Tocmai de aceea Organizarea Zilelor Filmului Istorica fost gîndită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 27 martie 2024, ora 17.00 și va fi urmată delansarea volumuui Film și propagandă în România comunistă publicat la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024, avîndu-l ca autor pe Gabriel Moisa. Prezentarea volumului va fi realizată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager, Biblioteca Națională, București, și de prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Cu această ocazie vor fi oferite de autor 100 de volume gratuite.
A doua zi este dedicată proiecției de film și dezbaterii pe marginea acestuia. Ediția 2024 aduce pe ecranul instituției muzeale de la ora 16.00 filmul Să mori rănit din dragoste de viață, 1984, regia Mircea Veroiu, care este urmat dedezbaterea Cinematografia românască - instrument al trgimului comunist de propagandă și manipulare?, la care vor participa Bogdan Burileanu, critic de film și producător delegat al filmului mai sus menționat, Gheorghe Visu, actor, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu și prof. univ. dr. Virgil Țârău, în prezența dnei Adina Rențea - manager cultural. Moderator va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa – istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Oradea.
Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.