De ce să ucizi Luna? Doar ființele vii, fie ele din regnul vegetal, animal și extraterestru pot fi ucise, nu? Și atunci, de ce tocmai Ucide Luna (Kill the Moon), satelitul natural al Terrei? Să fie oare legat de păianjenii ciudați, cu fălci de Predator care pot fi observați în prezentarea sau avanpremierea acestui episod? Sau cu teoriile de care (probabil) ați auzit care spuneau că Luna este goală pe dinăuntru, cam ca un ou.
Pe de altă parte, Doctorul n-a tratat-o bine pe Clara în ultimele săptămîni, după regenerarea lui
Matt Smith în Peter Capaldi: el s-a înstrăinat, scoțînd tot mai mult în evidență partea de extraterestru Lord al Timpului. Clara s-a simțit inconfortabil în unele momente, atunci cînd Doctorul a tratat-o cu superioritate sau cu o oarecare răceală, iar în episodul de aseară s-a ajuns inclusiv la ceartă. Iar Clara a explodat, nervoasă, și a ajuns să îi spună pe șleau necazurile pe care a trebuit să le îndure în ultimul timp. Atrăgînd atenția tuturor, evident, dar și a Doctorului (
Tell me what you knew, Doctor, or I'll smack you so hard you'll regenerate. este pur și simplu genială). Dar povestea lor nu s-a terminat, cel puțin încă (au fost unele zvonuri care susțineau că povestea ei o va lua pe alte căi nu peste mult timp). Iar dacă zvonurile se vor dovedi adevărate, ei bine, măcar vom înțelege de ce. Probabil.
Totuși, nu-l pot condamna pe Doctor pentru reacția din episodul
Kill the Moon. Cu toate că episodul începe cu mesajul de ajutor al Clarei: în anul 2049 oamenii trebuiau să aleagă între viața unei creaturi inocente și viitorul omenirii. Courtney Woods, interpretată excelent de către
Ellis George, revine în TARDIS și în viața Doctorului, iar acesta, pentru a-i arăta că, totuși, este specială, o duce pe Lună ca să fie prima femeie care a pășit pe suprafața acesteia. Dar nu ajung tocmai pe Lună, nu de la bun început: ajung pe o navetă care tocmai se prăbușea pe satelitul planetei, undeva nu prea departe de o stațiune de prospectare minieră mexicană, pustie după ce locuitorii acestora au fost masacrați. O navetă plină cu rachete nucleare pregătite să distrugă extrareștrii care s-au ”jucat” cu gravitația satelitul, mărind-o de cîteva ori. Iar efectele asupra Pămîntului din imediata apropiere erau dezatruoase. Misiunea astronauților conduși de Lundvik (Hermione Norris) era simplă: de a arunca în aer satelitul, eliminînd efectele ce le amenința viața și viitorul. Dar ajung să fie uciși unul cîte unul, în afara de Lundvik, de către niște creaturi care au forma unui paianjen și fălci ce-mi aminteau de extratereștrii din seria Predator. Totuși, nu creaturile astea erau cel mai important lucru de care să se îngrijoreze, în ciuda numărului mare și al ferocității lor: Luna chiar era o ființă fie. Un pui într-un ou. Și se pregătea să eclozeze. Așa că Clara, Coutney și Lundvik au trebuit să ia cea mai grea decizie: să detoneze bombele nucleare, ucigînd creatura nevinovată înainte să se nască (pentru a salva viețile oamenilor de dedesubt, de la suprafața planetei, a căror viitor era amenințat de bucățile de rocă selenară ce aveau să se prăbușească ca meteoriți) sau a lăsa natura să-și urmeze cursul, sperînd că va găsi o cale să-i salveze pe toți.
Clara are parte de o surpriză foarte neplăcută: Doctorul preferă să nu se implice în alegerea deciziei corecte. Era planeta lor, a oamenilor, satelitul lor, erau singurii în măsură să ia o decizie. Lucru care ar părea ciudat multora, după ce Lordul Timpului s-a implicat de atîtea ori în istoria planetei și a oamenilor din Univers, salvîndu-i și ajutîndu-i. Dar, cel puțin de data asta, nu pot să-l condamn: este o atitudine asemănătoare cu cea avută la negocierile la care au luat parte Amelia Pond și silurienii (Cold Blood, sezonul 5, episodul 9). Și, pînă la urmă, oricît de mult i-a ajuta Lordul Timpului pe oameni, oricît de mult seamănă cu ei, pînă la urmă este venit de pe altă planetă.
Vă las pe voi să vedeți voi ce și cum, și ce fel de decizie se ia. Poate-mi spuneți și mie dacă credeți că decizia Clarei și decizia Doctorului au fost corecte. Pe de altă parte, oare sînt singurul căruia Lundvik îi amintește de Adelaide Brooke, interpretată genial de Lindsay Duncan în episodul The waters of Mars? Cu toate că, probabil, cele două personaje nu au legătură, de vreme ce aterizarea pe Marte și instalarea primei colonii umane acolo are loc de-abia 10 ani mai tîrziu (în 2059).
Regia e semnată de Paul Wilmshurst după o poveste de Peter Harness, producătorul este Peter Bennett, producătorii executivi Brian Minchin și Steven Moffat. Distribuția Peter Capaldi (The Doctor), Jenna Coleman (Clara), Samuel Anderson (Danny Pink), Ellis George (Courtney Woods), Hermione Norris (Lundvik), Tony Osoba (Duke), Phil Nice (Henry), Christopher Dane (McKean).
Următorul episod al sezonului 8 este
Mummy on the Orient Express și a fost scris de Jamie Mathieson. Doctorul este la bordul celui mai frumos tren din istorie, Orient Expres, în spațiul extraterestru, călătorind cu viteză printre stelele viitorului. Dar o creatură mortală îi hărțuiește pe pasageri: odată ce vezi mumia cea îngrijozitoare mai ai doar 66 de secunde de trăit. Fără excepție, fără nici un fel de amînare. Doctorul se înscrie într-o cursă contra cronometru pentru a distruge mumia și veți avea prilejul să-l urmăriți în cele mai mortale și mai neîndurătoare momente ale sale.