
Motivul este simplu: clima se încălzește la nivel planetar, atmosfera devine tot mai instabilă pe măsură de apa din ghețari ajunge în aer și oceane, iar valorile extreme de temperatură vor devenit tot mai extreme.
Pe de altă parte, cu cît mai multă umezeală este în aer cu atît mai greu de suportat este căldura - fizica ne spune că atunci cînd temperatura organismului este prea mare apare transpirația și un transfer de căldură cu mediul exterior care ne permite să ne răcorim (să revenim la temperatura obișnuită). În prezența umezelii transferul ăsta nu e la fel de eficient iar căldura devine destul de repede insuportabilă * - tocmai de aceea ne este mai bine în căldura aridă a deșertului decît cea umedă de la tropice. La fel este sauna uscată versus cea umedă.
Tocmai de aceea sistemele de avertizare a valurilor de căldură variază de la o zonă la alta a planetei, în funcție de condițiile locale de climă - ele depind de numărul de zile consecutive în care temperatura e mult prea mare (32-40 de grade Celsius). Dincolo de diferențele astea, ce-i important de reținut este că orice temperatură care e peste cea normală a organismului uman (adică 36-37 de grade) este potențial periculoasă, mai ales cînd ești deshidratat. Orice efort fizic făcut într-o asemenea zi trebuie să fie cel mult moderat dacă nu ai metode eficiente pentru a-ți reduce temperatura internă (ar trebui să ai la dispoziție apă din plin, un ventilator, etc). Este mult mai greu să dormi bine atunci cînd e cald decît atunci cînd este frig - cînd ți-e rece e suficient să arunci pe tine o pătură în plus, însă atunci cînd e cald e ciudat să te bagi în frigider ca să te răcorești.
* Atunci cînd sîntem într-un mediu prea cald și prea umed organele interne ajung să se închidă unul cîte unul, iar în final murim.