În noaptea asta și mai ales mîine dimineață vor cădea o mulțime de stele. Nu-s chiar stele, nu-și ard pe cer hidrogenul aiurea și nici nu-s de genul "stelelor" siliconate care și-o ard aiurea pe unde apucă. E vorba de norul de meteoriți ai Perseidelor care trec de obicei pe lîngă Terra în perioada asta a anului.
Maximul Perseidelor va avea loc mîine dimineață la ora 02:30 (timpul local al Romăniei), moment în care cam 100 de stele căzătoare care vor brăzda cerul, dar întreg evenimentul va fi afectat de luna plină care are loc în aceeași perioadă (maximul ei va avea loc tot mîine, la cîteva ore după acela al Perseidelor). Se spune, totuși, că cei mai strălucitori meteori Perseide vor fi vizibili în nopțile de 11/12, 12/13 și 13/14 august și nu ar trebui să ratați acest eveniment astronomic (mai multe informații aici).
Se spune că Perseidele sînt observate pe cerul Terrei de peste 2000 de ani și sînt asociate cu cometa Swift-Tuttle care orbitează în jurul Soarelui cu o orbită completă de 133 de ani. în luna august Terra trece printr-un nor de resturi de la coada cometei format din fragmente de gheață și praf cosmit, rămășițele ard în atmosferă datorită frecării cu aerul și generează dîre luminoase pe cer.
Pentru a vedea meteoriții care trec prin atmosferă nu este nevoie de vreun instrument astronomic: e suficient de un sac de dormit + izopren sau un șezlong. E nevoie și de îmbrăcăminte groasă din cauza nopților răcoroase.