Ce este radioactivitate si ce sînt materialele radioactive

O glumă pe care am auzit-o pe vremuri (suficient de mult timp pentru a nu mai reține toate detaliile) spune că, într-o zi oarecare, la un moment dat, toate aparatele de radio și televizioarele din lume au început să pornească simultan, transmițînd continuu niște sunete stridente, foarte deranjante. Toate posturile erau inundate de același sunete, de pe toată planeta. După cîteva zile de astfel de activitate niște extratereștri au aterizat la suprafața Terrei și au părut surprinși de existența ființelor vii acolo.

- De ce vă mirați? au fost întrebați. Nu v-ați așteptat așa ceva?

- Păi v-am captat comunicațiile radio-tv în ultimii zeci de ani, de cînd au fost suficient de puternice pentru a trece de granițele sistemului solar. V-ați tot plîns că radio activitatea este ucigătoare și că omoară tot ce este viu la suprafața planetei. Am aterizat crezînd că planeta este acum pustie, fără viață.

Revenind la un ton ceva mai serios, și la radioactivitate (într-un singur cuvînt, fără spațiu, atunci cînd înseamnă ceva nu foarte diferit de activitatea radio pe care o cunoașteți și o folosiți intens cu ajutorul echipamentelor wi-fi), aceasta este un fenomen fizic natural prin care nucleul unui atom instabil, numit și radioizotop, se transformă spontan - adică se dezintegrează - degajînd energie sub forma cîtorva tipuri de radiații diverse (alfa, beta sau gama) într-un atom mai stabil. Prin dezintegrare atomul pierde și o parte din masă.

Ca să vă dau un exemplu, uraniul (un metal cu simbolul chimic U și numărul atomic 92, elementul cu cea mai mare masă atomică dintre toate elementele naturale) este ușor radioactiv, iar prin dezintegrare (timpul de înjumătățire este de 4,5 milioane ani) se transformă în thoriu (Th), apoi în protactiniu (PA), apoi uraniu II (un izotop al Uraniului), ioniu (un izotop de thoriu), radiu (Ra), radon (Rn), poloniu (po) și un izotop stabil de plumb (Pb) - adică nu se mai dezintegrează în mod natural. Ca să faceți o comparație: uraniul original este aproximativ cu 70% mai dens decît plumbul.

Radioactivitatea naturală a fost descoperită în 1896 de Henri Becquerel, cînd studia luminescența unor săruri ale uraniului, dar termenul respectiv a fost folosit prima dată de Marie Curie: în 1898, ea și soțul ei, Pierre Curie, au descoperit poloniul și radiul, două elemente cu radioactivitate mult mai puternică decît a uraniului. Radioactivitatea artificială a fost descoperită de soții Irène și Frédéric Joliot-Curie în 1934, iar legile generale ale procesului au fost elaborate de Ernest Rutherford și Frederick Soddy în 1903.

Pentru a se înțelege fenomenul trebuie pornit de la structura atomului: acesta are în centru un nucleu în jurul căruia orbitează electronii. Nucleul este format din particule încărcate pozitiv (protoni) și particule neutre (neutroni), denumite generic nucleoni. Toți atomii unui element chimic au același număr de de protoni, dar pot avea numere diferite de neutroni. în funcție de numărul de nucleoni elementul chimic are mai multe specii numite izotopi.

Materialele radioactive se împart în două categorii: naturale (produse de reacțiile din interiorul Terrei) și artificiale (produse de oameni). Cu uraniul, de exemplu, un material natural, ne-am obișnuit pentru că în ultimele milioane de ani am evoluat într-un mediul care-l conținea și îl tolerăm într-o oarecare măsură. Evident, în cantități mari e la fel de mortal ca și restul materialelor din categoria lui. Plutoniul de exemplu, e produs de mai puțin de 100 de ani, așa că toleranța oamenilor este practic nulă.

De ce materialele radioactive sînt mortale?

Din cauza radiațiilor pe care le emană în mediul înconjurător atunci cînd se dezintegrează. Dezintegrarea radioactivă este fenomenul spontan prin care nucleul unui izotop radioactiv instabil emite radiații nucleare, iar în funcție de radiația emisă dezintegrarea poate fi alfa, beta sau gama. Practic, cu cît transformarea unui element radioactiv în alt element prin dezintegrare (transmutație nucleară naturală) este mai rapidă, cu atît emisia de radiații este mai mare, afectînd negativ toate ființele vii din jur.

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kendo tsuke

Vino și practică Kendo (Calea Sabiei) la CS Ronin-Do Oradea. Arta marțială japoneză a fost inspirată din modul de luptă al samurailor și se practică în siguranță folosind o sabie din bambus și o armură dedicată.

servicii în tehnologia informații

Realizăm site-uri web, dezvoltăm aplicații web și soluții e-commerce complete. De asemenea, dezvoltăm aplicații pentru dispozitivele mobile de sine stătătoare sau care extind aplicațiile web ori magazinele online.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniul IT care să te ajute, dezvolt extensii Joomla!, aplicații pentru mobil și desktop și ofer consultanță pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Nu mai sînt pe pe Fiverr pentru că platforma este o prostie protejîndu-și clienții care fac chestii stupide doar pentru banii lor ignorînd că-și fac proprii bani pe seama noastră, a dezvoltatorilor web și a programatorilor. Mă găsești aici și solicită o evaluare a proiectului pe care-l ai de gînd să-l faci. Am nevoie de evaluarea aia pentru a afla toate detaliile, pentru a menționa zilele necesare pentru operație și prețul corect. De exemplu, crearea unei pagini web de la zero este cam 100 de euro dar dacă ceri mai multe lucruri de făcut s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp pentru proiect.

Our services - Golden Gravel, the best toolbox for Joomla development

We offer you Joomla extension, components and plugins: JEmbedAll embeds documents, video, and others. Supravirtual extension directory.
  • Debuging your Joomla website and solving the problems

    If your website returns blank screen or if it has errors call me we can fix many of them and we will develop futher your website (especially Joomla and comsidering the development of its extensions). Make the order and we will do the best to solve the issues for your website.

  • Designing your Joomla website

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do every day and I have been doing this for about a decade or so.

  • Develop your Joomla extensions

    Developing Joomla websites and their extensions is great, we can do it and I have been doing this for about a decade or so.

  • Build and design a responsive Joomla website

    Websites are considered visual brands for any person, entity, product or service. They are a way to show to the entire world (or, at least, to the targeted niche) what someone is doing during this period, what you sell or what you offer now. The first step is establishing the strategy for the following months or years - that's as important as the design and site itself.

Fluxul nu a fost găsit.