
A fost menționată în documente istorice pentru prima dată în anul 1306, dar constructia a fost ridicată în timpul regilor arpadieni de către Paul, jude regal din neamul Geregye, împreună cu Sebusvar – Bologa între anii 1242 și 1276. Adică în aceeași perioadă în care a fost construit donjonul de apărare de la Cheresig (apărut în 1242).
Monumentul este cunoscut în partea locului, dar e foarte puțin vizitat de turiști. Accesul se face luînd-o la stînga din Aleșd prin satul Peștiș și apoi pe lîngă școală pe un drum asfaltat, apoi pietruit și pieptiș prin pădure pînă la stînca cetății construită la altitudinea de 484 metri deasupra pîrîului Secătura pe o bucată masivă de calcar. Spre est, în pădure, se află capela familiei Batthyany și apoi turnul izolat care străjuiește o altă vale.
În timpul existentei pașalîcului de la Oradea cetatea a fost resedință de sîngeac, o entitate administrativă în cadrul Imperiului Otoman, diviziune a pașalîcului. În anul 1711 trupele imperiale austriece au aruncat în aer cetatea Piatra Șoimului, astfel că acum se pot vizita doar ruinele ei. Voi reveni cu imagini cînd voi ajunge și eu pe acolo, dar pînă atunci puteți afla mai multe informații de aici.