Aflată la a treia ediție, difuzarea filmelor pe pietonala străzii Republicii din Oradea va avea loc între 27 și 31 august 2013. Cele 5 filme care pot fi urmărite gratis începînd de la ora 21 sînt Leonard Cohen – Bird on a wire, Soundtrack for a Revolution, Micul Maratonist, Bee Moldovan și Războiul invizibil.
Dacă în anii anteriori (2011 și 2012) proiecția filmelor a avut loc lîngă Lactobar, anul acesta evenimentul a fost anunțat că va avea loc la Moszkva Garden, dar din cauza vremii ploioase s-a mutat la Moszkva Cafe.
27 august 2013
Leonard Cohen, Bird On A Wire (2010, regia: Tony Palmer, 106 min.) Regizorul britanic Tony Palmer a filmat cea mai mare parte a documentarului în timpul turneului european al lui Leonard Cohen din 1972. Considerat a fi pierdut timp de 38 de ani și reconstituit în 2010, filmul reprezintă un portret surprinzător, atent și impresionant al unui artist extraordinar. Tony Palmer este autorul unui număr impresionant de filme dedicate unor personalități muzicale, atît din lumea muzicii rock, cît și din lumea muzicii clasice. Este cîștigător a peste 40 de premii internaționale, printre care și BAFTA și Emmy.
28 august 2013
Soundtrack for a Revolution (2009, regizori: Bill Gutentag, Dan Sturman, 83 min) este o retrospectivă a mișcării americane pentru drepturile civile, care a încercat să susțină, prin muzică, ceea ce nu se putea spune doar prin cuvinte. Muzica a devenit elementul unificator al comunităților de culoare împotriva violențelor din partea populației albe. Cu o coloană sonoră impresionantă (Joss Stone, Wyclef Jean, the Roots), filmul este cîștigătorul multor premii internaționale precum: Festivalul Internațional de Film din Vancouver, Festivalul Internațional de Film din Chicago și altele.
29 august 2013
Micul maratonist (2010, regia: Gemma Atwal, 90 min.) este o poveste adevărată din acea parte de lume a Indiei aflată într-o dezumanizantă sărăcie, în care copiii sînt o sursă de cîștig, fiind vînduți sau exploatați de către proprii părinți și de către rețele mafiote locale. Protagonistul filmului este unul dintre acești copii, care, însă, va ajunge o adevărată vedetă în postura de cel mai tînăr maratonist din India. Cel care îi schimbă destinul și care își schimbă astfel și propriul destin este o figură aproape eroică, un om care poate aduce speranță pentru acești copii destinați decăderii. Filmul este o istorie tragică despre cît de mult poate învinge binele într-o lume a răului.
30 august 2013
Bee Moldovan (2010, regia: Valeriu Șova, Sergiu Cumatrenco, 57 min.) O familie de albine din Republica Moldova lucrează peste hotarele țării, la fel ca și personajele acestui film care au pornit în căutarea nectarului la Paris. Bee Moldovan este povestea unor basarabeni plecați in Franta, la Paris. în paralel, se deruleaza viziunea unui prisăcar despre poporul din Republica Moldova, viziune care conturează, metaforic, situatia geopolitică a Moldovei la ora actuală…
31 august 2013
Războiul invizibil - The war you don't see (2010, regia: John Pilger, 96 min.) dezvăluie și, nu de puține ori, demască rolul extrem de important al presei internaționale în modul și perspectiva din care publicul primește informații despre războaiele purtate de puterile occidentale de-a lungul ultimului secol – primul și al doilea război mondial, războaiele purtate de Statele Unite ale Americii în Vietnam, războaiele recente din Iraq și Afganistan. Un film despre manipulare mediatică, despre controlul presei de către guverne, despre propagandă și despre etică și moralitate, despre pactul dintre putere și presă, „Războiul invizibil” este realizat de un fost jurnalist, John Pilger, el însuși reporter de război, cîștigător al premiilor BAFTA și Emmy pentru documentarele realizate. într-un ton ferm, cu adevăruri dure, spuse fără menajamente, acest film se dorește a fi o trezire la realitate pentru spectatorii săi, victime ale unei iluzorii libertăți a presei și ale unui fals acces la informație.
Vă puteți anunța prezența aici.