupra, iar peste restul se toarnă zeamă de baliverne cu tupeul vărsat.
Se servește rece, pe stomacul gol, în piață. în caz de probleme digestive sunați la 112.