
Era glaciară face parte dintre catastrofele naturale care ar putea putea distruge specia umană. Sau, în cel mai bun caz, ar pune-o serios în pericol. Au mai fost cîteva ere glaciare în istoria Terrei, 12 la număr, urmele lor mai pot fi văzute la suprafața planetei, cu efecte cumplite de fiecare dată. Se crede că au loc destul de des: cam la fiecare 40 de mii - 100 de mii de ani. Se presupune că la ecuator ar mai putea fi posibilă o centură în care apa rămîne în stare lichidă, dar cel mai pesimist scenariu o exclude chiar și pe aceea.
Catastrofa Malthusiană ar apare atunci cînd numărul de ființe vii (în primul rînd oameni, dar nu numai) depășește posibilitatea planetei de a le furniza hrană (și resurse în general). Ea a fost descrisă prima oară de Thomas Malthus.
Singularitatea tehnologică, adică roboții și inteligențele artificiale create de oameni, ar putea la rîndul lor să-i distrugă sau să le pună serios în pericol existența. Roboții lui Isaac Asimov au fost gîndiți pentru a fi în folosul omenirii, dar mulți alți autori de SF și-au imaginat metode de distrugere a oamenilor din partea celor creați să le facă viața mai ușoară... inclusiv cele de dimensiuni nano-metrice.
Încălzirea globală este considerată doar o păcăleală de unii, dar s-a dovedit că există încă de la începutul erei industriale. Ea poate reprezenta un pericol semnificativ pentru oameni. Nu doar pentru că orașele de pe coastă vor ajunge în ocean odată cu ridicarea nivelului mării și oceanelor, dar numărul de infarcturi și accidente cerebrale datorate căldurii este un simptom (unul dintr-o listă întreagă) car ar omorî milioane de oameni.
Chiar și un vulcan "obișnuit" poate fi foarte periculos pentru oameni pe o suprafață întinsă, erupțiile mai violente ale cîtorva dintre vulcani au fost înregistrate deja de către oameni de-a lungul istoriei prin efectele pe care le-au produs (inclusiv distrugerea unor civilizații din bazinul Mediteranei și mici ere glaciare resimțite în Europa de Vest). Un singur super-vulcan poate arunca în atmosferă mai mult de 1000 de km cubi de cenușă și alte eleme, adică o cantitate de cîteva sute de ori mai mare decît erupțiile vulcanilor Krakatoa, Sfînta Elena și Pinatubo. Se spupă că catastrofa de la Toba, cea mai recentă erupție a unui super-vulcan, acum 70 de mii de ani, a produs la o iarnă vulcanică la nivel global care a dus la moartea a 60% din populația umană. Parcul Yellowstone din SUA este localizat în caldera unui super-vulcan, considerat a fi cea mai destructivă forță de pe Terra.
Radiațiile cosmice în spectrul gamma pot poveni atît de la Soare (vestitele explozii solare), dar și de super-nivele din galaxie. Se presupune că o asemenea explozie (a unui corp ceresc) ar fi produs radiații care au cauza una din cele 5 extincții planetare din istoria Terrei.
O pandemie globală. Adică niște bacterii sau viruși împotriva cărora oamenii n-au nici un fel de imunitate. S-au mai înregistrat cîteva de-a lungul istoriei, precum ciuma din evul mediu european (a decimat două treimi din populația umană) și influenza care a omorît 5% dintre oameni în 1918, întreaga evoluție a omenirii fiind o cursă între ființele vii (umanoizi și apoi oameni) și virușii și bacteriile care-i "pîndesc" la fiecare pas. Nu sîntem deloc feriți de așa ceva, ba chiar un pic mai vulnerabili din cauza globalizării.
Meteoriții sau cometele prăbușite pe Terra. Se întîmplă zilnic (mă refer la meteoriți), dar majoritatea sînt foarte mici și nu reprezintă un pericol. Ocazional cade unul mai mare, ca acela care, acum 65 de milioane de ani, a distrus cea mai mare parte a dinozaurilor... printre cele 75% din viața de pe Terra de atunci.
Un experiment cu efecte secundare nefaste. La primele experimente ale bombei nucleare se credea că ar putea aprinde întreaga atmosferă. Evident, a fost o estimare falsă, dar alte experimente ar putea avea efecte cel puțin la fel de cumplite. Crearea de mini-găuri negre, de exemplu, care ar consuma o parte a Terrei sau chiar a sistemului solar.
Moartea Soarelui. Se estimează că va avea loc de-abia peste 5,4 miliarde de ani, dar e numai o estimare. Este prea mic pentru a deveni o supernovă, se crede că se va transforma într-o stea gigantă roșie ce va înghiți planetele sistemului solar.