„Evoluțiile în ascensiune ale partidelor populiste din Europa, ale sistemului politic, slăbesc iremediabil democrația și deschid calea autoritarismului. Poate fi evitat acest parcurs? Avem la îndemînă remedii? Vor rezista democrațiile după cîteva cicluri electorale? Despre toate acestea se va vorbi în cadrul conferinței.” au adăugat organizatorii. Conferința va fi urmată de prezentarea volumului Punctul de cotitură. Ruptură, continuitate și transformarea democrațiilor apărut la Editura Cetatea de Scaun, Tîrgoviște, 2024, avîndu-l ca autor pe Radu Carp.
„La doar cîteva zile de la începerea războiului din Ucraina, Cancelarul german Olaf Scholz vorbea despre Zeitenwende, un punct de cotitură fundamental pentru Germania. Am ales ca traducerea în limba romînă a acestui concept să fie titlul cărții pentru că într-adevăr agresiunea Federației Ruse în Ucraina marchează un punct de cotitură anticipat de un alt moment calificat drept schimbare, fundamental, un schimbător al jocului, alipirea ilegală a Crimeii în 2014.
Dacă fascismul se poate manifesta şi în prezent, nu doar în trecut, este o întrebare deschisă şi vom prezenta argumentele pro şi contra acestei afirmaţii. De răspunsul la această întrebare depinde şi asimilarea putinismului cu fascismul.”
Prezentarea cărții va fi susținută de către Conf. Univ. dr. Cristina Matiuța, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea Oradea, iar moderatorul evenimentului va fi Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!
În prezent profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, Radu Carp este absolvent al Facultății de Drept a Universității din București, unde a obținut ulterior un doctorat în drept. Cunoscut pentru activitatea sa în domeniul științelor politice și al dreptului, el a continuat să se specializeze prin diverse programe de studii și cercetare în străinătate, inclusiv în Franța și Germania. Totodată, este autorul a numeroase lucrări de specialitate în domeniul științelor politice și al dreptului, inclusiv articole și cărți, care abordează teme precum democrația, statul de drept, drepturile omului și integrarea europeană. A publicat lucrări atît în limba romînă, cît și în limbi străine, fiind recunoscut pentru contribuțiile sale la dezbaterile academice internaționale.