
Dezavantajul unei asemenea explicații este că nu pot umple un articol sau o înregistrare de 1 minut cu ea (cu atît mai puțin 11 minute și ceva, cît are cea alăturată). Și nici nu-mi va atrage simpatia oamenilor. Evident, nu generalizez, pentru că unii oameni și unele comunități sînt interesați să recicleze dar efectele sînt încă mici. În schimb, mulți oameni cîrtesc cînd vine vorba de colectarea selectică a gunoaielor (da, stau în Oradea unde Bolojan și apoi Birta și-au dat interesul pentru așa ceva și văd) și ar prefera să le arunce tot la grămadă - măcar dacă s-ar limita doar la colectare, dar se manifestă la fel și cînd vine vorba de parcare (și nu numai).
Revenind la ce spun cei de la Recorder:
România ratează an după an țintele de reciclare impuse de Uniunea Europeană. În loc să colectăm deșeurile selectiv, preferăm să le aruncăm la grămadă și să le depozităm în gropile uriașe de la marginea orașelor.
Conform normelor europene, ar trebui să reciclăm cel puțin jumătate din gunoiul pe care îl producem, însă acest obiectiv pare la ani lumină de realitate. În București, cel mai dezvoltat oraș din România, procentul de reciclare este sub 15%, iar strategiile politicienilor locali sunt inexistente sau chiar descurajează colectarea selectivă.
Am luat situația din București ca studiu de caz și am încercat să explicăm de ce România are o rată atît de mică de reciclare.
Spune-mi, tu cum reciclezi gunoiul?