
Se ia un flacon de suc de 0,5 ml (dar poate fi și mai mare, tot așa cum poate fi și o doză de suc) și se bagă în congelator la o temperatură de -24ºC pentru o perioadă de timp care variază între 3:15 și 4:00 ore. Cu cît țineți mai mult sucul la rece, cu atît mai dramatic și mai solid va fi efectul. Totuși, orice perioadă de timp mai mare de 3 ore și 15 minute crește riscul îngețului înainte de a le scoate din congelator, ceea ce poate face mizerie. în plus, nu sînt recomandate sticlele pentru că formarea cristalelor de gheață duce la mărirea volumului din interior, iar sticla se sparge.
Pentru flacoanele de 2 litri de suc timpul de ținut la rece este de 4-5 ore, înghețarea rapidă funcționează cu oricare dintre mărcile Gatorade, Fresca, Mexican Sprite, Rootbeer, Orange, Coke, Coca Cola dietetică (Diet Coke).
După ce scoateți lichidul de la congelator îl puteți agita ca să înghețe sau îl puteți turna peste cristale de gheață asemenea instrucțiunilor din filmulețul de pe youtube. Motivul înghețuilui spontan ține de momentul formărilor cristalelor de gheață, o chestie foarte clară pentru pasionații de chimie. Dacă este ținut prea mult la frig lichidul din flacoane va îngheța cu siguranță, dar după 3 ore și un sfert (pentru flacoanele de 0,5 litri) lichidul nu îngheață atîta vreme cît nu primește un șoc, deși temperatura este cu mult sub pragul înghețului. Şocul poate fi fizic (scuturarea sau lovirea flaconului), ceea ce obligă moleculele lichidului să intre în contact între ele, sau turnarea lichidului peste molecule de apă deja înghețate. în cazul dozelor de suc ele trebuie deschise cu grijă pentru că există riscul ca lichidul să vă înghețe în mînă din cauza transmiterii șocului prin pereții metalici ai containerului.
Notă de subsol a experimentului: a se încerca doar pe cont propriu... poate împrăștia înghețată prin locuri pe care nici nu știați că există. Pe de altă parte... dacă vreți să vă îndulciți un pic puteți încerca și o fiertură caramelizată de Coca Cola...