Dacă ar fi să mă iau după măsurile pe care PSD și ALDE, din 1 ianuarie 2018 s-ar putea ca poziția de angajat la o companie privată s-ar putea să devină un moft. Bine, bine, unele companii mari s-ar putea să-și păstreze oamenii cu contractele pe care le au și acum, la fel și companiile care au angajați necalificați (genul de persoane pe care nu-i duce mintea să se adapteze). Dar mulți angajatori vor dori să scape de amenințările cu închisoarea în situațiile în care întîrzie să plătească contribuțiile sociale pentru angajați. Nu pentru că țin ei neaparat să nu le plătească, ci pentru că nu întotdeauna îți permit să le plătească la timp (dintr-o sumedenie de motive).
Soluția e relativ simplă (dificultatea depinde de modul în care tu, ca angajatori, te înțelegi cu angajații): desfă-le contractul actual de muncă și fă-le fiecăruia cîte un contract pe PFA. Dacă e nevoie, în funcție de condiții, plătește-le tu (compania) cheltuielile necesare înființării PFA.
Avantaje:
- fiecare ”angajat” își plătește singur contribuțiile la stat. Dacă dorește și la ce valoare dorește.
- dacă vreunul dintre oamenii cu care lucrezi face vreo prostie (sau nu e potrivit activităților pe care le derulează) poți scăpa de el în cîteva ore. Nu mai e nevoie de preaviz sau alte hîrtii ca în cazul angajaților.
Dezavantaje
- ai nevoie de un contract solid, cu clauze beton, și un avocat bun care să-ți negocieze (în caz de nevoie) toate clauzele pe care un colaborator le-ar putea să ți le ceară.
