
Primul film din serie, apărut în 1992, îi are ca și actori "principali" pe Virginia Madsen (Helen Lyle), Tonny Todd (The Candyman/Daniel Robitaille), Xander Berkeley (Trevor Lyle), Kasi Lemmons (Bernadette 'Bernie' Walsh) și Vanessa Williams (Anne-Marie McCoy). Mi-a rămas în memorie chiar și după ani buni de cînd l-am văzut prima oară (să tot fie vreo 15, poate ceva mai mult) pentru că are toate ingredientele unui film excelent: are și ceva "groază" în el, are acțiune, are mister, are o mulțime de elemente psihologice care-i fac pe oameni să fie interesați, are femei frumoase (cine o consideră pe Virginia Madsen frumoasă, în ciuda coafurii ciudate, să ridicie mînușițele - două sau trei, în funcție de cîte are în dotare). Ca să nu spun că finalul filmului este de-a dreptul delicios, cel puțin din punctul meu de vedere.
Revăzîndu-l, am avut surpriza să-i recunosc pe Xander Berkeley și Vanessa Williams, pe care-i știam de prin alte părți, dar despre care uitasem că apar și în acest film. Fanii filmului Terminator 2, Judgement day, îl vor recunoaște aici pe Todd Voight, tatăl adoptiv al lui John Connor. Iar Vanesa Williams este cunoscută nu doar prin filmele în care a apărut, ci și prin muzica ei. Mă gîndesc să caut mai multe informații despre cum a fost realizată această producție pentru că, căutînd-o azi pe imdb, am aflat că Virginia Madsen este alergică la veninul albinelor iar în umele momente era plină de albine (cel puțin conform acțiunii).

Candyman - Renunțarea la corpul fizic îi are printre actori pe Tonny Todd (Candyman/Daniel Robitaille - de fapt este singurul actor care este prezent în toate cele trei filme), Kelly Rowan (Annie Tarrant), William O'Leary (Ethan Tarrant), Bill Nunn (Reverend Ellis), Matt Clark (Honore Thibideaux), David Gianopoulos (Detective Ray Levesque), Fay Hauser (Pam Carver), Joshua Gibran Mayweather (Matthew Ellis), Timothy Carhart (Paul McKeever), Veronica Cartwright (Octavia Tarrant).

Acțiunea primului film începe cu cercetarea a două studente, Helen Lyle și Bernadette 'Bernie' Walsh, care doreau să scrie despre legendele urbane ale universității din Illionis. în acțiunea lor află despre Candyman, cel care odinioară a fost fiul unui sclav care a primit o educație aleasă, devenind un artist. Numele acestuia era Daniel Robitaille, iar la un moment dat acesta a fost angajat să facă portretul fiicei unui bogătaș alb, cei doi s-au îndrăgostit, iar ea a rămas gravidă. Tatăl ei află de relație și angajează niște bătăuși să-i "facă felul" băiatului de sclav, ei îl prind, îi taie mîna dreaptă cu un fierăstrău ruginit, îi acoperă corpul cu mierea luată de la unul dintre fagurii din apropiere și îl lasă să moară înțepat de albine. Mai tîrziu apare legenda despre Candyman, iar dacă îi rosteai de 5 ori numele într-o oglindă el avea să apară în spatele tău cu un cîrlig plin de sînge în locul mîinii tăiate.
N-am să vă povestesc cum se termină primul film din serie, dar următoarele nu fac decît să preia subiectul, încercînd să-l completeze - reușesc să facă acest lucru, dar în detrimentul altor chestii mai importante. Acțiunea celei de-a doua părți se petrece la New Orleans iar a celei de-a treia la Los Angeles, și îi implică pe urmașii lui Daniel Robitaille (și a femeii pe care acesta o iubea).