
Detaliile erau necunoscute: nu se știa nici cînd a trăit, nici cum a ajuns acolo. Pe măsură ce s-au mai descoperit alte rămășițe (deși nu s-a descoperit nici un schelet întreg) a fost clar că ființa a trăit în de-a lungul și de-a latul întregii Europe. A fost denumită Homo neanderthalensis (omul de Neanderthal), formă antică și primitivă a speciei umane moderne.
Dovezile arheologice au arătat că oamenii de Neanderthal au ajuns în Europa acum 200 de mii de ani, dar au dispărut acum 30 de mii de ani atunci cînd primele valuri de oameni moderni au ajuns în Europa. Teoria actuală spune că oamenii moderni, strămoșii noștrii, s-au răspîndit din Africa acum 100 de mii de ani, dotați cu cîteva unelte mai sofisticate și un creier mai complex. Ajunși în Europa au dus la dispariția treptată a oamenilor de Neanderthal prin competiția pentru resurse. De fapt... sudul Spaniei (unde se găsește și strîmtoareai Gibraltar) reprezintă ultimul loc în care au supraviețuit membrii acelei specii de hominizi.
Pentru a-i putea studia un expert în reconstrucție de la muzeul america de istorie naturală din New York a folosit mai multe părți de schelete pentru a crea un schelet compozit. Aparent, omul de Neanderthal avea 1,65 metri înălțime, dar avea un ciorp robust și puternic, adaptat erei glaciare. Detalii puteți afla urmărind documentarul BBC de mai sus.